-“Να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση με τους δανειστές, να αποτραπούν πάση θυσία οι εκλογές ή άλλες πολιτικές αναταράξεις και να ενισχυθεί το σύστημα με ρευστότητα από τις τράπεζες, ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας “Ημερησία”, κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, του οποίου το όνομα δεν αναφέρθηκε, εκφράζοντας τις εκτιμήσεις του, σχετικά με την πορεία της οικονομίας εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, πίεσης των δανειστών και των κινδύνων, που κρύβει το προσφυγικό πρόβλημα, δήλωσε: «Η Ελλάδα διακατέχεται από το σύνδρομο της… καρδάρας». Και δεν εννοούσε φυσικά τους κτηνοτρόφους, που βρίσκονται μαζί με τους αγρότες σε αναβρασμό. Ο ίδιος παράγοντας θύμισε την λαϊκή φράση: «Mόλις γεμίσει η καρδάρα με γάλα, ρίχνει κλωτσιά η αγελάδα και το χύνει», λέγοντας επίσης: «Ξέρετε ότι και οι Γερμανοί χρησιμοποιούν μια παρόμοια φράση, λέγοντας: “Was hilft’s, dass die Kuh viel Milch gibt, wenn sie den Milchkubel umstosst”? Αυτο σημαίνει, δηλαδή, “τι αξία έχει να δίνει πολύ γάλα η αγελάδα, αν αναποδογυρίζει την καρδάρα”;»

“Οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό, όπως παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο, η αναδιανομή, που γίνεται με… ταξικό χαρακτήρα, οι αδικίες, που προκαλεί αλλά και η μετάθεση των βαρών στις σημερινές γενιές εργαζόμενων, αποτελούν την πρώτη “ρωγμή” στο καλό κλίμα, που πήγαινε να δημιουργηθεί”

Αυτή την εικόνα έδωσε ο κορυφαίος αυτός παράγοντας, μιλώντας στην εφημερίδα “Ημερησία”, θέλοντας να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρό εκτροχιασμό, με απρόβλεπτες διαστάσεις, αν δεν κλείσουν σύντομα όλα τα μέτωπα.
Πέρασαν αρκετοί μήνες, επώδυνες αποφάσεις και σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, προκειμένου να απομακρύνει η Ελλάδα τα σενάρια του Grexit. Και παρά το γεγονός, ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είχαν αρχίσει να φαίνονται, κυρίως στο μέτωπο των εσόδων, από τις αρχές της χρονιάς η χώρα κινδυνεύει να “χύσει πάλι την καρδάρα με το γάλα”.european_parliament
Οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό, όπως παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο, η αναδιανομή, που γίνεται με… ταξικό χαρακτήρα, όπως είπε, οι αδικίες, που προκαλεί αλλά και η μετάθεση των βαρών στις σημερινές γενιές εργαζόμενων, οι οποίοι, όμως, θα πάρουν μικρότερες συντάξεις από τις εισφορές, που θα δώσουν, ήταν η πρώτη “ρωγμή” στο καλό κλίμα, που πήγαινε να δημιουργηθεί.

“Οι πρώτες 40 ημέρες του 2016 έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς και φόβους για νέα δημοσιονομική «εκτροπή»”

Η δραματική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, η αδυναμία να κλείσει η αξιολόγηση – που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο- οι κοινωνικές αντιδράσεις, που οξύνονται αλλά και τα σενάρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που συνεχώς διαψεύδονται, έχουν προκαλέσει νέο «έμφραγμα» στην ελληνική οικονομία και την αγορά.
Παρά το γεγονός, ότι στο τέλος του 2015 όλοι έκαναν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη εφέτος και για ένα πλεόνασμα, που θα ήταν ικανό να ανοίξει την πόρτα εξόδου από την κρίση, οι πρώτες 40 ημέρες του 2016 έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς και φόβους για νέα δημοσιονομική «εκτροπή».
Χαρακτηριστικές είναι οι προειδοποιήσεις του ΣΕΒ, ο οποίος στα εβδομαδιαία του δελτία του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές επιπτώσεις από τα πολλά ανοικτά μέτωπα. Το ίδιο και οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής προειδοποίησε για οπισθοδρόμηση.

“Να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση με τους δανειστές, να αποτραπούν πάση θυσία οι εκλογές ή άλλες πολιτικές αναταράξεις και να ενισχυθεί το σύστημα με ρευστότητα από τις τράπεζες, ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος”

«Για να αποτραπεί το όποιο αρνητικό ενδεχόμενο και να βαδίσει η οικονομία προς την ανάπτυξη, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες, που υπάρχουν και να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε αδιέξοδα…
Η εμπειρία δείχνει, ότι κάθε φορά, που αποτυγχάνουμε να περατώσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος, το κλίμα εμπιστοσύνης επιβαρύνεται και η επόμενη αξιολόγηση γίνεται πιο δύσκολη! Οδηγούμαστε, δηλαδή, σε φαύλο κύκλο», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι φορείς της αγοράς, βιομήχανοι, έμποροι, βιοτέχνες, οι οποίοι βλέπουν «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας των πολλών ανοικτών μετώπων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί για την ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και ζητά:
-Να κλείσει η αξιολόγηση με τους δανειστές το ταχύτερο.
-Να αποτραπούν πάση θυσία οι εκλογές ή άλλες πολιτικές αναταράξεις που θα προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία.
-Να ενισχυθεί το σύστημα με ρευστότητα από τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας, που απομακρύνει εκ νέου τις καταθέσεις και οδηγεί σε κατάρρευση των μετοχών τους.

“Το γεγονός, ότι το ΔΝΤ, μέσω του Πωλ Τόμσεν, ζητά νέα μέτρα, πλέον των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δείχνει, ότι οι δανειστές «βλέπουν» μεγάλο δημοσιονομικό κενό”

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, που επικρατεί, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της “Ημερησίας”, είναι η ανακοίνωση της ύφεσης 1,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα προφανώς των capital controls. Αλλά και το γεγονός, ότι το ΔΝΤ, μέσω του Πωλ Τόμσεν, ζητά μέτρα πάνω από 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δείχνει ότι «βλέπουν» μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Από την πλευρά της Κυβέρνησης υποστηρίζουν, ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αρθεί η αβεβαιότητα, η οικονομία θα αναπτυχθεί και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση η αγωνία, που επικρατεί από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, αφορά στο πόσο θα κοστίσει στην οικονομία αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ειδικά, αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αργήσει μεχρι το Πάσχα. Θα έχει χαθεί, δηλαδή, το 1/3 από το 2016, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη.
Και βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς, που προκαλεί το προσφυγικό (1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι το κόστος διαχείρισης) στον τουρισμό και όχι μόνον!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ