(c)elliniki-gnomi.eu

Χιλιάδες επιχειρήσεις, που κατάφεραν να επιβιώσουν έπειτα από 8 χρόνια σκληρής «μνημονιακής» λιτότητας, βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης και χιλιάδες εργαζόµενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Realnews», τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, ενώ οικονομολόγοι, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και άνθρωποι της αγοράς προειδοποιούν, ότι η σχεδιαζόµενη φοροκαταιγίδα θα αποτελειώσει την ελληνική οικονοµία, αντί να φέρει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταµεία, µετά από έξι χρόνια µνηµονίων και διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδηµάτων.ypourgeio Oikonomikon
Οι ίδιοι τονίζουν, πως η επιβολή του νέου πακέτου φόρων, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόϊκα, προκειµένου να κλείσει το δηµοσιονοµικό κενό, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018, θα δώσει την «χαριστική βολή» στην πραγµατική οικονοµία µε το ∆ιεθνές Νοµιασµατικό Ταµείο να επιµένει να ανέβει ο λογαριασµός στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις, που κατάφεραν να επιβιώσουν έπειτα από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας, βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης και χιλιάδες εργαζόµενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους. Όλες οι έρευνες, που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες ηµέρες, καταδεικνύουν µε τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τον εφιάλτη, που βιώνουν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσµα και αυτό γιατί έχει εξαντληθεί, πλέον, η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων

Έπειτα από 6 «µνηµονιακά» χρόνια είναι ολοφάνερο, ότι η επιβολή διαρκώς νέων µέτρων συρρικνώνει τα εισοδήµατα και κάνει ακόµη δυσµενέστερη την κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2009 µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2015, σύµφωνα µε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η κατανάλωση µειώθηκε κατά 49,7 δισεκατομμύρια ευρώ, φθάνοντας στα 139,2 δισεκατομμύρια ευρώ από 188,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας, καθώς οι φόροι από το 2009 έως το 2015 αυξήθηκαν από 15% έως 400%, τα έσοδα υποχωρούν, ενώ η ύφεση βαθαίνει. Η επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσµα και αυτό γιατί έχει εξαντληθεί, πλέον, η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Απόδειξη, ότι οι φόροι «σκοτώνουν» την οικονοµία, είναι η µείωση της κατανάλωσης και εποµένως της φορολογητέας ύλης. Ταυτόχρονα και η έρευνα της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών Βιοτεχνών και Εµπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) αποτυπώνει το πλήγµα, που έχει δεχθεί η πραγµατική οικονοµία µετά την επιβολή των capital controls τον περασµένο Ιούνιο.

Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονοµικής τους κατάστασης, ενώ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αναµένεται να µην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους το 2016

Περίπου 21.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» το πρώτο εξάµηνο του 2016, µε 40.000 έως 45.000 εργαζοµένους να οδηγούνται στην ανεργία. Από τις αρχές της κρίσης οι καθαρές απώλειες αµιγώς εµπορικών µικροµεσαίων επιχειρήσεων κινήθηκαν στις 120.000, µε την µεγαλύτερη συσσώρευση «λουκέτων» στην διετία 2012-2013. Για το 2015 τα «λουκέτα» εµπορικών επιχειρήσεων εκτιµώνται σε λιγότερα από 10.000. Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονοµικής τους κατάστασης, µε τον κύκλο εργασιών τους να µειώνεται κατά 20,6% το δεύτερο εξάµηνο του 2015. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αναµένεται να µην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους το 2016.
Για το πρώτο εξάµηνο του έτους αναµένεται νέα συρρίκνωση των επενδύσεων για 1 στις 3 επιχειρήσεις, ενώ µόλις το 3,4% των επιχειρήσεων δηλώνει, ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις. Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το δεύτερο εξάµηνο του 2015 χάθηκαν 45.000 θέσεις εργασίας µόνον από τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, ενώ µία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει, ότι είναι πολύ πιθανό να µειώσει µισθούς ή ώρες εργασίας στο επόµενο εξάµηνο. Συνολικά, την τελευταία επταετία 708.966 εργαζόµενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία.

Οι ληξιπρόθεσµες οφειλές στην Εφορία φθάνουν τα 86,3 δισεκατομμύρια ευρώ και στα Ασφαλιστικά Ταµεία τα 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος των µη εξυπηρετούµενων δανείων φθάνει πλέον τα 112 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σύµφωνα µε έρευνα της Ελληνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας, «την τελευταία επταετία η κατάσταση στην αγορά είναι δραµατική. Οι επιχειρήσεις περνούν καθηµερινά από ισχυρές δοκιµασίες επιβίωσης, µε αποτέλεσµα να γίνεται µεγάλη προσπάθεια, ώστε οι κραδασµοί, που δηµιουργούνται να µη µετακυλίουν τα βάρη στους καταναλωτές».
Η οικονοµική ασφυξία αποτυπώνεται και στο ύψος των µη εξυπηρετούµενων δανείων, το οποίο φθάνει πλέον τα 112 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα» επιχειρηµατικά δάνεια, τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ οφείλουν 800 µεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δισεκατομμύρια ευρώ 6.000 µεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 µικροµεσαίες. Την ίδια στιγµή, οι ληξιπρόθεσµες οφειλές στην Εφορία φθάνουν τα 86,3 δισεκατομμύρια ευρώ και στα Ασφαλιστικά Ταµεία τα 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνον τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια και οι οφειλές στην Εφορία προσεγγίζουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας.

Το 70% των ελληνικών νοικοκυριών αναµένει επιδείνωση της οικονοµικής του κατάστασης, όταν το ένα στα τρία νοικοκυριά έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα κάτω των 10.000 ευρώ, µε το 15,2% να δηλώνει, ότι δεν µπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες!

∆ηλαδή, η αναλογία του ληξιπρόθεσµου ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ, σε απόλυτα νούµερα, είναι 128%.Την στιγµή, που τα εισοδήµατα των πολιτών έχουν µειωθεί κατά 30% από το 2009 έως το 2014, σύµφωνα µε στοιχεία του ΣΕΒ, οι φόροι για κάποιον, που έχει ετήσιο εισόδηµα 30.000 ευρώ, αυξήθηκαν κατά 46,2% σε σχέση µε το 2009, ενώ για όσους έχουν εισοδήµατα 20.000 ευρώ, οι φόροι είναι περισσότεροι κατά 22%. Σύµφωνα, µάλιστα µε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 70% των νοικοκυριών αναµένει επιδείνωση της οικονοµικής του κατάστασης, όταν το ένα στα τρία νοικοκυριά έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα κάτω των 10.000 ευρώ, µε το 15,2% να δηλώνει, ότι δεν µπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες.
Με δεδοµένη την οικονοµική αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, ο εµπορικός κόσµος περιγράφει µε τα πιο µελανά χρώµατα το µέλλον της εγχώριας αγοράς.

Η µεσοσταθµική µείωση της αγοραστικής κίνησης το πρώτο δίµηνο του 2016 ανέρχεται στο 20,8%

∆υσοίωνο προδιαγράφει το µέλλον ο ΣΕΒ για όλους, όσοι έχουν µεσαία εισοδήµατα, λόγω της υπερφορολόγησης, επισηµαίνοντας, ότι τα συνήθη υποζύγια των µισθωτών και των συνταξιούχων θα επιβαρυνθούν µε νέα φορολογικά µέτρα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνοµοσπονδία Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας), σε έρευνά της, αναφέρει, ότι το 2016 ξεκίνησε για την αγορά χειρότερα, απ’ ό,τι τελείωσε το 2015. Η µεσοσταθµική µείωση της αγοραστικής κίνησης το πρώτο δίµηνο του 2016 ανέρχεται στο 20,8%, ενώ θα πρέπει να σηµειωθεί, πως ο εκτιµώµενος τζίρος για την χειµερινή εκπτωτική περίοδο θα διαµορφωθεί το 2016 περίπου στα 4,49 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 1,18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ