Ο Β. Κόκκαλης στην Ημερίδα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα τις «Εξελίξεις στον τομέα των Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών».

Είναι επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές, ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης στην Ημερίδα, «Εξελίξεις στον τομέα των Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών» με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, στο χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός, ανέφερε:

«Ο κλάδος τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, με ισχυρή παρουσία στις Ευρωπαϊκές αγορές και εκπροσώπηση από μεγάλο αριθμό εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που τους έχουν προσφερθεί από την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια, πολλές από αυτές να βραβευθούν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν καταφέρει να καινοτομήσουν και να διαφοροποιηθούν, τόσο από άποψη προϊόντος, αλλά και συσκευασίας, με προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, τα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα θαλασσινά, τα επεξεργασμένα κρέατα, την μπύρα και το κρασί.

Με βάση τις παγκόσμιες τάσεις «Μεσογειακής Διατροφής» και την ραγδαία αύξηση της ζήτησης στον τομέα των βιολογικών τροφίμων, είναι πλέον επιτακτική η ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί στις αγορές. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες αγρότες, φαίνεται ότι αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου παραγωγής τους, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Οι Έλληνες παραγωγοί που επιχειρούν, βελτιώνουν τα προϊόντα τους, αξιοποιούν την παράδοση, εκσυγχρονίζουν τον τρόπο παραγωγής και το εμπόριο, ενσωματώνουν την καινοτομία. Τελικά επιτυγχάνουν επειδή προσπαθούν και καινοτομούν. Πράγματι, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθούμε για το σκοπό αυτό, να παραγάγουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με την αξιοποίηση συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα, προωθεί την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.

Παράλληλα ως ΥπΑΑΤ αντιλαμβανόμενοι την αξία του αγρο-διατροφικού τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, οι ενέργειες προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις αγορές τρίτων χωρών, αποτελούν πολύτιμο και αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου».

 ΥΠΑΑΤ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ