-«Οι δύο χώρες συμφώνησαν τελικά για την διαδρομή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο Πέλαγος , με σκοπό την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης προσφύγων στην Ευρώπη».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ξεπεράσθηκαν οι «διαμάχες» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των νατοϊκών περιπολιών στο Αιγαίο, ανέφερε σήμερα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο σε δημοσίευμά του, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα, ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν τελικά για την διαδρομή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο Πέλαγος , με σκοπό την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης προσφύγων στην Ευρώπη.ploia polemika
Μετά από ολονύκτιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν για το πλάνο δράσης της νατοϊκής δύναμης, ενώ τα πλοία έχουν ήδη αποσταλεί στο Αιγαίο και θα δράσουν σε συνεργασία με την τουρκική και την ελληνική ακτοφυλακή, καθώς και με την δύναμη της Frontex.
Επίσης αποφασίστηκε η επαναπροώθηση στην Τουρκία, από τα πληρώματα του ΝΑΤΟ, των τυχόν μεταναστών, που κινδυνεύουν.

Η Γερμανία ελπίζει, ότι η αποστολήτου ΝΑΤΟ θα δράσει αποτελεσματικά στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου

«Ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις θα ενεργούν στα δικά τους χωρικά ύδατα και στον δικό τους εναέριο χώρο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σε δήλωσή του, τακτοποιώντας όλες τις λεπτομέρειες της αποστολής ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, και ακολουθώντας πιστά την συμφωνία της 11 Φεβρουαρίου 2016.
Η Γερμανία, η οποία έχει «προωθήσει» σχέδιο για να συμπληρώσει την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, με σκοπό να ανακοπούν οι ροές των προσφύγων, που φθάνουν στην Ευρώπη, ελπίζει, ότι η αποστολή θα δράσει αποτελεσματικά στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, αν και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, ότι τα πληρώματα του θα σταματούν μόνον τα σκάφη, που ευρίσκονται σε κίνδυνο.
Όλα δείχνουν, ότι το ΝΑΤΟ, μετά τις ελληνικές οχλήσεις , πήρε καταρχήν μια λίγο πιο ξεκάθαρη θέση για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία , κάτι που η Άγκυρα μέχρι τώρα αρνούνταν πεισματικά.
Εκτιμάται, σύμφωνα με αναλυτές, ότι το ΝΑΤΟ, τελικά, θα «σφραγίσει» ολοκληρωτικά τα τουρκικά παράλια στους χιλιάδες μετανάστες, με ή χωρίς τουρκική βοήθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ