Γράφει η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
γιατρός συγγραφέας
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα
Η σύνοδος των G7 μόλις δημοσίευσε το «Όραμα της Χιροσίμα των Ηγετών της G7 για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό», μια κοινή δήλωση που υπολείπεται κατά πολύ από την παροχή ουσιαστικών αποτελεσμάτων για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Μετά προετοιμασία μηνών και εν μέσω υψηλών προσδοκιών, οι ηγέτες χάνουν τη στιγμή να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο από τα πυρηνικά όπλα. Αντί να αντιμετωπίσουν τις πυρηνικές απειλές με ένα συγκεκριμένο, αξιόπιστο σχέδιο για πυρηνικό αφοπλισμό -όπως η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων-. μόλις και μετά βίας μιλούν για τη φρίκη της Χιροσίμα, της πρώτης πόλης που δέχτηκε επίθεση από πυρηνικά όπλα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAN Daniel Hogsta απάντησε σε αυτή τη δήλωση
«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια χαμένη ευκαιρία. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τον οξύ κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα για πρώτη φορά μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, αυτή είναι μια κατάφωρη αποτυχία της παγκόσμιας ηγεσίας. Το να κουνάς απλώς το δάχτυλο στη Ρωσία και την Κίνα είναι ανεπαρκές. Καλούμε τις χώρες της G7, οι οποίες είτε κατέχουν, είτε φιλοξενούν, είτε υποστηρίζουν τη χρήση πυρηνικών όπλων, να επιταχύνουν και να ενωθούν με τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις σε συνομιλίες αφοπλισμού, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον δήθεν στόχο τους για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».
Υπό το πρίσμα των απαράδεκτων απειλών της Ρωσίας για πυρηνικές απειλές, οι ηγέτες της G7 απέτυχαν να προσφέρουν μια προοδευτική και αξιόπιστη απάντηση, αποχωρώντας ουσιαστικά από την προηγούμενη γλώσσα της G20, που καταδίκαζε ξεκάθαρα όλες τις πυρηνικές απειλές, με ενστάσεις, που είχαν σκοπό να δώσουν στα πυρηνικά οπλισμένα κράτη της ομάδας κάποια κάλυψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι οι απειλές από τη Ρωσία για χρήση πυρηνικών όπλων, πόσο μάλλον οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες».
Αυτό είναι ένα βήμα πίσω από την αναγνώριση ότι όλες οι πυρηνικές απειλές είναι απαράδεκτες, ανεξάρτητα από το ποιος προέρχονται.
Η δήλωση αναφέρεται επίσης στη σημασία της διαφάνειας. Αυτό είναι κάτι που ορισμένα από τα κράτη της G7 πρέπει να δουν, το παράδειγμα που τα ίδια δίνουν – το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αποφάσισε το 2021 να είναι λιγότερο διαφανές σχετικά με το οπλοστάσιό τους.
Παρέλειψαν ν’ ακούσουν την επίκληση των επιζώντων
Η δήλωση των G7 αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τη σημασία των ανθρωπιστικών συνεπειών των πυρηνικών όπλων, και πάνω απ’ όλα, αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των hibakusha (=επιζήσαντες των πυρηνικών βομβών) για πραγματική δράση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Αντί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ν’ ανταποκριθούν στον επείγοντα χαρακτήρα και το βάρος αυτής της στιγμής, η αδράνεια των G7 αποτελεί προσβολή για τους Χιμπακούσα και τη μνήμη όσων πέθαναν στη Χιροσίμα.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι ηγέτες της G7 πέρασαν λιγότερο από 30 λεπτά μέσα στο Peace Memorial Museum πριν τοποθετήσουν στεφάνι στο κενοτάφιο. Συναντήθηκαν επίσης για λίγο με επιζώντες της ατομικής βόμβας, αλλά αυτή η δήλωση δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν άκουσαν τι ζητούν οι Hibakusha. Σκοπεύουν να αγνοήσουν τους κινδύνους και τις ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων και να συνεχίσουν να είναι συνένοχοι στους κινδύνους που ενέχουν.
Ο Σατόσι Τανάκα, επιζών της ατομικής βόμβας και Γενικός Γραμματέας της Διάσκεψης Συνδέσμου των Οργανώσεων Χιροσίμα Χιμπακούσα, δήλωσε: «Αυτός δεν είναι ο γνήσιος πυρηνικός αφοπλισμός, που ζητούν οι Χιμπακούσα. Αυτό είναι μια υπεκφυγή της ευθύνης τους. Ο πρωθυπουργός Kishida είπε ότι η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων είναι το τελευταίο πέρασμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Όχι, δεν είναι τελικό βήμα. Είναι το σημείο εισόδου. Ο πρωθυπουργός Kishida και άλλοι ηγέτες της G7 θα πρέπει να αποδεχθούν το TPNW και να ξεκινήσουν την πραγματική διαδικασία εξάλειψης των πυρηνικών όπλων».
Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επόμενη ευκαιρία για την G7 να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής είναι να συμμετάσχουν στην επόμενη συνάντηση των κρατών μελών της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Εκεί συνέρχονται τα υπεύθυνα κράτη για να εφαρμόσουν ένα σχέδιο για παγκόσμιο αφοπλισμό.