Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ένα μουσείο διαφορετικό στήνεται τον τελευταίο καιρό με πολύ μεράκι στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Τριπόδων της Πλάκας.
Πρόκειται για το “Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης”, έναν χώρο, που σύντομα θα ταξιδέψει όλους τους παλαιότερους στα αξέχαστα σχολικά μας χρόνια και θα δείξει στους νεότερους και στα σημερινά παιδιά την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, μέσα από τα βιβλία, τα τετράδια και τα θρανία, στα οποία μαθήτευσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους.
Την έμπνευση για την ίδρυση αυτού του μουσείου είχε η Δρ. κυρία Ευαγγελία Κανταρτζή, η οποία έχοντας από μικρό παιδί το πάθος να συλλέγει σχολικά βιβλία και αναγνωστικά, κατόρθωσε να καταλάβει μια θέση στο “Βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ” για την συλλογή σχολικών εγχειριδίων. Η κ. Κανταρτζή αποφάσισε να μοιραστεί πλέον το υλικό της και την γνώση, που απέκτησε, με όλους τους Έλληνες και ειδικότερα με τις νεότερες γενιές.mouseio1
Έτσι προχώρησε αρχικά στην ίδρυση του «Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού» (ΕΚΕΔΙΣΥ, με την ιστοσελίδα www.ekedisy.gr), το οποίο έκανε γνωστούς τους στόχους και τα οράματά της, σε όλη την Ελλάδα.
Η συμμετοχή του Κέντρου σε εκθέσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις έφερε πολύ κόσμο στο πλευρό της, οι οποίοι εθελοντικά συμβάλλουν στην διάσωση του σχολικού υλικού και στην αύξηση της συλλογής με αντικείμενα, που δεν περιορίζονται πλέον μόνον σε βιβλία, αλλά φτάνουν από θρανία και κουδούνια σχολείων, μέχρι σε “σκονάκια” μαθητών, μαθητικούς ελέγχους και εκθέσεις επιθεωρητών!
Με πρωτοβουλία της κ. Κανταρτζή πραγματοποιήθηκε η μίσθωση ενός νεοκλασικού κτιρίου στην Πλάκα, που θα στεγάσει το Μουσείο με όλο αυτό το υλικό, ενώ σχεδιάζονται ακόμη δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με σκοπό να κινητοποιηθούν τα σχολεία της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ώστε να γίνει όλη η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα μέρος αυτής της προσπάθειας.
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε κατά την διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός του ΕΚΕΔΙΣΥ, με θέμα «Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια».
Μαθητές από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να δημιουργήσουν βίντεο με αφηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων σχετικά με τα σχολικά τους χρόνια. Το υλικό αξιολογήθηκε από εξέχοντα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους κ.α. και τα βίντεο, που διακρίθηκαν, θα αποτελέσουν το αρχικό υλικό για την δημιουργία του Μουσείου της Προφορικής Ιστορίας της Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ.
Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου και ώρα12:00 μμ, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ειδική ανοικτή εκδήλωση, κατά την οποία θα βραβευτούν οι μαθητές, που διακρίθηκαν με τα έργα τους και θα παρουσιαστούν ταυτόχρονα οι επόμενοι στόχοι του ΕΚΕΔΙΣΥ και ειδικότερα το “Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης”, που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του σε όλους τους Έλληνες. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί, για να βραβεύσουν τους μαθητές, ο Υπουργός Παιδείας, Δήμαρχοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ