Ομιλία μετά την τέλεση του τεσσαρακονθήμερου τρισαρχιερατικού μνημοσύνου του αειμνήστου Μητροπολίτου Πέργηςκυρού Ευαγγέλου.

Το αμείωτο ενδιαφέρον του Οικουμενικού Θρόνου για την θεραπεία του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και την αποκατάσταση της ενότητας του διηρημένου εκκλησιαστικού σώματος στην χώρα, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην Αίθουσα του Θρόνου, μετά το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου, που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, 1η Ιουλίου, στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι. Ο Παναγιώτατος υπενθύμισε ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία εργάσθηκε και έλυσε δύσκολα εκκλησιαστικά ζητήματα, πάντοτε με γνώμονα το όφελος του λαού του Θεού και τη διαφύλαξη της Πανορθόδοξης ενότητας, αγωνίζεται και σήμερα για την οριστική διευθέτηση των εκκλησιαστικών πραγμάτων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην προσωπικότητα και την προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος εργάσθηκε ως μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, «με κριτήριον την ιστορίαν, τους Κανόνας και την λογικήν», ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:

«Και σήμερον, εάν ευρίσκετο ανάμεσά μας, θα υπερεθεμάτιζεν εις το επίκαιρον και καίριον θέμα της διευθετήσεως του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, διότι είναι λογικόν να επιθυμώμεν, ως Μήτηρ Εκκλησία, την αποκατάστασιν της ενότητος του εν Ουκρανία διηρημένου εκκλησιαστικού σώματος, πιστού λαού δεκάδων εκατομμυρίων, βαπτισθέντος και φωτισθέντοςαπ΄ευθείας, προνοία και ιεραποστολικαίςενεργείαις του Οικουμενικού ημών Θρόνου. Άλλωστε, και κατά το παρελθόν, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ασκούσα τα κανονικά δικαιώματα και την ποιμαντικήνμέριμναν αυτής, ειργάσθη και έλυσε δύσκολα και περίπλοκα εκκλησιαστικά ζητήματα, με γνώμονα πάντοτετο όφελος του λαού του Θεού και την διαφύλαξιν της Πανορθοδόξου ενότητος. Αρκεί να ενθυμηθώμεν την πρόσφατονσυμμετοχήν και συμπαράστασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τα προβλήματα τα οποία εταλάνισαντας Εκκλησίας Ιεροσολύμων, Κύπρου, Αλβανίας και ούτω καθ’ εξής.  Εν τω πνεύματι τούτω, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αληθεύουσα εν αγάπη, αγωνίζεται και σήμερον δια την οριστικήνδιευθέτησιν των εκκλησιαστικών πραγμάτων εν Ουκρανία».

Στη συνέχεια, υπενθύμισε σχετικά με τα πνευματικά και Κανονικά  δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί του Ουκρανικού εδάφους:

 

«Αςμηλησμονώμεν, εξάλλου, ότιουδέποτε η ΚωνσταντινούπολιςεξεχώρησεδιάΠράξεώςτινοςτοέδαφοςτηςΟυκρανίας ειςοιονδήτινα παράμόνοντοδικαίωμα τηςχειροτονίας ή τηςμεταθέσεωςτουΜητροπολίτουΚιέβουειςτονΜόσχας υπό τουςόρους να εκλέγεται (ο Κιέβου) υπό ΚληρικολαικήςΣυνελεύσεως και να μνημονεύητονΟικουμενικόν Πατριάρχην. Άκούσατετισχετικώς αναφέρεται ειςτονΤόμοντης αυτοκεφαλίας μετην οποίαν εδωροφόρησεν η ΜήτηρΕκκλησία τηνΕκκλησίαν Πολωνίας: “γέγραπται γαρ ότι η από του καθ΄ημάςΘρόνου αρχική απόσπασιςτηςΜητροπόλεωςΚιέβου και τωνεξ αυτήςεξαρτωμένωνΟρθοδόξωνΕκκλησιώνΛιθουανίας και Πολωνίας και η προσάρτησις αυτώντηΑγία Εκκλησία Μόσχας ουδαμώςσυνετελέσθησυμφώνως ταίςνενομισμέναις κανονικαίςδιατάξεσιν, ουδ΄ετηρήθησαν τα συνομολογηθέντα περί πλήρουςεκκλησιαστικής αυτοτελείας τουΜητροπολίτουΚιέβου-, φέροντοςτοντίτλονΕξάρχουτουΟικουμενικούΘρόνου…”».

 

Καταλήγοντας, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε και πάλι στον μακαριστό Μητροπολίτη Πέργηςκυρό Ευάγγελο, λέγοντας ότι όλοι θα θυμούνται το πνευματικό έργο του και την στοργή και την αγάπη που εκδήλωνε προς κάθε άνθρωπο.

 

Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός, Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, οι συγγενείς του μακαριστού Μητροπολίτου Πέργης, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, κληρικοί, μέλη της Ομογένειας και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ