Προβλέπει την χορήγηση βεβαίωσης εξάμηνης, αντί μηνιαίας, διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα, που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφ' όσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα, που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

Το χρέος αυτό αποτελεί κρυφή «βόμβα» για τις συντάξεις, ενώ η μη απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης, τόσο των δαπανών των παροχών Υγείας, όσο και των ασφαλισμένων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Κρυφό έλλειμμα 2,23 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό αποκαλύπτεται από το εξώδικο, που έστειλε ο ΕΟΠΥΥ προς τις διοικήσεις πέντε Ασφαλιστικών Ταμείων, διεκδικώντας τις εισφορές ασθένειας (6% επί κύριων και επικουρικών συντάξεων), που εισπράττουν τα Ταμεία και δεν αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”,με έγγραφο, που έστειλε υπό την μορφή εξωδίκου η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στα μέσα Ιουνίου, στα Ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ, ζητά να αποδοθούν οι οφειλόμενες εισφορές, που ανέρχονται συνολικά σε 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση (Απρίλιος 2016). Το ποσό των οφειλών ξεπερνά για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο τα 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι αποδοθείσες μηνιαίες εισφορές ανέρχονται σε 193 εκατομμύρια και 194 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν σε μηνιαία βάση στα 347,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται σε μη βιώσιμη πορεία, αφού, αν πλήρωναν αυτή την στιγμή τα 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις!

Το τεράστιο ύψος των οφειλών των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι κρυφό έλλειμμα για τους Ασφαλιστικούς Φορείς και αποδεικνύει, ότι βρίσκονται σε μη βιώσιμη πορεία, αφού, αν πλήρωναν αυτή την στιγμή τα 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις!
Το έλλειμμα αυτό μεταφέρεται, λοιπόν, στον ΕΟΠΥΥ και βαρύνει, πλέον, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, καθώς, χωρίς λεφτά, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει στην ώρα τους τις δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων, στις οποίες συμμετέχει το κράτος.
«Η μη απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης, τόσο των δαπανών των παροχών Υγείας, όσο και των ασφαλισμένων», αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο και τονίζεται, ότι έχει «αντίκτυπο, τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στην δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους Ελληνες πολίτες».
Το χρέος αυτό αποτελεί κρυφή «βόμβα» για τις συντάξεις, και μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από την ανάλυσή του, αυξάνεται, αντί να μειώνεται, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6%, που επέβαλε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι τον Ιούνιο.

ASFALISTIKA+TAMEIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ