-Η συνολική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ άγγιξε τον Ιούλιο τα 60 εκατομμύρια ευρώ, οι συνολικές εξαγωγές σημειώνουν πτώση 11% ετησίως τον Ιούνιο, και 16,1% ετησίως, στο β’ τρίμηνο, αλλά και οι συνολικές εισαγωγές σημείωσαν πτώση 11,3% ετησίως τον Ιούνιο και 13,1% ετησίως στο β’ τρίμηνο!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας, σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αλλά και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δείχνουν, ότι τα δημοσιονομικά της χώρας μας επιδεινώνονται, κάτι, που θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στην ενεργοποίηση του περιβόητου “κόφτη” δαπανών!
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, η κίνηση της Κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στο 24% και να καταργήσει τις εκπτώσεις 30% στα νησιά του Αιγαίου, κάθε άλλο παρά θετική αποδείχθηκε, αφού, παρά τις ελπίδες για ενίσχυση των εσόδων, τα αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο! Η «απάντηση» των Ελλήνων στις αυξήσεις, που είδαν σε κάθε αγαθό, που καταναλώνουν και χρησιμοποιούν, από το αυτοκίνητό τους, μέχρι τα τσιγάρα, τα ποτά, τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα, μέχρι τα είδη διατροφής, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και τα διόδια, ήταν η φοροδιαφυγή και όχι η άσκηση του πατριωτικού καθήκοντος, μία τάση που κινδυνεύει, μάλιστα, να παγιωθεί παρά να αποτελέσει απλά μία τάση του καλοκαιριού.

Η συνολική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ άγγιξε τον Ιούλιο τα 60 εκατομμύρια ευρώ, κόντρα στις ελπίδες και τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με του ειδικούς, η συνολική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ άγγιξε τον Ιούλιο τα 60 εκατομμύρια ευρώ, κόντρα στις ελπίδες και τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, που περίμενε σημαντική αύξηση εσόδων. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν, ότι τον Ιούλιο οι εισπράξεις των Δ.Ο.Υ από ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στα 1,116 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1,165 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο του 2015, ενώ στα Τελωνεία εισπράχθηκαν 375 εκατομμύια ευρώ ΦΠΑ, έναντι 386 εκατομμυρίων ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Συνολικά οι εισπράξεις ΦΠΑ από Τελωνεία και Εφορίες ανήλθαν σε 1,492 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,552 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Είναι φανερό, πως η φάση «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη», γεγονός που η Κυβέρνηση σκέφτηκε να το εκμεταλλευτεί, βάζοντας λουκέτο σε δεκάδες επιχειρήσεις, δεν είχε καμία απήχηση στο κοινό.
Επίσης, η εικόνα των εξαγωγών είναι άκρως ανησυχητική, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, η μεγάλη «μηχανή» της ελληνικής οικονομίας, βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, παρά το γεγονός, ότι οι τουρίστες -αν και μειώθηκαν αριθμητικά-, συνεχίζουν να θέλουν να “ζήσουν τον μύθο” τους στην Ελλάδα και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τα στοιχεία από τον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών επιμένουν να είναι απογοητευτικά, με τις συνολικές εξαγωγές να σημειώνουν πτώση 11% ετησίως τον Ιούνιο, και 16,1% ετησίως στο β’ τρίμηνο!

Η ουσία είναι, ότι οι τουρίστες έρχονται, αλλά ξοδεύουν ελάχιστα στην χώρα μας και ότι ο Έλληνας ήταν αυτός, ο οποίος τελικά έβαζε πλάτη στον τουρισμό, καθώς ξόδευε για το φαγητό του και την καλοπέρασή του, χωρί να κάνει τσιγκουνιές!
Μάλιστα, όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει η Citigroup σε έκθεσή της, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, όπως δείχνουν οι εξαγωγές και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις μυρίζει… αποστροφή και όχι επιστροφή της ανάπτυξης!
Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει, ότι τα στοιχεία από τον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών επιμένουν να είναι απογοητευτικά, με τις συνολικές εξαγωγές να σημειώνουν πτώση 11% ετησίως τον Ιούνιο και 16,1% ετησίως στο β’ τρίμηνο. Οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν 5,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών 14,6% τον Ιούνιο ετησίως.
Εντός των εξαγωγών των υπηρεσιών (που αντιπροσωπεύουν το 53% των συνολικών εξαγωγών), οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (27% των συνολικών εξαγωγών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό) μειώθηκαν κατά 5,4% ετησίως τον Ιούνιο και 7,3% ετησίως στο β’ τρίμηνο.

“Η επιστροφή της ανάπτυξης του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι, πλέον, εξαιρετικά απίθανη”!

Αλλά και οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν και, μάλιστα, περισσότερο από τις εξαγωγές, σημειώνοντας πτώση 11,3% ετησίως τον Ιούνιο (-13,1% στο β’ τρίμηνο), με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (σε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, ή 0,7% του ΑΕΠ στους 2 μήνες έως τον Ιούνιο).
Όπως επισημαίνει η έκθεση της Citigroup, μετά την επιβολή των capital controls, το καλοκαίρι του 2015, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά, ιδιαίτερα τα έσοδα, που σχετίζονται με τις υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δείχνει, επίσης, ότι η μεγάλη θετική συμβολή του τουρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί.
Η ίδια προειδοποιεί, ότι αυτό αποτελεί απόδειξη, ότι η επιστροφή της ανάπτυξης του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι, πλέον, εξαιρετικά απίθανη!

Όλα τα οικονομικά στοιχεία δεν δείχνουν άλλον δρόμο, από αυτόν, που οδηγεί στον “κόφτη” δαπανών!

Κατά τους αναλυτές, τα παραπάνω στοιχεία δεν δείχνουν άλλον δρόμο, από αυτόν, που οδηγεί στον “κόφτη” δαπανών! Και αυτό, γιατί ο Αύγουστος, από πλευράς εσόδων, δεν έχει, πλέον,να υποσχεθεί κάτι, καθώς, μετά και την αναβολή στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου κατοχής ακινήτων, δεν υπάρχουν σοβαρές φορολογικές υποχρεώσεις. Στην συνέχεια, βέβαια, ακολουθεί ο εξαιρετικά δύσκολος Σεπτέμβριος στον οποίο συμπίπτουν η είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ. Η εισπραξιμότητα του Σεπτεμβρίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, αν και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αφού οι φορολογούμενοι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον όγκο των υποχρεώσεων, που τους περιμένει, χωρίς, βεβαια,να συνυπολογισθούν και αυτά, που έρχονται έως το τέλος του έτους, όταν θα πρέπει – συνολικά στο β’ εξάμηνο – να πληρωθούν φόροι ύψους σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ!

ependuseiseuros

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ