Ήταν 30 Απρίλη 1945 και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού ύψωναν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ.

Ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης, στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!».

Την επομένη ξημέρωνε Πρωτομαγιά. Η Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης.

https://youtube.com/watch?v=X4hoic1o75M%3Fwmode%3Dopaque%26controls%3D1%26enablejsapi%3D1%26playerapiid%3Dmedia-youtube-x4hoic1o75m%26origin%3Dhttps%253A

Το τέλος του πολέμου και η συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας δεν είχαν έρθει ακόμη, όμως, η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ έδειχνε ότι ήταν θέμα χρόνου το τσάκισμα του ναζιστικού τέρατος. Η νίκη δεν άργησε να έρθει. Σε λίγες μέρες, στις 9 Μάη, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών θα υπογραφόταν η συνθηκολόγηση της Γερμανίας. 

Η επιχείρηση του Βερολίνου άρχισε στις 16 Απριλίου του 1945.

Στη διαταγή που εκδόθηκε από τη διοίκηση του 1ου Λευκορώσικου μετώπου του σοβιετικού στρατού, που ανέλαβε το χτύπημα στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας, την κατάληψη και του Βερολίνου, αναφερόταν: «Πλησιάζει η ώρα της οριστικής νίκης κατά του εχθρού. Η Σοβιετική σημαία κυματίζει πάνω στο κεντρικό κτίριο του Ράιχσταγκ στο κέντρο του Βερολίνου. Σύντροφοι μαχητές, υπαξιωματικοί, αξιωματικοί και στρατηγοί του 1ου Λευκορώσικου μετώπου! Εμπρός κατά του εχθρού, με το τελευταίο ορμητικό μας χτύπημα να αποτελειώσουμε το φασιστικό θηρίο στη φωλιά του και να φέρουμε πιο κοντά την ώρα της οριστικής και ολοκληρωτικής νίκης κατά της φασιστικής Γερμανίας». 

Η κόκκινη σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ, έδειχνε το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας: Πως η νίκη κατά του φασισμού ήταν πρωτίστως νίκη ενός λαού και ενός κράτους. Του σοβιετικού λαού και του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία, της Σοβιετικής Ένωσης.

πηγή: 902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ