-«Αν εφαρμοζόταν το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» υπάρχει στην ΕΕ συγκεκριμένο σχέδιο για Grexit, δηλαδή σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι πολυσέλιδο και βρίσκεται σε ειδικό δωμάτιο στον 13ο όροφο του κτιρίου Berlaymont.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μέχρι την δραματική Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, η ύπαρξη του σχεδίου αυτού ακουγόταν, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί.european_parliament
Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρόεδρος της ΕΕ αποκάλυψε σε δημοσιογράφους, ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο.
Σε εκείνη την Σύνοδο, η ΕΕ είχε ήδη έναν τόμο, ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πριν από την έναρξη της συζήτησης με όλες τις λεπτομέρειες και τις πολιτικές και νομικές παραμέτρους μιας τέτοιας απόφασης.

«Αν εφαρμοζόταν το σχέδιο για Grexit, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς»

Το έγγραφο περιλαμβάνει απαντήσεις σε 200 ερωτήματα, που θα προέκυπταν σε περίπτωση Grexit.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το σχέδιο εκπονήθηκε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, από ομάδα 15 ατόμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρεται, οι εμπλεκόμενοι στην δημιουργία του σχεδίου, «δούλεψαν με πόνο ψυχής» και ήσαν συγκλονισμένοι, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν, ότι τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν άμεση εμπλοκή με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.
Ένας δε από τους εμπλεκόμενους, που είχε άμεση γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, είπε χαρακτηριστικά στην υπόλοιπη ομάδα, πως, «αν εφαρμοζόταν το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς».