Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για την εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο ομόσπονδο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και την μεγάλη άνοδο του AfD !

Ως μεγάλο πρόβλημα για την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU, αλλά και την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία, χαρακτηρίζουν τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ την μεγάλη επιτυχία του ΑfD και την ήττα-σοκ των Χριστιανοδημοκρατών στις τοπικές βουλευτικές εκλογές του ομόσπονδου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας.
«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της Καγκελαρίου Μέρκελ» γράφει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο αυτό. Η δεύτερη θέση, που απέσπασε το ακροδεξιό, ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία”, AfD, αν και ήταν αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

“Η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο, σε 14 ημέρες”!

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα» γράφει η εφημερίδα “Tagesschau”, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα .«Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.
«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άνγκελα Μέρκελ» γράφει η “Deutsche Welle” στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%. Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».

Ενώ οι “Πράσινοι” κινούνται οριακά στο 5%, οριστικά εκτός Βουλής έμειναν, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD, που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του 5%!

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το κόμμα της Αριστεράς (“Die Linke”) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ ώρες αγωνίας περνούν και οι “Πράσινοι” (“Die Grünen”), που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής έμειναν, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD, που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του 5%.
Τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.
«Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» σημειώνει η “Deutsche Welle”.

“Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής”

H εφημερίδα “Die Welt” εκτιμά από την πλευρά της, ότι «εκείνοι, που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα».
Αλλά και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει «πικρή γεύση» καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά, τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD, με έναν επικεφαλής, που μοιάζει τόσο ελκυστικός, σαν τους ποπ τραγουδιστές στην Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός».
«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» αποδίδει η εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung” το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής» εκτιμά η εφημερίδα. «Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD» αναφέρει.

GERMANIKOS TIPOS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ