Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη στην παρουσίαση της έκδοσης

Στην εκδήλωση της «Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας Παλμός», στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, για την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες Εκπατρισμού»,  το οποίο εκδόθηκε με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφώνησε εναρκτήριο χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Χρυσουλάκης. 

Η έκδοση «Ιστορίες εκπατρισμού» δημιουργήθηκε για την παρουσίαση πρόσφατων θεατρικών δράσεων της ομάδας διαδραστικού θεάτρου «Playback Ψ» με σκοπό την καταγραφή του βιώματος των εκπατρισμένων Ελλήνων και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής τους μνήμης. Κύριο εκφραστικό μέσο των δράσεων αυτών είναι η θεατρική αναπαράσταση  βιωμάτων Ελλήνων της Διασποράς, μέσω προσωπικών αφηγήσεων αναφορικά με την εμπειρία κοινωνικοποίησης και διαπολιτισμικής τους επαφής με ξένες κουλτούρες στις χώρες που τους υποδέχθηκαν.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χρυσουλάκης, υπογράμμισε τη δυνατότητα παραστατικών Τεχνών, όπως το Θέατρο, να  συνδράμουν και να εμψυχώσουν όσους επιλέγουν την οδό του εκπατρισμού και μετοίκησης σε ένα ξένο, αλλότριο πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μέσω του βιωματικού θεάτρου, οι συμμετέχοντες επαναπροσδιορίζουν και κατανοούν καλύτερα την σχέση τους με την νέα χώρα που τους φιλοξενεί. Τόνισε, επίσης, την κοινωνική διάσταση και συνεισφορά του Θεάτρου «Playback Ψ», καθώς αυτό κινητοποιεί τον ψυχισμό και συλλογική συνείδηση των θεατών. Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε, επίσης,  τη δυνατότητα της έκδοσης του βιβλίου αυτού να εμπνεύσει τους ίδιους τους Έλληνες ομογενείς και ευρύτερα τους απανταχού Έλληνες  ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ ελληνικών κοινοτήτων και της  Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι σήμερα, καθώς στην μνήμη όλων μας είναι η Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και μαζικός εκπατρισμός 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων, υποχρέωση μας είναι η διαφύλαξη της μνήμης αυτής, και η διαρκής και συνεπής μετατροπή της σε αυτοσυνειδησία, αλληλεγγύη, εγρήγορση  και ψυχικό θάρρος.

Η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» αποτελεί την πρώτη επαγγελματική ομάδα του βιωματικού-διαδραστικού θεάτρου Playback στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε το 2004 από τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη, Λάμπρο Γιώτη,. Ήδη διοργανώθηκαν πολλές παραστάσεις Playback, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για Έλληνες μεταπολεμικούς πρόσφυγες ή μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζουν στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Νότια Αμερικ,ή όπως και για παλιννοστούντες. Το υλικό που καταγράφηκε κατά την διάρκεια διαδικτυακών παραστάσεων το έτος 2021 αποτέλεσε τη βάση για τη συγγραφή αυτής της συλλογικής έκδοσης, με επιμέλεια της ψυχοθεραπεύτριας ψυχοδράματος, θεατρολόγου και ηθοποιού Βέρας Λάρδη.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Γιανναράκος, ενώ στους ομιλητές περιλαμβάνονταν ο Δημήτρης Μπέγιογλου (κλινικός ψυχολόγος  και εκπαιδευτής θεάτρου Playback), η Δρ. Μπετίνα Ντάβου (καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ), η Δρ. Σμαρούλα Παντελή́ (ψυχολόγος, ψυχοδραματίστρια), ο Γιώργος Παπαδάτος (διευθυντής Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο – Scarborough College) ο Σπύρος Αγκάρντι (δημοσιογράφος, διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Ουγγαρίας), ο Κωνσταντίνος Παλαμήδης (σκηνοθέτης και καθηγητής Θεάτρου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Βενεζουέλας), η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου (ιατρός, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης “Νόστος” στην Αργεντινή) και η κα Β. Λάρδη.  Κατά την παρουσίαση του βιβλίου αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από ηθοποιούς της ομάδας θεάτρου «Playback Ψ» και προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από παραστάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ