Από τον Σεπτέμβριο 2021 κυκλοφορεί από τη βρετανική εκδοτική OnTime Books στα αγγλικά το θεατρικό έργο THE PASSAGE” (ΠΕΡΑΣΜΑ) της βραβευμένης συγγραφέως Δελίνας Βασιλειάδη σε μετάφραση Πένυς Φυλακτάκη. Πρόκειται για ένα μονόπρακτο υπαρξιακό δράμα, ή πιο σωστά μια υπαρξιακή φάρσα. Η δράση λαμβάνει χώρα σε έναν ακατάστατο βρόμικο χώρο, γεμάτο σκόνη, έπιπλα, βαλίτσες, κουτιά και πεταμένα αντικείμενα, όπου ο βασικός ήρωας, ο Πέτρος, τακτοποιεί πυρετωδώς πράγματα, προκειμένου να μετακομίσει και να πάει κάπου, κατά τα δικά του λεγόμενα, πολύ καλύτερα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει κληθεί να βοηθήσει τον Πέτρο ο φίλος του Λάζαρος, ο οποίος, όμως, τον περισσότερο χρόνο τον περνά σε μια κουνιστή πολυθρόνα, δίχως να δείχνει καμία διάθεση να τον συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πορεία προς την αυτογνωσία, τη μετάβαση ή τη μετακίνηση του ανθρώπου από μια κατάσταση σε μια άλλη. Καθώς ο χρόνος είναι για όλους μοιραία πεπερασμένος, περνά αμείλικτος και ολοένα λιγοστεύει, το Πέρασμα είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να μεταβεί από την πληγή στην ίαση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν κάποιος το επιθυμεί και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα. Μπορούν τα τραύματα να γιάνουν; Μπορεί ο άνθρωπος να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του με απόλυτη ειλικρίνεια; Ή, ακόμα και την έσχατη στιγμή, είναι προτιμότερο να αφεθεί στις αυταπάτες του και στην ασφάλεια που ενδεχομένως αυτές φαινομενικά προσφέρουν;

Το «ΠΕΡΑΣΜΑ» κυκλοφορεί στα ελληνικά από το 2018 από την ΚΑΠΑ εκδοτική και βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο στην Ελλάδα. Το 2018 ανακηρύχτηκε «Βιβλίο (θεατρικό έργο) της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος καθώς απέσπασε το απέσπασε Α’ Βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού.

Τον Νοέμβριο 2020 το έργο της «ΠΕΡΑΣΜΑ» παρουσιάστηκε στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Λημίτσιου, ενώ τον Ιανουάριο 2022 θα ανέβει στη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου Αμαλία στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη. Το 2021 το “THE PASSAGE” συμμετείχε στο The Greek Play Project New York 2021, στη δράση Readings_Women’s voice in Greek Theater, που συνδιοργανώθηκε από το The Greek Play Project και το Eclipses Group Theater New York,

Το “THE PASSAGE” κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία σε όλον τον κόσμο, ενώ είναι διαθέσιμο και στην Amazon.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Σιώμο και έχουν μια κόρη, τη Μυρτάλη.

Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη, στο εργαστήριο του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη, καθώς και σε μια Πειραματική Σχολή Ζωγραφικής για παιδιά.

Σπούδασε, με υποτροφίες σε κάθε έτος, Χρηματοοικονομική και Λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου αρίστευσε και πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της, καθώς και υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου (Παράθλαση, New York Film Academy). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο (υποκριτική, σκηνοθεσία, συγγραφή).

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά πλέον έχει αφοσιωθεί στην τέχνη, ιδιαίτερα στη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Επιγραμματικά έχει λάβει δύο φορές το Βραβείο Θεατρικού έργου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2017, 2018), Έπαινο για Θεατρικό έργο (2018) και Βραβείο Παραμυθιού (2020) της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, 1ο (2019) και 2ο (2018) Βραβείο για Διήγημα και Έπαινο (2018) για Παραμύθι από τον Όμιλο για την Unesco, Βραβείο Παραμυθιού από τον Ε.Π.Ο.Κ., Βραβείο (2020) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Βραβείο Παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017), 1ο Βραβείο Θεατρικού έργου (2018 και 2019), Έπαινο Φανταστικού Διηγήματος, Έπαινο Διηγήματος και Τιμητική Διάκριση Παραμυθιού από το Περιοδικό Κέφαλος (2019), Βραβείο Παραμυθιού (2018) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) από την Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου, 2ο Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. και 2ο Βραβείο Παραμυθιού στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συλλόγου Λόγου-Τέχνης-Μουσικής «ΛΙΝΟΣ». Το θεατρικό έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2020», «Το παιχνίδι της Αλίκης» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το θεατρικό έργο «Πέρασμα» ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το παιδικό παραμύθι «Ρόμι και Μιράντα» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και το παραμύθι «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου» ανακηρύχθηκε «Παιδικό Παραμύθι της χρονιάς 2017» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Είναι πολιτιστική συντάκτρια -χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές σε blogs και free press έντυπα (Εξώστης, φιλμ νουάρ)-, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», συμμετείχε σε video-art projects, ντοκιμαντέρ και ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ενώ συνεργάστηκε και με το Κ.Θ.Β.Ε. ως Βοηθός Σκηνοθέτις, Σκηνοθέτις και Συγγραφέας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός συνόρων. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Τον Νοέμβριο 2020 το έργο της «ΠΕΡΑΣΜΑ» παρουσιάστηκε στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Λιμίτσιου. Το 2021 συμμετείχε με το θεατρικό της έργο «Πέρασμα» (“Passage”) μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα στο The Greek Play Project New York 2021, στη δράση Readings_Women’s voice in Greek Theater, που συνδιοργανώθηκε από το The Greek Play Project και το Eclipses Group Theater New York, ενώ τον Οκτώβριο 2021 το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη στο 9ο Homemade and Recycled Theatre Festival (HRTFest) στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο 2022 το «Πέρασμα» θα ανέβει στη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου Αμαλία στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

Κείμενά της, παραμύθια και διηγήματα, έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές σε πολλά πολιτιστικά έντυπα καθώς και στο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχουν εκδοθεί συνολικά έξι παραμύθια της από την εκδοτική Μιχάλη Σιδέρη («Η Νεράιδα της πιπίλας», «Το αγόρι που δεν ταίριαζε». «Ρόμι και Μιράντα», «Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά» και «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου») και τέσσερα θεατρικά έργα της («Πέρασμα», «Το παιχνίδι της Αλίκης», «Νανούρισμα», «Παράδεισος κατ’ οίκον») από την ΚΑΠΑ εκδοτική και τις εκδόσεις Ανεμόεσσα, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα θεατρικά της έργα «Χάρτινες Μοίρες», «Ελεύθερη Πτώση» και «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» από την ΚΑΠΑ εκδοτική.

Τα κείμενα της Δελίνας, τα θεατρικά έργα, τα διηγήματα και τα παραμύθια της, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Τον Οκτώβριο 2021 κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τη βρετανική εκδοτική εταιρεία OnTime Books το θεατρικό έργο “Passage” («Πέρασμα»), ενώ το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά από την ίδια εκδοτική τα θεατρικά “Playing with Alice” («Το παιχνίδι της Αλίκης») και “Paper Fates” («Χάρτινες Μοίρες»).

Η Δελίνα Βασιλειάδη το 2020 εντάχθηκε στο The Greek Play Project, ενώ είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου «Το ράφι της αγάπης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ