«Το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από την διαρροή της συζήτησης ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, δήλωσε, πως στηρίζει την διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου και ζητά σεβασμό της ιδιωτικότητας των συνομιλιών τους. Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την επιστολή του, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως το ΔΝΤ υποστηρίζει πάντοτε τις ίδιες θέσεις, ήτοι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα βασισμένο σε ρεαλιστικές παραδοχές για να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ελπίζει, η ελληνική Κυβέρνηση να σέβεται την ομάδα εργασίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την καλεί να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των στελεχών του Ταμείου, αφήνοντας να εννοηθεί, πως υπάρχει ενόχληση για την διαρροή των συνομιλιών!

Η κυρία Λαγκάρντ αναφέρεται, επίσης, στην «σταδιακή βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αποφεύγοντας να αναφερθεί, όπως είναι φυσικό, σε περίπτωση «κουρέματος«, τονίζοντας, πως αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτύχει η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών. Η Γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάνει λόγο για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ υπογραμμίζει, πως το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι σημαντικό ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η κυρία Λαγκάρντ τονίζει, πως ελπίζει η ελληνική Κυβέρνηση να σέβεται την ομάδα εργασίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα και καλεί την ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των στελεχών του Ταμείου – αφήνοντας να εννοηθεί, πως υπάρχει ενόχληση για την διαρροή των συνομιλιών-. Τέλος η κυρία Λαγκάρντ επισημαίνει, πως «οι εικασίες ,ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, στερούνται λογικής»

«Οποιαδήποτε θεωρία, πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία»!

Αναλυτικά, η επιστολή της Christine Lagarde στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.
Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, είναι, πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή, που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει, πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνον ένα πρόγραμμα, που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει τον στόχο του, να βάλει την Ελλάδα στον δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά την βιωσιμότητα του χρέους.
Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε, πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει και άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία, πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

«Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα»!

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου, ότι, αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.
Συμφωνώ μαζί σας, ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του Σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ, για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για την συνέχιση των συζητήσεων.

«Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό, που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου! – Το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών»

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό, που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον, που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω την διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς, για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις».euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ