1 September 2022, Karlsruhe, Germany: Video greetings to the 11th WCC assembly, by His Holiness Patriarch Bartholomew of the Ecumenical Patriarchate, as part of the first thematic plenary of the Assembly, focusing on Care for Creation. The 11th Assembly of the World Council of Churches is held in Karlsruhe, Germany from 31 August to 8 September, under the theme "Christ's Love Moves the World to Reconciliation and Unity."

H 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) πραγματοποιήθηκε στην Καρλσρούη της Γερμανίας στο διάστημα από 28 Αυγούστου έως και 8 Σεπτεμβρίου 2022 με θέμα «Η αγάπη του Χριστού κινεί τον κόσμο προς τη συμφιλίωση και την ενότητα». Επρόκειτο για γεγονός ιστορικής σημασίας, καθώς το ανώτατο διοικητικό όργανο του ΠΣΕ συνήλθε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος ύστερα από 54 χρόνια, και μάλιστα στις κρίσιμες στιγμές που σηματοδοτούν η συνεχιζόμενη πανδημία και η τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία. Χιλιάδες χριστιανών από τις 352 Εκκλησίες-μέλη του ΠΣΕ από 120 χώρες, αλλά και προσκεκλημένοι εκπρόσωποι άλλων, συνεργαζόμενων με το ΠΣΕ Εκκλησιών, όπως και ποικίλων φορέων, συνήλθαν για να συζητήσουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο χριστιανισμός εν γένει, αλλά και η κίνηση για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών ειδικότερα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης εξελέγησαν οι οκτώ Πρόεδροι (μεταξύ αυτών και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος από την Εκκλησία της Κύπρου) και τα 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ, ενώ έτυχαν διεξοδικής πραγμάτευσης και συζήτησης θέματα όπως το έργο της συμφιλίωσης και της καταλλαγής, η θεολογία της δημιουργίας και η οικολογική κρίση, οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, με ιδιαίτερη έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η δικαιοσύνη και η διασφάλιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και οι κατευθύνσεις της οικουμενικής κίνησης. Μεταξύ των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ, εξελέγη και η Καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Αγγελική Ζιάκα.

Η Συνέλευση συνόψισε σε μια εκτενή «Δήλωση για την ενότητα» (Unity Statement) τους θεολογικούς άξονες που πρέπει να διέπουν την προσπάθεια των χριστιανών για την αποκατάσταση της μεταξύ τους κοινωνίας. Επίσης, υιοθέτησε, μεταξύ άλλων, ψηφίσματα για επίκαιρες προκλήσεις, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Μέση Ανατολή, στην Κορέα, στη Δυτική Παπούα, αλλά και για τη θέση των ιθαγενών πληθυσμών που απειλούνται ή υφίστανται διακρίσεις σε διάφορα μέρη της γης, ενώ ενέκρινε και κείμενα για την οικολογία, την υπέρβαση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, και έλαβε στρατηγικές αποφάσεις για τις προτεραιότητες που θα προσδιορίσουν την εργασία του ΠΣΕ την οκταετία μέχρι την επόμενη Συνέλευση, η οποία θα λάβει χώρα το 2030.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου συμμετείχε στη Συνέλευση του ΠΣΕ με την ιδιαίτερα επιτυχή διοργάνωση των ακόλουθων εργαστηρίων ή στρογγυλών τραπεζών:

Α) «Από τη φιλοξενία στην ένταξη: οικουμενικές απαντήσεις στην προσφυγική κρίση» (1.9.2022). Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Αιδ. Michael Martin (Υπεύθυνος Οικουμενικών Σχέσεων στη Λουθηρανική Εκκλησία της Βαυαρίας) και ο Δρ. Andrej Jevtic (Churches’ Commission for Migrants in Europe, CCME). Το πάνελ συντόνισε ο Δρ. Νίκος Κουρεμένος (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου).

Β) Στρόγγυλη τράπεζα με θέμα «Πολιτική Θεολογία: Εθνικισμός, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εσχατολογία: Προτεσταντικές και Ορθόδοξες Προσεγγίσεις» (2.9.2022) με συμμετέχοντες τους Αιδεσ. Δρ. Dietrich Werner (Θεολογικό Σύμβουλο του Οργανισμού «Bread for the World», Βερολίνο) και Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου). Τη στρογγυλή τράπεζα διοργάνωσε ο Γιώργος Βλαντής (Διευθυντής του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Συνέλευση του ΠΣΕ), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο π. Heikki Huttunen (Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας).

Γ) «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός: Συμφιλίωση μεταξύ των Εκκλησιών» (5.9.2022), με συμμετέχοντες τους: Πρωθιερέα Αλέξανδρο Rentel (Πρωτοσύγκελο της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Αμερική-OCA, Καθηγητή Κανονικού Δικαίου στο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδιμήρου στη Νέα Υόρκη) και την Δρ. Nichola Brady (Γενική Γραμματέα του Οργανισμού «Churches Together in Britain and Ireland»). Το πάνελ συντόνισε ο Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Συνέλευση του ΠΣΕ).

Δ) «Υπέρβαση των ορίων στον οικουμενικό σχηματισμό: Αγκαλιάζοντας την πολλαπλότητα, εμπλέκοντας την ετερότητα, μετασχηματίζοντας την κοινότητα» (7.9.2022), με συμμετέχοντες τους Αιδεσ. Δρ. Peter Pavlovic (Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών-CEC) και π. Φιλόθεο Μαρούδα (Δρ. Θ., Επιστημονικό Συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Διδάσκοντα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ). Το πάνελ συντόνισε ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης (Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών).

Σε όλες αυτές τις συναντήσεις παρευρέθηκε σημαντικός αριθμός ακροατών από διαφορετικές χριστιανικές παραδόσεις, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εκτενείς συζητήσεις.

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

1 September 2022, Karlsruhe, Germany: Assembly delegates share a moment of prayer as the first thematic plenary of the WCC 11th Assembly, focused on Care for Creation, comes to a close. The 11th Assembly of the World Council of Churches is held in Karlsruhe, Germany from 31 August to 8 September, under the theme “Christ’s Love Moves the World to Reconciliation and Unity.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ