Συνέντευξη με την εικονογράφο παιδικών βιβλίων Χιρόμι – Θεοδώρα Νοζάκι – Ντρούκα.

Επιμέλεια: Βάσω Β. Παππά.

Vas_nikpap@yahoo.gr

Η Χιρόμι-Θεοδώρα Ντρούκα γεννήθηκε στην Καναγκάουα της Ιαπωνίας. Έχει σπουδάσει διερμηνεία (αγγλικά-ιαπωνικά) και έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης ως διορθώτρια, γραφίστρια και εικονογράφος. Το 2012 μετακoμίζει στην Ελλάδα και παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ενώ παράλληλα κατηχείται και βαφτίζεται Χριστιανή Ορθόδοξη. Το 2013 παντρεύεται τον Γιάννη Ντρούκα και αρχίζει δειλά-δειλά να εικονογραφεί ελληνικά παιδικά βιβλία. «Ο Μελάνθιος κι η παρέα του Θησαυρού» και   «Στο Βασίλειο των Φοινικών» είναι τα πρώτα της βιβλία. Όνειρό της να συνεχίσει να εργάζεται ως εικονογράφος, φροντίζοντας παράλληλα τον νεογέννητο γιο της.

Χιρόμι – Θεοδώρα, πού μεγάλωσες;

Στην Ιαπωνία.

Ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε στην εικονογράφηση και ιδιαίτερα στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων;

Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω, ειδικά manga (χαρακτηριστικό ιαπωνικό στιλ εικονογράφησης, όπου η παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική συναντά το στιλ των δυτικών κόμικς των ΗΠΑ). Ήθελα να γίνω εικονογράφος από μικρή. Δεν θέλω να δουλέψω αποκλειστικά σε παιδικά βιβλία, ωστόσο, η παιδική εικονογράφηση με ευχαριστεί πολύ γιατί απαιτεί πολλή φαντασία και δημιουργικότητα.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για έναν εικονογράφο να φιλοτεχνήσει ένα βιβλίο;Hiromi_2[1]

Κάθε εικονογράφηση έχει τις δυσκολίες της, αλλά είναι μια δουλειά που μου δίνει χαρά.

Πώς θα χαρακτήριζες το βιβλίο «Ο Μελάνθιος κι η παρέα του θησαυρού. Απ’ την Κάλυμνο στον Πόντο» που είναι και η τελευταία σας δουλειά;

«Ο Μελάνθιος κι η παρέα του θησαυρού» είναι ένα βιβλίο που μιλά για την έννοια της φιλίας, μέσα από μια ενδιαφέρουσα και διδακτική περιπέτεια.

Κατά τη γνώμη σου το ταλέντο από μόνο του αρκεί για να βρει ένας νέος καλλιτέχνης το δρόμο του;

Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να σπουδάσω ζωγραφική. Νομίζω όμως ότι είναι πάντα καλύτερο να μαθαίνεις κάτι από το μηδέν, και ο καλύτερος τρόπος να μάθεις είναι η συνεχής εξάσκηση.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου όταν δεν ασχολείσαι με την εικονογράφηση βιβλίων;

Συνήθως παίζω με το μωρό μας, βλέπω ταινίες και σειρές anime και στον ελεύθερό μου χρόνο εικονογραφώ.

Είσαι Ιαπωνικής καταγωγής με μια τελείως διαφορετική κουλτούρα απ’ αυτή του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. Σ’ έχει επηρεάσει ο Χριστιανισμός – και σε ποιο βαθμό;

Δύσκολο ερώτημα! Εξαρτάται… κατά βάση έχω επηρεαστεί από το Σίντο της Ιαπωνίας, αλλά γνώρισα τον Χριστιανισμό και έγινα Χριστιανή.

Πιστεύεις στο Θεό;

Ναι.

Πώς φαντάζεσαι να εξελίσσεται το σενάριο της ζωής σου μετά την μετεγκατάστασή σου στην Ελλάδα;

Θέλω απλώς να έχω μια ήρεμη ζωή… και να συνεχίσω να δουλεύω ως εικονογράφος όλο και περισσότερο!

Σύζυγος, επαγγελματίας και πρόσφατα έγινες μητέρα. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλή σε όλα;

Ευτυχώς έχω τη μητέρα του άντρα μου, η οποία με βοηθάει πολύ…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ