– “Τα «κλειδιά» για τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα είναι, τόσο η ψήφιση των προαπαιτουμένων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όσο και η οριστικοποίηση του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών, στον απόηχο της συμφωνίας με τους εταίρους, επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, αμέσως μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της δόσης από τους εταίρους. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα, και όχι το Φθινόπωρο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και η αναφορά σε μελλοντική διευθέτηση του χρέους μπορεί μεν να δημιουργούν σκηνικό σταθερότητας για την χώρα, αλλά, παρά τις προσδοκίες στο Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επενδύσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την σταδιακή ανάκαμψη, τόσο της προσωπικής του εικόνας, όσο και των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει τον αρχικό του σχεδιασμό για κυβερνητικό ανασχηματισμό στα τέλη Φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ”

Ωστόσο, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, όπως φαίνονται από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, καταγράφουν αποδοκιμασία των κυβερνητικών χειρισμών στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ πολύ χαμηλές είναι και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας κατα το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε, κατά τους πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι τυχαίο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να απουσιάζει από το «πρώτο πλάνο» της επικοινωνιακής διαχείρισης των αποτελεσμάτων του Eurogroup, καθως όλο το βάρος της στήριξης της συμφωνίας έχει επωμιστεί ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν, πως το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εξαιρετικά βαρύ.
Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν, ότι, με τις συνθήκες αυτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναθεωρήσει τον αρχικό του σχεδιασμό για κυβερνητικό ανασχηματισμό στα τέλη Φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Τα «κλειδιά» για τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η ψήφιση των προαπαιτουμένων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση και η οριστικοποίηση του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος”

Κατά την άποψή τους, «κλειδιά» για τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η ψήφιση των προαπαιτουμένων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση και η οριστικοποίηση του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, αμφότερες οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Μέσω τηλεδιασκέψεων, αναμένεται να οριστικοποιηθεί, ποιές από τις «ουρές» της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να νομοθετηθούν και το πιθανότερο είναι, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των Θεσμών, να κατατεθούν εντός της εβδομάδας οι απαραίτητες τροπολογίες, καθώς ο Πρωθυπουργός απορρίπτει την λύση της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί εντός του Ιουλίου. Οπως αναφέρεται, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο, ο κ. Τσίπρας να αποδεχθεί τις εισηγήσεις για μετάθεση του συνεδρίου το Φθινόπωρο.

“Παρ’ ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού στην Κυβέρνηση και στο κόμμα επιμένουν, πως οι αλλαγές στην σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καθυστερήσουν, ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιλέξει να αξιοποιήσει τώρα το «χαρτί» του κυβερνητικού ανασχηματισμού”

Εξάλλου, υπέρ της αναβολής δεν τάσσονται, πλέον, μόνον οι «53», αλλά και μέλη της πλειοψηφίας, που στηρίζει στην εσωκομματική σκακιέρα τον Πρωθυπουργό.
Εάν, λοιπόν, η αναβολή του συνεδρίου οριστικοποιηθεί, ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιλέξει να αξιοποιήσει τώρα το «χαρτί» του ανασχηματισμού, παρ’ ότι συνεργάτες του στην Κυβέρνηση και στο κόμμα επιμένουν, πως οι αλλαγές στην σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καθυστερήσουν.
Σημειώνεται, πως, σύμφωνα με το σκεπτικό ορισμένων εκ των τελευταίων, ο ανασχηματισμός θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έπεται του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους. Αυτοί είναι: 1) Προκειμένου όλοι οι Υπουργοί να έχουν χρόνο και να κριθούν με μετρήσιμους στόχους, χωρίς το βάρος της εκκρεμότητας της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και 2) επειδή εκ των πραγμάτων οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο θα δημιουργήσουν «δυσαρεστημένους», επηρεάζοντας δυσμενώς για τον κ. Τσίπρα τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο συνέδριο.

vouli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ