Η 19η Μαϊου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, ημέρα τιμής στα 353.000 χιλιάδες θύματα του ανθρώπινου παραλογισμού και της ασύλληπτης βαρβαρότητας, αλλά και στους χιλιάδες εκτοπισμένους Ποντίους από την ιστορική Πατρίδα.

Είναι γεγονός ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ιερό καθήκον όλων μας, αλλά πέραν αυτού, το Ποντιακό, είναι ένα ζωντανό ζήτημα με διεθνείς προεκτάσεις, το οποίο οι εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το καθιστούν επίκαιρο ως θέμα δημοκρατίας, και ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας.

Η ανάδειξη και διεθνοποίηση της γενοκτονίας, η οποία υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και αφορά όλους τους Έλληνες θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της πολιτικής που σέβεται την ιστορία και την αλήθεια, δηλαδή την σωστή πληροφόρηση της διεθνούς κοινότητας, τη διαφύλαξη της μνήμης και την διάσωση της γνώσης στις επόμενες γενεές. Και εδώ η Ελληνική Ομογένεια παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

Ο Απανταχού Ελληνισμός στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των αδελφών μας Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων για δικαίωση. Είναι πλέον καιρός να καρποφορήσουν οι μακροχρόνιες προσπάθειες της διεθνούς ανάδειξής της Γενοκτονίας ως ενός εκ των μεγαλυτέρων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Μήνυμα Δρ.Ολγας Σαραντοπούλου
Εκλεγμένη Γραμματέας Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
(2003,2006)
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ