Τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης για τον τρόπο της διαπραγμάτευσής του, δέχεται ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που κατηγορείται, ότι συζητεί την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν και ότι προβαίνει σε απαράδεκτες παραχωρήσεις, που θα καθιστά την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας, ή θα επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει ανώδυνα στα επόμενα χρόνια την ίδια την κατοχή και την διχοτόμηση!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016 βλέπουν, τόσο ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, όσο και οι κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Μουσταφά Ακιντζί, ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.
Σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ο κ. Βολκάν Μποζκίρ επεσήμανε, ότι το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σύντομα και πιο εύκολα από την κρίση στην Συρία, ή από το Ουκρανικό ή το Παλαιστινιακό πρόβλημα.
«Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να λυθεί. Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία εφέτος για να επιλυθεί το Κυπριακό», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας, πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια διζωνική, δικοινοτική λύση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα.
Συνεχίζοντας ο κ. Μποζκίρ, επανέλαβε, πως μόλις λυθεί το Κυπριακό, ο πιο εφικτός τρόπος εξαγωγής του φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι η μεταφορά του, μέσω Τουρκίας, σε απόσταση μόλις 64 χιλιομέτρων (40 μιλίων) από το νησί. «Αυτό θα είναι μια ευκαιρία, όχι μόνον για την περιοχή, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», τόνισε.KIPROS
Ανάλογη πεποίθηση, όσον αφορά τις προοπτικές του Κυπριακού μέσα στο 2016, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας, ότι, παρά τις ειδικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζονται στις συνομιλίες σε περίπλοκα κεφάλαια, η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εντός του τρέχοντος έτους.

ΔΗΚΟ: «Η αδιαλλαξία του Ακιντζί επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τον λανθασμένο τρόπο, που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε τα πάντα στην τουρκική πλευρά, σε ό,τι αφορά την πτυχή της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου αναφέρθηκε στην πορεία των συνομιλιών, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Cyprus Weekly», με αφορμή την κοινή έκδοση και συνεργασία της εφημερίδας με τον τουρκοκυπριακό όμιλο Μέσων Ενημέρωσης «Χαβαντίς».
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε, ότι πέντε παράγοντες επιδρούν θετικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού: Η ενέργεια, οι οικονομικές προοπτικές, η ηλικιακή ταυτότητα των δύο ηγετών, η στήριξη από τους θρησκευτικούς ηγέτες και το κλίμα καλής θέλησης. Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την εκτίμηση, ότι, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα στο 2016.
Εν τω μεταξύ, τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά τους χειρισμούς και τα διαδραματιζόμενα στις συνομιλίες.
Σε ανακοίνωσή του, το «Δημοκρατικό Κόμμα» κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι οι υποχωρήσεις του στο περιουσιακό, μετά την συμφωνία του επί της κατηγοριοποίησης και των κριτηρίων, έχουν αποθρασύνει την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία συμπλέει, πλέον, με την ίδια προκλητικότητα, όσον αφορά την Μόρφου, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
«Η αποθράσυνση του Μουσταφά Ακιντζί, οι δηλώσεις του οποίου αποτελούν απροκάλυπτη προσπάθεια για την δημιουργία νέων τετελεσμένων, οφείλονται στο γεγονός, ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε σε κατηγορίες και κριτήρια της πτυχής του περιουσιακού, που άνοιξαν τις ορέξεις του κατοχικού καθεστώτος», αναφέρει το ΔΗΚΟ, για να προσθέσει: «Η αδιαλλαξία του Ακιντζί επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τον λανθασμένο τρόπο, που διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε τα πάντα στην τουρκική πλευρά, σε ό,τι αφορά την πτυχή της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού, προτού πάρει κάτι στις πτυχές του Εδαφικού και της Ασφάλειας, που συμφώνησε να συζητηθούν στο τέλος».

Η ΕΔΕΚ κατηγόρησε τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ότι συζητεί στις συνομιλίες επαναφορά του σχεδίου Ανάν

Σε δήλωσή της, η κοινοβουλευτική συνεργάτιδα της ΕΔΕΚ, Έλενα Λυμπουρή, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι συζητεί στις συνομιλίες επαναφορά του σχεδίου Ανάν, επικαλούμενη πληροφορίες του Τύπου (Εφημερίδα «Ποντίκι») για την συγγραφή νόμων του νέου «κράτους», που θα προκύψει μετά την λύση, σε συνδυασμό με παρόμοια πληροφόρηση, που έχει η ΕΔΕΚ και από πηγές, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.
«Δεν μας ξενίζει, επίσης, ούτε το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν, δεδομένου ότι έχει αποδεχθεί την παραχώρηση τριών διαφορετικών ιδιοτήτων στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον ακρωτηριασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, τις οποίες απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, τον καθορισμό φυλετικών κριτηρίων για την λήψη αποφάσεων στο ανώτατο νομοθετικό επίπεδο, την εξίσωση των παράνομων εποίκων-χρηστών ελληνοκυπριακών περιουσιών με τους νόμιμους ιδιοκτήτες», ανέφερε η κ. Λυμπουρή, καλώντας «τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει δημόσια και ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό, κατά πόσον συζητεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν, που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού ή διαπραγματεύεται μια δημοκρατική λύση του Κυπριακού, με εφαρμογή όλων των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Κάθε ημέρα που περνά, απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο της λύσης – Τα μόνα αποτελέσματα, που μπορεί να φέρει, είναι, είτε μια λύση, που θα μας καθιστά προτεκτοράτο της Τουρκίας, είτε να επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει ανώδυνα στα επόμενα χρόνια την ίδια την κατοχή και την διχοτόμηση»

Εξάλλου, σε δήλωσή του, το μέλος της Γραμματείας της «Συμμαχίας Πολιτών», Κωνσταντίνος Φιλαρέτου, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και «όσους Ελληνοκυπρίους πολιτικούς ταυτίστηκαν με το κοινό όραμα Ακιντζί, να αφυπνιστούν», καθώς, «κάθε ημέρα που περνά, απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο της λύσης».
Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για το νερό, καταδεικνύει, ανέφερε ο κ. Φιλαρέτου, ότι, είτε το όραμα του κ. Ακιντζί είναι το ίδιο με της Άγκυρας, είτε, ότι ο κ. Ακιντζί δεν έχει την δύναμη να απογαλακτιστεί από την Τουρκία. «Όποιο από τα δύο και να συμβαίνει, το αποτέλεσμα είναι, ότι η Τουρκία ασκεί πλήρη έλεγχο στο ψευδοκράτος και στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει καμία πλέον δικαιολογία, τόσο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και για τους ηγέτες πολιτικών δυνάμεων να συνεχίζουν να διαφημίζουν τις καλές προθέσεις του κ. Ακιντζί, τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου. Ως «Συμμαχία Πολιτών», καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όσους Ελληνοκυπρίους πολιτικούς ταυτίστηκαν με το κοινό όραμα Ακιντζί, να αφυπνιστούν. Κάθε ημέρα που περνά απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο της λύσης».
«Προειδοποιούμε», σημείωσε περαιτέρω, «γι’ ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ότι η επιμονή τους στην πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και του «καλού παιδιού», τα μόνα αποτελέσματα, που μπορεί να φέρει, είναι, είτε μια λύση, που θα μας καθιστά προτεκτοράτο της Τουρκίας, είτε να επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει ανώδυνα στα επόμενα χρόνια την ίδια την κατοχή και την διχοτόμηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ