Την ήττα του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ κατέγραψε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό συγκέντρωσε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ.Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξασφάλισε 26,10% των ψήφων και μένει εκτός δεύτερου γύρου, στον οποίο προκρίθηκαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με 32% και ο υποψήφιος του κόμματος της Αριστεράς Ανδρέας Μαυρογιάννης με 29,6%. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πρώτη θέση ήταν αναμενόμενο, με τον προερχόμενο από το ΔΗΣΥ και υποστηριζόμενο από τα μικρά κόμματα του Κέντρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ) να επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και να εξασφαλίζει την πρωτιά.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τα κομματικά επιτελεία των δύο ανθυποψηφίων του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο μόνος υποψήφιος που εξασφάλισε άνω του 30% του εκλογικού σώματος, συγκεντρώνοντας το 10% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ και το 20% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος ΔΗΣΥ. Μη αναμενόμενο ήταν πάντως το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το ποσοστό που έλαβε ο Αντρέας Μαυρογιάννης ο οποίος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστά κατά τουλάχιστον 5% υψηλότερα από τα ποσοστά που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις.

Διεργασίες ενόψει δεύτερου γύρου

Οι διεργασίες για τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής άρχισαν από απόψε, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τους υπουργούς του και την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο προεδρικό σε μια πρώτη προσπάθεια διαχείρισης της εκλογικής ήττας. Αύριο θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ προκειμένου να αποφασίσουν την στάση που θα τηρήσει το κόμμα στον δεύτερο γύρο. Η απόφαση που θα κληθεί να λάβει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας είναι το κατά πόσον θα στηρίξει τον διαγραφέντα από το ΔΗΣΥ Νίκο Χριστοδουλίδη ή αν θα συνεργαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του με το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ.

Τον υποψήφιο που θα στηρίξουν την επόμενη Κυριακή θα ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας και οι άλλοι κύριοι υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, Αχιλλέας Δημητριάδης (2%), Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (1,6%) και Γιώργος Κολοκασίδης (1,3%). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί ο υποψήφιος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 6% και αναμένεται να μπει σε διάλογο με τον κεντροδεξιό Χριστοδουλίδη, ενώ ο Μαυρογιάννης είχε αποκλείσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το ΕΛΑΜ.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ