(c) elliniki-gnomi.eu

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από την ιστορία του Λευκού Πύργου.

Η ιστορία του Λευκού Πύργου μέσα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το απόλυτο σύμβολο της πόλης, ο Λευκός Πύργος, θα αφηγηθεί τις ιστορίες του στην εναρκτήρια εκδήλωση των φετινών 54ων Δημητρίων, συνεχίζοντας τον αέναο διάλογο με τη Θεσσαλονίκη, ανά τους αιώνες. Η εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες του Λευκού Πύργου» βασίζεται στην ίδια την αρχιτεκτονική του μνημείου, τις  χρήσεις του στο πέρασμα του χρόνου, τον ρόλο του ως τοπόσημου στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

«Ιστορίες του Λευκού Πύργου» ένα πολυθέαμα, που ανοίγει την αυλαία στα 54α Δημήτρια 2019 και πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Parallaxi, το ΚΘΒΕ, την ΟΜΜΘ ΜΟΥΣΑ, το Κρατικό Ωδείο, την ομάδα Κρούσις του ΦΚΘ, το Κρουστόφωνο την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τη συμβολή μεμονωμένων καλλιτεχνών.

Το χθες, το σήμερα και το αύριο του Λευκού Πύργου γίνονται πηγή έμπνευσης για διάφορα δρώμενα, με την Όλγα Σφέτσα να  τοποθετεί video mapping, που τη νύχτα μεταμορφώνει και φωτίζει  το μνημείο, ενώ γύρω του εξελίσσονται  συναρπαστικά μουσικά και φωτιστικά δρώμενα, με τον Άκη Δήμου να γράφει και τον Χάρη Πεχλιβανίδη να σκηνοθετεί ειδικά για αυτή τη βραδιά, μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση.

Αναλυτικότερα:

Προβολή επίκαιρων εποχής, με «πρωταγωνιστή» τον Λευκό Πύργο, σε ειδική οθόνη που στήνεται σε πλοίο, το οποίο μετατρέπεται ειδικά για την ημέρα εκείνη σε πλωτό κινηματογράφο. Το καράβι θα θυμίσει τον θρυλικό πλωτό κινηματογράφο «Κουρσάλ», τον πρώτο πλωτό κινηματογράφο της Ιστορίας, που έπλεε στον Θερμαϊκό πριν 100 χρόνια.

Στις 18:30, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη Δ/νση του Κλεάνθη Ζαρίμπα,  ξεπροβοδίζει στον Α’ προβλήτα  του Λιμανιού το καράβι. Το «ταξίδι» του ξεκινά στις 18:45 και φτάνει στον Λευκό Πύργο, διασχίζοντας την Παλιά Παραλία. Παράλληλα με την προβολή, σύγχρονοι ήχοι θα συνοδεύουν ζωντανά την προβολή.

Με την άφιξη του πλοίου στον Λευκό Πύργο ξεκινά Θεατρικό δρώμενο σε κείμενο Άκη Δήμου, σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη και πρωταγωνιστές τους: Βασίλη Παπαδόπουλο, Θοδωρή Πολυζώνη, Θάνο Φερετζέλη, Μελίνα Γαρμπή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Έφη Δρόσου, Μελίνα Αποστολίδου, Δημήτρη Σπορίδη και με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του ΟΜΜΘ «Μούσα» σε ένα μοναδικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την παράσταση.

Η ολοκλήρωση του θεατρικού δρώμενου σηματοδοτεί την έναρξη του video mapping με σάλπισμα από τις επάλξεις του μνημείου, διάρκειας 20 λεπτών. Ο Λευκός Πύργος μεταμορφώνεται και ταυτόχρονα μονωδοί του Κρατικού Ωδείου τραγουδούν οπερέτες από την οροφή του μνημείου στη μνήμη του παλαιού κοσμικού καφενείου «Ο Κήπος του Λευκού Πύργου» που φιλοξενούσε μεγάλες ορχήστρες, προβολές, μέχρι και όπερα. Τις οπερέτες θα ερμηνεύσουν οι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντίνα Αδαμίδου, Βασίλης Τσεριώτης, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, Βασιλική Φράγκου, Βασιλίνα Αρβανιτίδου – Ουσαντζοπούλου. Πιάνο : Θανάσης Παπαϊσίου.

Φινάλε με ένα γενέθλιο street party για τα τριάντα χρόνια της Παράλλαξης, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στην πλατεία Τσιρογιάννη με την Ορχήστρα  Νέων Σίνδου, υπό τη Δ/νση του Μιλτιάδη Πολυχρονίδη, και  με  dj set από την Έλενα Αγγελίδου

Η Ειδική ξενάγηση από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στον Λευκό Πύργο και την ιστορία του, με ελεύθερη είσοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε με ανοιχτό κάλεσμα σε όλους, έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος των αιτήσεων συμμετοχής.

Το  Κυνήγι θησαυρού για παιδιά και γονείς στον Λευκό Πύργο, με γρίφους από την πορεία του στο χρόνο, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης το οποίο πραγματοποιήθηκε με ανοιχτό κάλεσμα σε όλους έχει, επίσης,  ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος των αιτήσεων συμμετοχής.

Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων ΔΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ