Όταν μια ουσία θεωρείται βλαβερή για την υγεία στη Γερμανία συνήθως απαγορεύεται. Στην περίπτωση της κάνναβης όμως αυτό
φαίνεται να αλλάζει τώρα και μάλιστα με την υποστήριξη της Δίωξης Εγκλήματος.Εδώ και χρόνια ο Γερμανικός Σύνδεσμος Κάνναβης τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης του μαλακού ναρκωτικού. Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του συνδέσμου Γκέοργκ Βουρτ, οι κόποι και το κόστος για την αστυνομία και τη δικαιοσύνη είναι δυσανάλογα ως προς το αποτέλεσμα. Τώρα η εκστρατεία υπέρ της νομιμοποίησης, η οποία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αποκτά μάλλον… ασυνήθιστη στήριξη. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Αστυνομικών Δίωξης Εγκλήματος τάσσεται υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης.

«Από ιστορικής άποψης η απαγόρευση της κάνναβης επήλθε αυθαίρετα και μέχρι σήμερα δεν είναι ούτε έξυπνη, ούτε αποτελεσματική», είπε στην εφημερίδα Bild ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανών Αστυνομικών Δίωξης Εγκλήματος, Αντρέ Σουλτς. Αυτή τη θέση εκφράζει επισήμως ο σύνδεσμος ήδη από το 2014, όπως τονίζει ο κ. Σουλτς, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες της καταστολής, όπως η εγκληματικότητα που σχετίζεται με το εμπόριο κάνναβης. Το βασικό πρόβλημα, όπως λέει ο υψηλόβαθμος αστυνομικός, είναι το αλκοόλ και τα τσιγάρα και όχι η κάνναβη η οποία δεν αποτελεί θανατηφόρο ναρκωτικό.

Ωστόσο το συνδικάτο της γερμανικής αστυνομίας έχει αντίθετη άποψη. «Η απελευθέρωση της κάνναβης θα έστελνε εντελώς λανθασμένα μηνύματα», υποστηρίζει ο επικεφαλής Ράινερ Βεντ.

«Το σημερινό χασίς είναι διαφορετικό απ' ό,τι ήταν παλιά»

Εδώ και ένα χρόνο στη Γερμανία επιτρέπεται η συνταγογραφούμενη χρήση κάνναβης. Ορισμένοι ειδικοί είναι κατηρορηματικά αντίθετοι σε αυτό. Μεταξύ τους ο Ράινερ Τομάσιους που ειδικεύεται στην ψυχιατρική παιδιών και εφήβων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Αμβούργου. Ο ψυχίατρος επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ουσία THC, που περιέχει η κάνναβη, για την υγεία κυρίως παιδιών και εφήβων.

Ο αυστριακός ψυχίατρος Κούρος Γιάζντι προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η επικινδυνότητα του ναρκωτικού. «Το σημερινό χασίς είναι διαφορετικό απ' ό,τι ήταν παλιά», γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Το ψέμα για την κάνναβη». Σε σχέση με τις δεκαετίες του 1960 και ‘70 το σημερινό χασίς περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα THC και όλο και λιγότερη κανναβιδιόλη, γνωστή για τις ευεργετικές και θεραπευτικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. «Έτσι η μέθη είναι φυσικά εντονότερη ενώ και προκαλούνται και ευκολότερα ψυχώσεις» εξηγεί ο Κ. Γιάζντι.

Πιο αυστηρή η Ολλανδία

Από τη δεκαετία του 1990 η Ολλανδία, η οποία θεωρείται πρότυπο για πολλούς υποστηρικτές της νομιμοποίησης στη Γερμανία, ακολουθεί πλέον μια πιο αυστηρή πολιτική όσον αφορά τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών. Ο αριθμός των γνωστών coffee shops, όπου επιτρέπεται η πώληση μέχρι πέντε γραμμαρίων κάνναβης ανά ημέρα και άτομο, μειώθηκε από τα 1.000 περίπου στα 570. Παράλληλα και προκειμένου να μειωθεί ο προερχόμενος από τη Γαλλία και τη Γερμανία τουρισμός για λόγους αγοράς και χρήσης ναρκωτικών, σε πολλές περιοχές η πώληση επιτρέπεται μόνον σε άτομα που ζουν στην Ολλανδία.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ