-Δεν επιβάλλεται φόρος 10% για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.
– Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με “πλαστικό” χρήμα, για να μπορεί αναγνωριστεί το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Απίστευτο αλαλούμ με το μέτρο των αποδείξεων προκάλεσε για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογούμενους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Συγκεκριμένα, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διέρρευσαν λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2015, ότι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει και για τα εφετινά εισοδήματα, δηλαδή, ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2016, θα έπρεπε μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μέσα σε λίγες ημέρες, να έχουν συλλέξει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσες με το 10% του εισοδήματός τους.ependuseiseuros
Η είδηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς αιφνιδίαζε την τελευταία στιγμή τους φορολογούμενους.

Οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2015 θα έχουν την έκπτωση φόρου, χωρίς, όμως, να απαιτούνται αποδείξεις δαπανών

Υπό το βάρος των αντιδράσεων αυτών, το Υπουργείο αναγκάστηκε λίγο αργότερα, να υποχωρήσει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αποφάσισε τελικά να μην εφαρμοστεί εφέτος το μέτρο των αποδείξεων, αλλά να διατηρηθεί στο ακέραιο η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
Αυτό σημαίνει, ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν την έκπτωση φόρου, χωρίς, όμως, να απαιτούνται αποδείξεις δαπανών.
Με διάταξη, που θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καταργείται ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1), όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αποδείξεων, που είχαν συλλέξει. Ταυτόχρονα διατηρείται για τα εισοδήματα του 2015 το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ, που χορηγείται μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Δεν επιβάλλεται φόρος 10% για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015

Επίσης, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
1. Δεν επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό των εισοδημάτων αυτών με δαπάνες, εξοφληθείσες μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας

2. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με “πλαστικό” χρήμα.
Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ, θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες, εξοφληθείσες μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, δηλαδή με «πλαστικό» χρήμα.
Για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού των 9.550 ευρώ εξετάζεται να αναγνωρίζονται οποιεσδήποτε δαπάνες έχουν εξοφληθεί από μία μόνο πιστωτική κάρτα ή από μία μόνο χρεωστική κάρτα.

Από την υποχρέωση πληρωμής με “πλαστικό χρήμα” θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας και ενδεχομένως οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών

Στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας, ο συνδεδεμένος μ’ αυτήν τραπεζικός λογαριασμός θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά, στο σύστημα Taxisnet και να έχει συνδεθεί με το σύστημα, ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα» για την κάλυψη ποσού μέχρι 9.550 ευρώ και την κατοχύρωση της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.
Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες, που κατοχυρώνουν αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ ή έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ, θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας και ενδεχομένως οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών. Όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες, θα χάνουν ενδεχομένως όλο το αφορολόγητο όριο.

Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση και η διαμονή σε ξενοδοχεία, αλλά και για επιτηδευματίες, που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής

3. Ρυθμίζεται η μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.
4. Προβλέπεται η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα πρεπει να συνδεθούν οι επιχειρήσεις απευθείας με το σύστημα Τaxis.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών μηχανών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.α. αλλά και σε επιτηδευματίες, που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.α.
Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Με την διασύνδεση στο Taxis, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει την δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ, που πρέπει να εισπραξει

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κλπ., που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα. Με την διασύνδεση στο Taxis, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει την δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ, που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.
5. Παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλουν τις φορολογικές του δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου 2016, όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ