Ο ποιητής, ο συγγραφέας, ο φιλόσοφος «έφυγε» από τη ζωή  στις 12 Αυγούστου  

Ήταν ξαφνική η είδηση και βαριά η θλίψη μας. Αγαπημένος φίλος, ευχάριστος στην επικοινωνία, δοτικός και δημιουργικός βιβλιογραφικά. Ίσως είναι ο πολυγραφότερος Έλληνας συγγραφέας με τα 180, περίπου, βιβλία του.

Ο Ιάσων Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του οφθαλμιάτρου και λο­γοτέχνη Ευάγγελου Ευαγγελίου), γεννήθηκε στο Βόλο το 1926, όπου τέλειωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιατρική και άσκησε  το ιατρικό του επάγγελμα στον Βόλο  ως το 1971. Οι παλιότεροι θα θυμούνται το επί της Σπυρίδη με Δημητριάδος ιατρείο του. Στην Αθήνα εργάστηκε στο ΙΚΑ της Λ. Αλεξάνδρας και παράλληλα παρακολούθησε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ΄ όπου και έλαβε  Πτυχίο  το 1974. Ακολούθως παρακολούθησε τη Θεολογία ως ακροατής επί τετραετία. Παράλληλα συνεχίζει να δραστηριοποιείται συγγραφικά και λογοτεχνικά.

Ο Ιάσων Ευαγγέλου παρουσιάστηκε στα Γράμματα το 1962 και από τότε, επί 60 συναπτά έτη, προσφέρει στον λογοτεχνικό και φιλοσοφικό χώρο ένα σημαντικό έργο, που το χαρακτηρίζει κριτικό και εγκυκλοπαιδικό πνεύμα, πνευματικός προβλη­ματισμός, ευαισθησία και ήθος, σαφήνεια σκέψης και έκφρασης, και περι­εκτική διατύπωση λόγου. Αποσπάσματα του έργου του μεταφράστηκαν και στο εξωτερικό. Για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα έχει τιμηθεί με διακρίσεις και έτυχε τιμητικού διπλώματος από το Υπουργείο Πολιτισμού (1999). Έχει επίσης περιληφθεί σε ελληνικά και ξένα βιογραφικά λεξικά. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογο­τεχνών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρείας Φι­λοσοφικών Μελετών κ.ά. Αρχισυντάκτης του περιοδικού “Προεκτάσεις στην εκπαίδευση” (1991- 1997) και του περιοδικού “Κασταλία” της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών (1999-2005).Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τον είχε προτείνει στη Σουηδική Ακαδημία για το βραβείο NOBEL Λογοτεχνίας, τα έτη 2013 και 2014. Επίσης, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) το 2015 οργάνωσε τιμητική παρουσίαση του Λογοτεχνικού του έργου στην Εξωραϊστική Βόλου, εκδίδοντας ομότιτλο έντυπο.

Το έργο του αγκαλιάζει όλους σχεδόν τους τομείς του γραπτού Λόγου: Ποίηση (55 συλλογές), Γνωμικοί στοχασμοί (26 βιβλία), Πεζογραφία (αφήγηση 6 βιβλία, δοκίμια και μελέτες 50 βιβλία), Θέατρο (9 μονόπρακτα), Λαογραφία, Μεταφράσεις, Λεξικά, Ανθολογίες) και έχει γράψει άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά και εφημερίδες. Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι οι “γνωμικοί στοχασμοί: ΨΗΦΙΔΕΣ ΙΔΕΩΝ” και η “γνωμική ποίηση: ΨΗΦΙΔΩ­ΤΟ ΠΟΙΗΣΗΣ”, που συνεχίζουν -και ανανεώνουν- στο χώρο της Ελληνικής Γραμματείας, την παράδοση του επιγραμματικού λόγου, πεζού και έμμετρου. Ας σημειωθεί ότι στην αρχαιότητα εκείνος που ύψωσε και δόξασε τη γνωμική ποίηση ήταν ο ποιητής Ησίοδος .

 Ο Ιάσων Ευαγγέλου αποτελεί φαινόμενο εργασιομανούς, χαλκέντερου και ευρυμαθούς συγγραφέα. Κυρίως όμως δημιουργικού συγγραφέα. Αιωνία του η μνήμη!

                                                                                                   Κάτω Λεχώνια, 16/8/22

Β.Δ.Αναγνωστόπουλος,

Ομ. καθηγητής πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ