-“Οι δυνατότητές μας είναι πεπερασμένες και ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου θα συνέβαλε να μετατραπεί η κρίση των προσφύγων σε ευκαιρία, μάλλον, παρά σε πρόκληση”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Υπέρ της επιβολής ορίου στον αριθμό των προσφύγων, που υποδέχεται η Γερμανία, τάχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας αυτής, Τόμας ντε Μεζιέρ, εντείνοντας την πίεση που δέχεται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα αρνείται την θέσπιση περιορισμών.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η δημοφιλία της συντηρητικής Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, γεγονός που εκλαμβάνεται ως αντανάκλαση των ανησυχιών των πολιτών σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης για την μαζική έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
Η έλευση ενός αριθμού προσφύγων χωρίς ιστορικό προηγούμενο δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων και της βούλησης της Γερμανίας να τους προσφέρει άσυλο, καθώς τα ομόσπονδα κρατίδια δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, που δημιουργούνται.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο και σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Αυτός είναι ο λόγος, που πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό αυτό και να βρούμε την σωστή ισορροπία», είπε ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατά την διάρκεια μιας συζήτησης με πολίτες στην Στουττγάρδη της Βάδης-Βυρττεμβέργης, στην νοτιοδυτική Γερμανία, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό.
«Οι δυνατότητές μας είναι πεπερασμένες», εξήγησε, προσθέτοντας, ότι ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου θα συνέβαλε να μετατραπεί η κρίση των προσφύγων σε ευκαιρία, μάλλον, παρά σε πρόκληση.
Ο Ντε Μεζιέρ επανέλαβε την πρότασή του, οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο και σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Αλλά και όταν αυτές οι ποσοστώσεις εξαντληθούν, θα συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιθανότητα, πως ακόμη περισσότεροι αιτούντες πολιτικό άσυλο θα συνεχίσουν να επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου προς τις χώρες της Ευρώπης, ανεξαρτήτως της θέσπισης επισήμων ορίων από την ΕΕ ή μη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ