Ημέρα δικαίωσης αποτελεί η χθεσινή (20/5/2024) για τον αγώνα που έδωσε τα τελευταία χρόνια η Πρωτοβουλία των Πολιτών για τη διάσωση και αξιοποίηση του «Κυβερνείου» της Θεσσαλονίκης, αυτού του εμβληματικού νεοκλασικού κτιρίου που είναι γνωστό και ως «Παλατάκι».

«Η διάσωση του Κυβερνείου που από το 2006 παραμένει εκτεθειμένο στις φθοροποιές δυνάμεις του χρόνου και των καιρικών συνθηκών και η αξιοποίησή του, διατηρώντας όμως τον δημόσιο χαρακτήρα του» ήταν ο στόχος και η διεκδίκηση που πρόταξε η ομάδα των πολιτών που ξεκίνησε αρχικά ως «Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε το Παλατάκι» για να μετεξελιχθεί από το 2023 σε Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)».

Και να που επιτέλους ήρθε η ώρα της δικαίωσης! 

Χθες το απόγευμα στην 49η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Κυβερνείο «θα αξιοποιηθεί με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου».Όπως εξήγησε:«Υπερταμείο και ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν αμέσως τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης του κτιρίου και τους γύρω χώρους, καλύπτοντας τις σχετικές μελέτες. Ενώ, στη συνέχεια, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει το ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης, έτσι ώστε το εμβληματικό αυτό κτίριο να παραμείνει ένα δημόσιο κτίριο με χρήσεις οι οποίες θα είναι απολύτως συμβατές με τον ιστορικό του χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τοκτίριο«ένα ιστορικό τοπόσημο το οποίο», όπως σημείωσε: «θα διασωθεί, θα ενταχθεί δημιουργικά στη λειτουργία της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της».

Ο Σύλλογος εκφράζει την απεριόριστη ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη. Παράλληλα δηλώνει ότι θα παραμείνει στη διάθεση του φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου και τη διαχείριση του ακινήτου, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.

Οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, που ορίστηκε για αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου 20024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ