-Η Δύση απειλεί με διακοπή της βοήθειας, ενώ η αδράνεια της εξουσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, βουλευτικές, ακόμη και προεδρικές, ενισχύοντας περαιτέρω το αδιέξοδο στην χώρα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές και εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, “η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγάλη διαφθορά, που την κατατρώει” και δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από τους δυτικούς συμμάχους της, προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι αναλυτές, οι δυτικοί θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να συνεχίσει να έχει η χώρα την υποστήριξή τους, η οποία είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα νέο πολιτικό και οικονομικό χάος στη χώρα.oukrania
Ενώ οι φιλοδυτικές Αρχές στο Κίεβο δηλώνουν, πως κάνουν, ό,τι είναι δυνατόν για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, πριν λίγες ημέρες έλαβαν μια ασυνήθιστα αυστηρή προειδοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη τους. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την Κυβέρνηση στο Κίεβο, ότι θα σταματήσει την παροχή βοήθειας του ΔΝΤ, καθώς δεν καταβάλλονται «νέες, σημαντικές προσπάθειες» για μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η δήλωση αυτή είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα, το ουκρανικό νόμισμα να κάνει «βουτιά» και οι επενδυτές να απομακρυνθούν από το ουκρανικό δημόσιο χρέος.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου χάνουν την υπομονή τους και αυτό οφείλεται στις ουκρανικές Αρχές, που καθυστερούν να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους

Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του προς τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο κ.Μπάϊντεν κάλεσε τον κυβερνητικό συνασπισμό να αποκαταστήσει «γρήγορα την ενότητά του» για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται από το ΔΝΤ, του οποίου η στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, καθώς η χώρα μαστίζεται από μια εξαιρετικά σοβαρή οικονομική κρίση και μια αιματηρή ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές της επαρχίες. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε «τις ουκρανικές Αρχές και όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν για να διασφαλιστεί, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».
Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εάν , σχεδόν δύο χρόνια αφ’ ότου αντικατέστησαν μια φιλορωσική Κυβέρνηση, μετά την φιλοευρωπαϊκή εξέγερση στην πλατεία Μαϊντάν.

Το σημαντικό πρόβλημα στην Ουκρανία, πάνω απ ‘όλα, είναι η διαφθορά, που παραμένει!

Όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, η Κυβέρνηση του Κιέβου επέβαλε μια σχετική ηρεμία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, επαναδιαπραγματεύτηκε το εξωτερικό της χρέος και σταθεροποίησε την οικονομία της, η οποία παρουσιάζει καρπούς ανάκαμψης, ύστερα από δύο χρόνια μαρασμού. Η ουκρανική Κυβέρνηση άρχισε, όπως-όπως, μερικές μεταρρυθμίσεις, που έμειναν, ωστόσο, σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, έτσι ώστε να θεωρούνται ανεπαρκείς, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Το σημαντικό πρόβλημα, όμως, πάνω απ ‘όλα, είναι η διαφθορά, που παραμένει.
Η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομίας, Αϊβάρας Αμπρομαβίσιους, ένα σεβαστό πρόσωπο στους επιχειρηματικούς κύκλους και τις δυτικές Κυβερνήσεις. Ο παραιτηθείς Υπουργός κατηγόρησε στενό συνεργάτη του Προέδρου Ποροσένκο, ότι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και προσπαθεί να επιβάλει πρόσωπα «αμφιβόλου επιρροής» στην ομάδα του.
Τα βλέμματα στράφηκαν αμέσως στον Πέτρο Ποροσένκο και τον Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς επικριτές τους λένε, ότι Πρόεδρος και Πρωθυπουργός υπερασπίζονται τα ιδιωτικά συμφέροντα «προσώπων, που τους επηρεάζουν, χωρίς να έχουν κανένα θεσμικό ρόλο», ενώ επισημαίνουν, ότι οι μεταξύ τους διαφορές, το μόνο που έκαναν, είναι να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

“Η Δύση να μην δώσει τίποτα στο Κίεβο, μέχρις ότου οι Ουκρανοί ηγέτες ενεργήσουν προς το εθνικό συμφέρον”

Οι διαβεβαιώσεις της ουκρανικής Κυβέρνησης για ενότητα στους κόλπους της και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται πλέον να πείθουν πολλούς. «Κανείς δεν θα ακούει πλέον τα παραμύθια τους», γράφει στο Facebook ο νεαρός Σεργκούι Λετσένκο, φιλοδυτικός βουλευτής.
«Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει βοήθεια» ήταν ο τίτλος του κυρίου άρθρου στην αγγλόφωνη ουκρανική εφημερίδα “Kyiv Post” την περασμένη εβδομάδα, που καλούσε την Δύση να μην δώσει τίποτα στο Κίεβο, “μέχρις ότου οι Ουκρανοί ηγέτες ενεργήσουν προς το εθνικό συμφέρον” .
Η διακοπή της δυτικής βοήθειας θα στοιχίσει ακριβά στην χώρα, προειδοποιούν οι αναλυτές. Το πάγωμα των δανείων του ΔΝΤ θα μπλοκάρει, κατά συνέπεια, όλο το διεθνές πρόγραμμα για την Ουκρανία, συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνον για εφέτος, αναφέρει η “VoxUkraine”, η Ένωση οικονομικών εμπειρογνωμόνων, η οποία χαρακτήρισε “ντροπή” για την Κυβέρνηση την προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αδράνεια της εξουσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, βουλευτικές, ακόμη και προεδρικές, ενισχύοντας περαιτέρω το αδιέξοδο στην χώρα

Οι συνέπειες, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, θα είναι πολλές: Νέα υποτίμηση του νομίσματος, το οποίο έχει ήδη χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου σε δύο χρόνια, λόγω του διογκούμενου πληθωρισμού, πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, φυγή ξένων επενδύσεων, κλπ. Πιθανές εναλλακτικές λύσεις, αν δεν υπάρξει στήριξη του ΔΝΤ, «δεν εξετάζονται καν, γιατί είναι όλες καταστροφικές», δήλωσε ο Ανατόλι Oκτισιούκ, του Διεθνούς Κέντρου Πολιτικών Μελετών στο Κίεβο.
Επίσης, η αδράνεια της εξουσίας μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, βουλευτικές, ακόμη και προεδρικές, ενισχύοντας περαιτέρω το αδιέξοδο στην χώρα. Αυτό προειδοποιούν σε κοινή δήλωσή τους 20 διακεκριμένοι πολιτικοί εμπειρογνώμονες. Οι Δυτικοί θα έβλεπαν “με καλό μάτι” μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά οι Ουκρανοί ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι, σχετικά με αυτό. Ο Ποροσένκο τόνισε την ανάγκη “τόνωσης” της Κυβέρνησης Γιατσενιούκ, η οποία με την σειρά της απειλεί να παραιτηθεί, σε περίπτωση ανασχηματισμού. Ωστόσο η Κυβέρνηση κινδυνεύει να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα τις επόμενες ημέρες, καθώς την Τρίτη θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο την ετήσια έκθεσή της.

“Οι Ουκρανοί πολιτικοί πρέπει να επιδείξουν την ενότητα, την ακεραιότητα και το θάρρος, που οι Ουκρανοί πολίτες περιμένουν από αυτούς”

Στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κέρι μίλησε για την ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία για τον ρόλο της σε αυτή. «Οι Ουκρανοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καλώντας τους αρμόδιους πολιτικούς να «επιδείξουν την ενότητα, την ακεραιότητα και το θάρρος, που οι Ουκρανοί πολίτες περιμένουν από αυτούς».
Οσον αφορά τις κυρώσεις, ο κ. Κέρι δήλωσε, ότι «πρέπει να συνεχιστούν, όσο χρόνο είναι απαραίτητο. Είμαι πεπεισμένος για το γεγονός, ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να είναι ενωμένες, για την διατήρηση των κυρώσεων, για όσο χρόνο κρίνεται απαραίτητο και ταυτόχρονα για την χορήγηση της απαραίτητης βοήθειας στην Ουκρανία. Η επιλογή για την Ρωσία είναι απλή: Πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ (για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης) ή συνέχιση των κυρώσεων», που την πλήττουν οικονομικά. «Ο δρόμος για την άρση των κυρώσεων είναι ανοικτός», είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κέρι, καλώντας την Μόσχα να αποσύρει «τα όπλα και τα στρατεύματά της από το Ντονμπάς», να υποστηρίξει την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών σε αυτό το έδαφος, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και να επιτρέψει στο Κίεβο να ελέγχει, επίσης, τα κοινά τους σύνορα. Η Ουκρανία καθυστερεί, επίσης, να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση για την χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις ανατολικές περιοχές, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ