Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι αναγνωρίζει τα κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της στην ΑΟΖ της και ότι «επιθυμεί την πραγματοποίηση γεωτρήσεων» προς αυτό το σκοπό, επαναλαμβάνει επιστολή που έλαβε από το Foreign Office μία ομάδα δέκα Κυπρίων με καταγωγή από τα κατεχόμενα που ζουν στη Βρετανία.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε προτροπή που είχαν απευθύνει τα δέκα μέλη της παροικίας προς την Πρωθυπουργό Μέι με επιστολή στις 26 Φεβρουαρίου να καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τα πολεμικά της πλοία από την περιοχή της κυπριακής.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η βρετανική πλευρά έχει θίξει τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ σε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

«Πιστεύουμε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης (του Κυπριακού», συνεχίζει η απαντητική επιστολή από το Foreign Office.

Δηλώνεται επίσης ότι η Βρετανία εξακολουθεί να στηρίζει δυνατά τη λύση στο Κυπριακό και να θεωρεί πως μία πολιτική συμφωνία για την επανένωση του νησιού είναι εφικτή. Η επανένωση, συμπληρώνει η επιστολή, θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενθαρρύνει τις πλευρές να επιδείξουν την ανανεωμένη δέσμευσή τους στη διαδικασία εργαζόμενες προς μία επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες και είναι έτοιμο να συζητήσει με τις πλευρές πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόοδο», καταλήγει η επιστολή.

Οι αποστολείς της αρχικής επιστολής κ.κ. Λεωνίδας Λεωνίδου, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Αντώνης Σαββίδης, Δώρος Παρτασίδης, Γιώργος Χατζηπαυλής, Ιωάννης Κούβαρος, Σεραφείμ Διάκου, Σπύρος Νεοφύτου, Στέλλα Ντινένη και Τάσος Πογιατζής ζητούσαν περαιτέρω από την κα Μέι να υποδείξει στην Τουρκία πως πρέπει να συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει στη Δημοκρατία της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματά της ως προς την εξερεύνηση και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων.

Andreas Tambourides

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ