(c) elliniki-gnomi

Που εντοπίζονται να κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και στην συμπρωτεύουσα!
-Το 60% του συνολου των µεταχειρισµένων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, που κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι παλαιότερων μοντέλων και κυκλοφορούν παράνομα!

Η αναζήτηση για την απόκτηση «φθηνών και οικονοµικών» σε κατανάλωση diesel αυτοκινήτων, έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες, που διαμένουν στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, στην παρανοµία κατά την χρήση τους. Και αυτό, χωρίς, µάλιστα, να το γνωρίζουν ή να το έχουν συνειδητοποιήσει οι ίδιοι, αφού κάποιοι έµποροι, τους διαβεβαιώνουν, ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβληµα µε µία απλή… υπεύθυνη δήλωση!
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι αλλά και νομικοί, η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2011 όριζε ρητά, πως αφορά αποκλειστικά, αυτοκίνητα προδιαγραφών EURO5 και µετά (δηλαδή και EURO6) και ότι δεν συμπεριλαμβάνει παλαιότερα μοντέλα.
Συγκεκριμένα, ο Νόµος 4030 /2011 στο άρθρο 50 αναφέρει τα εξής: «1. Τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά οχήµατα ιδιωτικής χρήσης µικτού βάρους µέχρι τεσσάρων χιλιάδων (4.000) χιλιογράµµων και τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήµατα ιδιωτικής χρήσης εξαιρούνται των περιορισµών κυκλοφορίας στις περιοχές των Νοµών Αττικής και Θεσσαλονίκης, που καθορίστηκαν µε τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.1959/1991 (Α΄ 123), εφόσον η τεχνολογία τους πληροί εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του Κανονισµού (ΕΚ) 715/2007 της 20ής Ιουνίου 2007 (EURO V και EURO VI) ή µεταγενέστερου.»

Το 60% του συνολου των µεταχειρισµένων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, που κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι EURO4 και πίσω, δηλαδή κυκλοφορούν παράνομα και κινδυνεύουν με κυρώσεις!

Δηλαδή, αυτό σημαίνει, οτι πετρελαιοκίνητα υτοκίνητα EURO4 και πίσω απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη και όσα κυκλοφορούν τώρα εκεί, κυκλοφορούν παράνομα και οι κάτοχοί τους κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές κυρώσεις!.
Με τις αθρόες εισαγωγές παλαιών µεταχειρισµένων αυτοκινήτων ανά τον κόσµο, στην Ελλάδα, αυτή την στιγµή υπολογίζεται, ότι το 60% των µεταχειρισµένων αυτοκινήτων, που κυκλοφορούν στις δύο αυτές πόλεις, είναι EURO4 και πίσω, δηλαδή µε χρονολογία κατασκευής -περίπου- το 2009 και πίσω (ανάλογα µε τον κατασκευαστή).
Βέβαια, για να μπορέσουν να αποκτήσουν την άδεια κυκλοφορίας οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων, που έχουν τόπο κατοικίας τους την Αττική ή την Θεσσαλονίκη, κάποιοι έµποροί τους συμβουλεύουν να υπογράφουν µία υπεύθυνη δήλωση, ότι κατοικούν – φιλοξενούνται εκτός Αθηνών ή Θεσσαλονίκης (άλλωστε, οι περισσότεροι έχουν ένα «χωριό» ή ένα εξοχικό), οπότε εκεί θα χρησιµοποιούν και το αυτοκίνητο, που αγοράζουν.
Έτσι, εκδίδεται εύκολα η άδεια κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα αυτά, καθώς τα Γραφεία Ταξινόμησης εγκρίνουν χωρίς έλεγχο αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις!

Είναι στα άµεσα σχέδια των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονοµικών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην κυκλοφορία πετρελαιοκίνητα αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης και να επιβάλλουν κυρώσεις στους παραβάτες!

Όµως, οι ευθύνες και οι κυρώσεις επιβάλλονται αποκλειστικά στον χρήστη και τον κάτοχο του αυτοκινήτου! Εφόσον, λοιπόν, ο οδηγός ενός  τέτοιου αυτοκινήτου ελεγχθεί εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης και διαπιστωθεί η παράνομη κυκλοφορία, θα πρέπει άµεσα να του κατάσχουν την άδεια κυκλοφορίας και να του επιβληθεί βαρύ πρόστιµο. Ακόµα χειρότερα είναι τα πράγµατα, αν εµπλακεί σε ατύχηµα, αφού η ασφαλιστική εταιρεία έχει κάθε νόµιµο δικαίωµα να µην αποζηµιώσει ούτε το θύµα, αλλά ούτε και τον θύτη!
Ωστόσο, είναι γνωστό, ότι η Τροχαία δεν δύναται να κάνει εκτεταµένους ελέγχους, αφού θα πρέπει να ερευνηθούν εκείνη την στιγµή οι προδιαγραφές εκποµπών ρύπων του αυτοκινήτου. Έτσι οι παραβάσεις αυτές σπάνια βεβαιώνονται, αν και το πρόβληµα αυτό θα µπορούσε εύκολα να λυθεί µε µία ένδειξη ή σφραγίδα στην άδεια κυκλοφορίας του.
Λόγω της αδυναμίας αυτής, ή και της αδιαφορίας των αρμοδίων Αρχών να μεθοδεύσουν τους ελέγχους,το 2016 βεβαιώθηκαν µόλις 24 παραβάσεις αυτού του είδους και επιβλήθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις!
Σημειώνεται, πάντως, ότι είναι στα άµεσα σχέδια των Υπουργείων Μεταφορών και Οικονοµικών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, δεδομένου ότι η Τροχαία μπορεί να εντοπίσει εύκολα τους παραβάτες µε µία απλή διασταύρωση των στοιχείων κατοικίας των κατόχων και του οχήµατος, που έχουν δηλώσει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ