«Αν θέλετε, αλλάξτε χώρα, ή αλλάξτε υπουργό», είναι η απάντηση του Σαλβίνι σε όποιον του ασκεί κριτική. Υπάρχει και ευθεία σύγκρουση με τον γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν σέβεται τις αρχές του ιταλικού Συντάγματος. Βέβαια μετά από σειρά πιέσεων μπόρεσαν να κατέβουν από το πλοίο,την περασμένη νύχτα μόνον 27 ανήλικοι πρόσφυγες.
«Δεν είμαστε ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης»
Η ιταλική κυβερνητική συμμαχία, ουσιαστικά, περιμένει από τις άλλες, μεγάλες χώρες της Ευρώπης, να δηλώσουν ότι θα συνεργαστούν στην υποδοχή των μεταναστών. Όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το τελευταίο δίμηνο. Αύριο στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια κάποια λύση. Σύμφωνα με διαρροές στον ιταλικό τύπο οι ευρωπαϊκές αρχές στοχεύουν ει δυνατόν σε μια μόνιμη λύση για να αποφεύγονται στο εξής συνεχείς κρίσεις και εντάσεις.
Στο μεταξύ η εισαγγελία της Σικελίας ερευνά το ενδεχόμενο να ευθύνονται οι ιταλικές αρχές για στέρηση ατομικής ελευθερίας. Παρά ταύτα γραμματέας της Λέγκας προς το παρόν δεν κάνει πίσω και δηλώνει: «Για τους μετανάστες χρειάζεται αυστηρή στάση, όπως στην Αυστραλία. Δεν είμαστε ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης».
Όλα τα ιταλικά κόμματα παίρνουν θέση
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προς το παρόν δείχνει να τον στηρίζει και ζητά από την Ευρώπη να κινητοποιηθεί. Ενώ μέρος των «Πέντε Αστέρων», βέβαια, διαφωνεί με την σκληρή αυτή γραμμή και μέσω του προέδρου της βουλής Ρομπέρτο Φίκο, ζητά να μπορέσουν να κετέβουν από το Diciotti όλοι οι διασωθέντες.
Και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος πάντως με την πρώην υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι παραδέχεται ότι «στην φάση αυτή η κυβέρνηση έχει σίγουρα εξασφαλίσει μεγάλη λαϊκή στήριξη, αν και δεν λείπουν κάποιοι που διαφωνούν με την γραμμή της».
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη