Πρώτες και με διαφορά μεταξύ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κατατάσσονται οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους συνταξιούχους τους, που ανέρχονται συνολικά σε 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ!
-Εξ αυτών, 580 εκατομμύρια ευρώ αφορούν οφειλές για κύριες συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 560 εκατομμύρια ευρώ αφορούν εφάπαξ παροχές!
– Η ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, ότι έως τις 30/6/2018 θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση καιτων 52.000 εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ, αλλά και οι110.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων, εκ των οποίων 40.400 είναι προσωρινές!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018, που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή, οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους συνταξιούχους τους κατατάσσονται πρώτες και με διαφορά μεταξύ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που φθάνουν συνολικά τα 4,49 δισεκατομμύρια ευρώ!
Συνολικά, οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους συνταξιούχους τους, υπολογίζονται σε 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ.  Οι οφειλές αυτές αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του ΕΤΕΑΕΠ, για τον κλάδο του εφάπαξ, ενώ, έως τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαν εξοφληθεί μόλις 323 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά, από το 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν τα μισά, δηλαδή 580 εκατομμύρια ευρώ αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οφειλές για κύριες συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα 560 εκατομμύρια ευρώ αφορούν εφάπαξ παροχές. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, ότι έως τις 30/6/2018 θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ (περίπου 52.000) αλλά και κύριων συντάξεων (περίπου 110.000, εκ των οποίων 40.400 προσωρινές).
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ προγραμματίζει μία εμβόλιμη πληρωμή νέων συντάξεων στις 28 Νοεμβρίου, και τουλάχιστον άλλη μία εντός του Δεκεμβρίου, με στόχο, έως το τέλος του έτους, να έχουν περιοριστεί δραστικά οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σημαντική ώθηση στην έκδοση νέων συντάξεων έδωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και η αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας!

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα επιστολή της διοίκησης του ΕΦΚΑ προς τους εργαζομένους, με την οποία τους ζητείται να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα, που απομένουν έως τις 17 Δεκεμβρίου, για την έκδοση περισσότερων συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Η πρόσκληση για εργασία πέραν του νόμιμου ωραρίου είναι προαιρετική, όπως έγινε και το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου.
Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό, ότι δύο ημέρες μετά, στις 10 Οκτωβρίου, πληρώθηκαν εμβόλιμα 4.193 νέες συντάξεις. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει, με σημαντική καθυστέρηση να λειτουργούν και τα ειδικά κλιμάκια, που συστάθηκαν με στόχο την ταχύτερη έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με τους εργαζoμένους, που συμμετέχουν σε αυτά, να εργάζονται συνολικά ακόμη και πάνω από 60 ώρες ανά εβδομάδα!
Σημαντική ώθηση στην έκδοση νέων συντάξεων έδωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και η αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας, καθώς χιλιάδες υποθέσεις είχαν «παγώσει» με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, λόγω των πολύ χαμηλών ποσών, που έδιναν στους δικαιούχους.

Μπλοκαρισμένες παραμένουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση, καθώς τα πληροφοριακά συστήματα του ενιαίου φορέα δεν είναι ακόμη ικανά να «παραμετροποιήσουν» την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας!

Πλέον, με την θεσμοθέτηση του κατώτατου ορίου στις συντάξεις χηρείας (360 ευρώ τον μήνα για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20), ξεκίνησε η έκδοση των αιτήσεων για θανάτους που συντελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου 4387/2016, ήτοι στις 13 Μαΐου 2016.
Στον αντίποδα, μπλοκαρισμένες παραμένουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση, καθώς τα πληροφοριακά συστήματα του ενιαίου φορέα δεν είναι ακόμη ικανά να «παραμετροποιήσουν» την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο.
Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στην νέα προτροπή-πρόσκληση για εργασία το Σαββατοκύριακο, κάνουν λόγο για αποποίηση από πλευράς της διοίκησης και μετάθεση των ευθυνών στους εργαζομένους αλλά και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων. Παράλληλα, υποστηρίζουν, ότι τίθεται ευθέως ζήτημα «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας και της κατάργησης των αργιών και σημειώνουν, ότι με τον τρόπο αυτόν, η διοίκηση του ΕΦΚΑ και η ηγεσία του Υπουργείου επιχειρούν να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού, εις βάρος, τόσο των εργαζόμενων, όσο και του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ