Αριστοφανικό πολιτικό πιπεράτο του Καθηγητή Πιπερόπουλου

    Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή αγγλική «ευχή», αγνώστου πατρότητας, λέγεται ότι έχει Κινεζικές ρίζες, που υποκρύπτει στοιχεία κακής πρόθεσης (σχεδόν «κατάρας») καθώς οι «ενδιαφέρουσες» εποχές χαρακτηρίζονται από αστάθεια, προκλήσεις, απαγορεύσεις, κινδύνους, ανάγκη κατοχής δεξιοτήτων για την επιτυχή διαχείριση κρίσεωνπου λέει:

   «Εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές!..» 

    6 Μαρτίου, 2024 σήμερα, και ξεκινά η 3-μερη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία Μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών Ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων, με διαδηλώσεις και  καταλήψεις Πανεπιστημίων και σφοδρές ανιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής και θα  κλείσει με ψηφοφορία μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου…

Τέτοια Σύμπτωση;

6 Μαρτίου σήμερα και θυμάμαι την 8η Μαρτίου 2016 όταν ο πρώην Πρωθυπουργός μας και πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑκ Τσίπραςπήγε στη Σμύρνη για να τιμηθεί στην τελετή ανακήρυξής του σε «Επίτιμο Διδάκτορα της Πολιτικής Οικονομίας» του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Σμύρνης. 

    Διεθνώς το Ακαδημαϊκό τελετουργικό απονομής του «τιμητικού τίτλου διδάκτορα» περιλαμβάνει την ανάγνωση της αιτιολογίας της απόφασης απονομής του τίτλου από το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου, την επίδοση τηβέννου και ειδικού παπύρου στο τιμώμενο πρόσωπο το οποίο, κατά κανόνα, κάνει μια δημόσια ομιλία στα μέλη του ακροατηρίου που το τιμούν με την παρουσία τους.

    Ομολογώ ότι και εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοι «ξαφνιαστήκαμε» με τη φωτογραφία του τότε Πρωθυπουργού μας φορώντας κοστούμι χωρίς γραβάτα και χωρίς τήβεννο να κρατά χαμογελαστός τον σχετικό πάπυρο του τίτλου που του απένειμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης πλαισιωμένος από 3 μέλη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου που φορούσαν τις προβλεπόμενες τηβέννους. 

   Η έλλειψη γραβάτας είναι, ως γνωστόν, το καθιερωμένο ενδυματολογικό στυλ δημοσίων εμφανίσεων του κ Τσίπρα και είναι, σαφέστατα, αναφαίρετο δικαίωμά του, ασχέτως εάν δεν αρέσει σε εσάς και σε εμένα ως εμφανισιακή επιλογή.

    Το δικό μου και άλλων καθηγητών ΑΕΙ «ξάφνιασμα» απαντήθηκε έμμεσα από το Δελτίο Τύπου που έθεσε σε διεθνή κυκλοφορία το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης την επόμενη ημέρα 9, Μαρτίου 2016 στο οποίο επισυνάπτονται 4 φωτογραφίες. Υπάρχει μία που δείχνει τον κ Τσίπρα να δέχεται με χαμόγελο την τήβεννο που το προσφέρουν οι 3 εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Σμύρνης. 

    Πρωτοτυπώντας για μια ακόμη φορά ο κ Τσίπρας δεν την φόρεσε παραβλέποντας ΕΝΑ από τα 3 στοιχεία του τελετουργικού αποδοχής του τιμητικού τίτλου του Διδάκτορα…

https://oia.ieu.edu.tr/en/news/type/read/id/4220

    Στις 9 Μαρτίου 2016 ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός για δεύτερη θητεία Πρωθυπουργός μας κ Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε ένα σαφώς ειρωνικό «τιτίβισμα» που χαρακτηρίστηκε «φαρμακερό» στο προσωπικό του twitter ασκώντας κριτική στον «πολέμιο» των Ιδιωτικών Κολλεγίων κ Τσίπρα που δέχτηκε τιμητικό διδακτορικό από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Την ίδια μέρα το ελληνικό twitter «πήρε φωτιά».

https://www.iefimerida.gr/news/255524/mitsotakis-giati-o-tsipras-den-tha-anagoreyotan-pote-epitimos-didaktor-stin-ellada
https://www.skai.gr/news/greece/mitsotakis-sto-twitter-o-aleksis-tsipras-den-tha-ginotan-pote-epitim
https://omadaalithias.gr/story/tsipras-didaktoras

    Εκείνη η αποδοκιμασυική αναφορά του κ Μητσοτάκη σε «Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης» ελέγχεται καθώς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης δηλώνει στην ταυτότητά του ότι είναι «Ιδιωτικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που συστάθηκε το 2001 από το Οικονομικό Επιμελητήριο Σμύρνης και ελέγχεται από πολυμελές «Διοικητικό Συμβούλιο» ή «Συμβούλιο Θεματοφυλάκων» (BoardofTrustees).

     Δηλαδή το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης έχει τα ίδια χαρακτηριστικά Μη-Κρατικού, μη-κερδοσκοπικού Ιδιωτικού Πανεπιστημίου όπως αυτά που μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου σίγουρα θα υπερψηφίσει η Κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη για την Ελλάδα…

    Ίδια ακριβώς είναι και η ταυτότητα των δύο κορυφαίων διεθνώς Αμερικανικών Πανεπιστημίων από τα οποία ο σημερινός Πρωθυπουργός πήρε, μετά από την προβλεπόμενη φοίτηση, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό Μάστερ και το διδακτορικό του, δηλαδή από το Harvard της Μασαχουσέτης και το Stanford της Καλιφόρνια («Privatenotfor-profitUniversitiesGovernedbyBoardsofTrustees»).

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Harvard_University
https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_University

    Στην Παρίδας μας υπάρχουν  δύο Αμερικανικά Κολλέγια, ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη που λειτουργούν ως Ιδιωτικά, μη-κερδοσκοπικά Ιδρύματα. Εάν δεν κάνω λάθος τα υπόλοιπα Κολλέγια που ξεκίνησαν πριν μερικές δεκαετίες ως Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ και με τον σχετικό Νόμο του 2008 της Κυβέρνησης του κ Καραμανλή αναγνωρίσθηκαν ως Κολλέγια «πάροχοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα. Οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολλέγια δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ.».

Ν.3696/2008 – ΦΕΚ 177/Α/25-8-2008 

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6964779/idioktites-kolegion-eyropaiki-enosi-a-la-carte-den-noeitai

    Επιτρέψτε σε αυτό το σημείο φίλες και φίλοι αναγνώστες να αλλάξω θέμα και να ρίξω μια γρήγορη αλλά επώδυνη ματιά στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα των Τεμπών και της ΕΚΚΛΗΣΗΣ της Προέδρου των Οικογενειών των θυμάτων για αναθεώρηση του Νόμου περί Βουλευτικής Ασυλίας και περί Ευθύνης (προτιμώ τον όρο ίσως και εσείς, περί Ανευθυνότητας) των Υπουργών που ήδη συγκέντρωσε 1,307,000  υπογραφές αλλά ΔΕΝ φαίνεται να συγκίνησε επαρκώς την Κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη και τη Βουλή των Ελλήνων γενικότερα….

Σας υπενθυμίζω τη σπουδή με την οποία η Βουλή των Ελλήνωνυπερψήφισε το Νόμο για γάμο ομοφύλων ζευγαριών ενώ η Κυβέρνηση  του κ Μητσοτάκη «έχασε ατύπως τη δεδηλωμένη με 51 ΟΧΙ και ΑΠΟΧΕΣ»…

     Τελικά πιστεύω ότι βιώνουμε πολύ «ενδιαφέρουσες» εποχές αλλά κανείς δεν προσδιόρισε ακόμα πόθενήρθε η συγκεκριμένη «ευχή»… 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ