-Έγινε το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση του Σωφρονιστικού συγκροτήματος από τον Κορυδαλλό και για την δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των κατοίκων της περιοχής!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Ως ιστορική εξέλιξη για τον δήμο Κορυδαλλού στην Αττική χαρακτηρίζεται η κατεδάφιση, που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, δύο πτερύγων των Γυναικείων Φυλακών, που αποτελούσαν τμήμα του μεγάλου συγκροτήματος των Σωφρονιστικών καταστημάτων, που λειτουργεί στην πόλη αυτή εδώ και δεκαετίες. Η παρουσία και η λειτουργία των Φυλακών στον Κορυδαλλό είναι αιτία των κατά καιρούς έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής, που αγωνίζονται, εδώ και περίπου 40 χρόνια, για την απομάκρυνσή του από τον δήμο τους. Τώρα, με την κατεδάφιση των δύο αυτών πτερύγων των Φυλακών Κορυδαλλού, που γίνεται για πρώτη φορά, οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης ελπίζουν, ότι αυτό θα αποτελέσει την απαρχή της οριστικής απομάκρυνσής τους, καθώς οι Φυλακές δημιουργούν στην περιοχή σημαντικά προβλήματα.

Για την ακρίβεια, μετά από τις έντονες προσπάθειες της δημοτικής Αρχής της πόλης και ενώ, για ακατανόητους λόγους, επιχειρήθηκε το πάγωμα των εξελίξεων, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των δύο πτερύγων των Γυναικείων Φυλακών, σε μια εξέλιξη που για τον Κορυδαλλό ισοδυναμεί με τη δική του «πτώση του τείχους».

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά κατεδαφίστηκε ενεργό τμήμα του συγκροτήματος και η έκταση αυτή παραχωρήθηκε στον Δήμο για χρήση υπέρ των πολιτών, σε μια εξέλιξη, που επιβεβαίωσε την στρατηγική και τους αγώνες των κατοίκων κατά των Φυλακών, που βρίσκονται εντός μιας πόλης 80.000 κατοίκων.  Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στον Τύπο, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Κασιμάτης, που πίεσε για αυτόν τον σκοπό τους αρμόδιους παράγοντες και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, «αποδείξαμε, ότι παρά τις διαχρονικές δυσκολίες, τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις, δεν σταματάμε να δουλεύουμε συστηματικά και να αγωνιζόμαστε να γίνουν πράξη τα όνειρα γενεών Κορυδαλλιωτών και οι αγώνες όλων των δημοτικών Αρχών από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Η κατεδάφιση των Γυναικείων Φυλακών είναι ένα μεγάλο και σταθερό βήμα, που μας φέρνει πιο κοντά στον τελικό μας στόχο. Βεβαίως, δεν σταματάμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια, μέχρι την πλήρη και οριστική απομάκρυνση των Φυλακών με παράλληλη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων και των κρατούμενων για καλύτερες συνθήκες».

Τονίζεται, πως, τόσο με επιστολή του σημερινού Δημάρχου Κορυδαλλού στον Πρωθυπουργό, όσο και κατόπιν σχετικής ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, κας.Ειρήνης (Νίνας) Κασιμάτη, έγινε κατορθωτό να “ξεπαγώσουν” οι κυβερνητικές υποσχέσεις και να προχωρήσει το ιστορικό γκρέμισμα, παρά το αρχικό “στοπ” στην κατεδάφιση από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχιο Φυτράκη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ