Στα Ην. Αραβικά Εμιράτα ο καγκελάριος Σολτς υπέγραψε συμφωνία για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία. «Λανθασμένη η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη πέσει στη Γερμανία, ο χειμώνας πλησιάζει και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναζητά άμεσα νέες πηγές ενέργειες από πολύ μακριά.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της διήμερης επίσκεψής του αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, τρεις χώρες-κλειδιά για τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά βέβαια τα σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγείρονται.

Η πρώτη πάντως απτή συμφωνία υπεγράφη σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Αμπού Ντάμπι με τον γερμανικό ενεργειακό πάροχο RWE.

Οι πρώτες ποσότητες LNG στον τερματικό του Μπρουνσμπύτελ

Η συμφωνία αφορά τη μεταφορά 137.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,3 εκατομμύρια κιλωβατώρες ενέργειας σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Μάλιστα η συμφωνία με την RWE είναι μακροπρόθεσμη και περιλαμβάνει μνημόνιο συνεργασίας για μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG από το 2023.

Οι πρώτες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσουν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον νέο -υπό κατασκευή ακόμη- τερματικό σταθμό LNG στο Μπρουνσμπύτελ έξω από το Αμβούργο τον Δεκέμβριο. Η Γερμανία λοιπόν επισπεύδει τη μεταφορά LNG, διότι ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 παραμένει επ’ αόριστον κλειστός και πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα ανοίξει.

Από το Αμπού Ντάμπι ο Όλαφ Σολτς δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό πλέον η Γερμανία να βασίζεται σε περισσότερους ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου. Παραδέχτηκε μάλιστα ευθέως ότι ήταν λάθος η μακροχόνια εξάρτηση της Γερμανίας από έναν, αποκλειστικό προμηθευτή, τη Ρωσία, κατά 55%.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ