Bildnachweis: Florian Peljak / Süddeutsche Zeitung Photo

Ο Mαξ Μαννχάιμερ (*1920-+2016) επέζησε των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του ολοκαυτώματος, αφού πρώτα θρήνησε την εξόντωση, στο στρατόπεδο Άουσβιτς, των δύο γονέων του, της συζύγου του, δύο αδελφών και μιας αδελφής του. Εκείνος μεταφέρθηκε σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Νταχάου και στο Μόναχο, όπου και απελευθερώθη το 1945 από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Μαξ Μαννχάιμερ παρέμεινε και μετά το 1945 στο Μόναχο και αφιέρωσε τη ζωή του, μέχρι την ημέρα του θανάτου του το 2016, σε έργο διαφώτισης της γερμανικής νεολαίας για τις θηριωδίες του ναζισμού, με πληθώρα διαλέξεων και εκδηλώσεων σε σχολεία, συλλόγους, οργανισμούς και ἀλλα ιδρύματα.

Κατέστη το πλέον ονομαστό στη Γερμανία σύμβολο συμφιλίωσης μεταξύ Εβραίων και Γερμανών και τιμήθηκε πολλαπλώς από τη γερμανική Πολιτεία και κοινωνία για το πολύτιμο έργο του.

από την τηλεοπτική εκπομπή της SAT1

Παρέμεινε παροιμιώδης η προτροπή του στη γερμανική νεολαία με τη φράση του:

„Εσεις οι νεώτεροι δεν ευθύνεστε για τις πράξεις ων προγόνων σας,

ευθύνεστε όμως για το εάν επιτρέψετε την επανάληψή τους“.

Και ο Δήμος Μονάχου τίμησε πολλαπλώς εν ζωή τον Μαξ Μαννχάιμερ και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017, ονόμασε σε „Πλατεία-Μαξ-Μαννχάιμερ“ (Max-Mannheimer-Platz) το χώρο μπροστά από το εκπαιδευτικό „Κέντρο Μάθησης και Μνήμης της ιστορίας του ναζισμού στο Μόναχο“.

Το „Κέντρο Μάθησης και Μνήμης της ιστορίας του ναζισμού στο Μόναχο“, κτίστηκε μπροστά από δύο χρόνια στο οικόπεδο που βρίσκονταν παλαιότερα το λεγόμενο Καφέ-Κτίριο, το διοικητικό κέντρο τoυ ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ, με γραφεία του Χίτλερ και των στενών συνεργατών του, με γραφεία της ναζιστικής αστυνομίας, γραφείο προπαγάνδας και χώρους βασανιστηρίων στα υπόγειά του. Ονομάστηκε Καφέ -Κτίριο για το λόγο ότι οι ναζιστές είχαν καθιερώσει το καφέ χρώμα ως επίσημο χρώμα του κόμματός τους. To κτίριο αυτό καταδαφίστηκε το 1945.

Στς 6 Φεβρουαρίου 2018 έλαβε χώρα η επίσημη τελεττή μετονομασίας της πλατείας σε „Πλατεία-Μαξ-Μαννχάιμερ“ (Max-Mannheimer-Platz), παρουσία ανωτάτων εκπροσώπων της βαυαρικής Κυβέρνησης, του Δήμου Μονάχου, των Εκκκλησιών, του Βαυαρικού Ιδρύματος Στρατοπέδων Συγκέντρωσης Βαυαρίας και άλλων βαυαρικών οργανισμών και ιδρυμάτων. Παρέστησαν ο υιός και η θυγατέρα του Μαξ Μαννχάιμερ, ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Ντίτερ Ράιτερ, οι πρώην ομοσπονδιακοί Υπουργοί Χανς-Γιόχεν Φόγκελ και Τέο Βάιγκελ,  μέλη της Βαυαρικής Βουλής, η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας κ. Σαρλότε Κνόμπλοχ κ.α.

Από πλευράς Ορθδόξου Εκκλησίας προσκλήθηκε και παρέστη ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης διατηρούσε άριστες και μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με τον Μαξ Μαννχάιμερ. Οι συγγενείς του Μαξ Μαννχάιμερ εόρτασαν τα 80α γενέθλιά του στο Πνευματικὀ Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, παρουσία του π. Αποστόλου.

Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ