Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στο χρονοδιάγραμμα των λήξεων ελληνικού χρέους έως το τέλος του 2015 αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Reuters”, καθώς έχει αρχίσει από την περασμένη Παρασκευή επίσημα η διαπραγμάτευση για την χορήγηση ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας (Μνημονίου) στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για μία τριετία.Fahnen_Europaparlament
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, δήλωσε, ότι οι διαπραγματεύσεις για την Συμφωνία θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες, αν και αναγνώρισε, ότι μπορεί κάποιοι να τον πουν «αισιόδοξο».
Η Ελλάδα έλαβε, επίσης την Παρασκευή, χρηματοδότηση – γέφυρα ύψους 7,16 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια τριών μηνών, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, έως ότου υπάρξει Συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.
Τα χρήματα αυτά αρκούν για τον Ιούλιο, αλλά δεν καλύπτουν τις λήξεις χρέους τον Αύγουστο, ιδίως τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την μορφή «πιθανών μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», μόλις έχει ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε, ότι η 20η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία, όσον αφορά την Συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.
Εάν υποτεθεί, ότι μία σειρά νέων μεταρρυθμίσεων θα έχει επιτευχθεί έως τότε, σημειώνει το άρθρο του πρακτορειου “Reuters”, είναι πιθανόν, ότι η Συμφωνία θα υπογραφεί και θα εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια έως τον Σεπτέμβριο.
Προηγουμένως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συντάξει μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εάν η Συμφωνία για το νέο πρόγραμμα επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την μορφή «πιθανών μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», μόλις έχει ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση.
Η εποπτική τραπεζική Αρχή της ΕΚΤ θα κάνει μία συνολική αξιολόγηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών μετά το καλοκαίρι για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Ποσό ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ από το νέο πρόγραμμα προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχόμενη εξυγίανση των τραπεζών.

Σημαντικές ημερομηνίες του 2015 για το χρέος της Ελλάδας

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Θεσμούς, καθώς και πληρωμών, που πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέσα στο 2015 για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ιούλιος
22 – Η ελληνική Βουλή ψηφίζει για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.
24 – Αρχίζουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αύγουστος
6 – Πληρωμή 188 εκατομμυρίων ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ
7 – Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισεκατομμυρίου ευρώ
14 – Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ
20 – Πληρωμή 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ

Σεπτέμβριος
Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ
4 – Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ
7- Πληρωμή 307 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο του ΔΝΤ
11- Προγραμματισμένο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ
14- Πληρωμή 346 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16- Πληρωμή 576 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ
21- Πληρωμή 346 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Οκτώβριος
9 – Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ
13 – Πληρωμή 461 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16 – Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισεκατομμυρίου ευρώ
17 – Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισεκατομμυρίων ευρώ
29 – Πληρωμή 174 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ

Νοέμβριος
1 – Πληρωμή 174 εκατομμυρίων ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ
6 – Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Δεκέμβριος
Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα
7- Πληρωμή 307 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
11 – Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ
16 – Πληρωμή 576 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
21 – Πληρωμή 346 εκατομμυρίων ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ