– Έως τις 11 Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα!
Από τις 11 Αυγούστου έχουν καταγραφεί δέκα νέα κρούσματα, ελονοσίας στην Ελλάδα, με τελευταίο αυτό, που αφορά έναν Πακιστανό, για τον οποίο ερευνάται, αν μολύνθηκε στην χώρα του. Ο συγκεκριμένος ζει και εργάζεται στην Αττική και νοσηλεύεται το τελευταίο 24ωρο στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Έτσι, αρχίζει να μακραίνει ο κατάλογος με τα περιστατικά της ελονοσίας στην χώρα μας, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς, που περίμεναν έξαρση της νόσου από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ασθενής βρίσκεται ήδη σε θεραπεία και η εκτίμηση των γιατρών για την πρόγνωση της νόσου ειναι θετική. Αυτό που διερευνάται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα σχετικά πρωτόκολλα για την διαχείριση της ελονοσίας, είναι τα άτομα του περιβάλλοντος του αλλοδαπού, δηλαδή μήπως έχουν κι’ αυτά συμπτώματα, καθώς και εάν πρόκειται για εγχώριο ή για εισαγόμενο κρούσμα.
Ο αλλοδαπός δηλώνει, ότι επέστρεψε από το Πακιστάν το περασμένο 15νθήμερο, ωστόσο πρέπει να διερευνηθεί, εάν μολύνθηκε στην χώρα καταγωγής του ή εάν το πλασμώδιο της ελονοσίας «εισέβαλε» στον οργανισμό του απο κουνούπι εντός της ελληνικής επικράτειας μετά το ταξίδι του.
Εάν διαπιστωθεί, ότι πρόκειται για εγχώριο κρούσμα, τότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τον αποκλεισμό της αιμοδοσίας απο την περιοχή εμφάνισης του κρούσματος.
Σε ό,τι αφορά τα δέκα νέα περιστατικά ελονοσίας των τελευταίων τριών εβδομάδων, πρόκειται κυρίως για αλλοδαπούς απο την Αττική, την Αχαΐα, την Βοιωτία και τα Δωδεκάνησα.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ζήτησε την χρηματοδότηση της προσπάθειας για την εκρίζωση της ελονοσίας στην χώρα μας από την ευρωπαϊκή και την διεθνή κοινότητα

Συνολικά το 2016 – έως τις 11 Αυγούστου – στην Ελλάδα είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα (δηλαδή προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού). Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 (82%) αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικες χώρες (43 απο χώρες της Ινδικής χερσονήσου και 7 από χώρες της Αφρικής) και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες, που επέστρεψαν από κάποια ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα ελονοσίας, που αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες, τα οκτώ καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Εξάλλου, την χρηματοδότηση της προσπάθειας για την εκρίζωση της ελονοσίας στην χώρα μας από την ευρωπαϊκή και την διεθνή κοινότητα, ζήτησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, μετά την συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, το μεσημέρι της Τετάρτης, στα γραφεία του ΠΙΣ.
«Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Να εξαλειφθούν οι εστίες μόλυνσης των διαβιβαστών ανωφελών κουνουπιών, όπου υπάρχουν, και το κυριότερο να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, οι οποίες όπως και σε έκθεσή του ανέφερε τον Ιούλιο ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες. Επιπλέον δε, δημιουργούν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Πρέπει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια εκρίζωσης της ελονοσίας, για να επανέλθουμε και πάλι σε μηδενικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης» τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

20090709_nosokomio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ