-Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: “Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο, από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε έπειτα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηχούν σχόλια άλλων ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, που ανησυχούν, οτι η ευρείας κλίμακας μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.
“Δεν μπορεί χώρες σαν την Σουηδία, την Ολλανδία και την Γερμανία να δέχονται την μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο”, δήλωσε ο Ρούτε στην δημόσια ολλανδική τηλεόραση, μια ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

“Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων – Επενδύσαμε πάρα πολύ στους ανατολικοευρωπαίους και τώρα κάνουν πολύ λίγα”

“Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων”, δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση. “Επενδύσαμε πάρα πολύ σε αυτούς και τώρα κάνουν πολύ λίγα”.
Ο ίδιος πρόσθεσε, πως η Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2016 την Προεδρία της ΕΕ, είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη-μέλη, που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά τους.Boats from migrants arrival at Pozzallo Italy
Τα πιο φτωχά ανατολικά μέλη της ΕΕ αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν ύψωσε έναν φράκτη κατά μηκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές χώρες Κροατία και Σλοβενία.

“Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο, από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης”

Σχεδόν όλοι οι μετανάστες διαφεύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των φτωχότερων μελών της στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όμως ο κ. Τουσκ, πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας, φάνηκε να παίρνει το μέρος των ανατολικοευρωπαίων συναδέλφων του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η υπεράσπιση των συνόρων της ηπείρου είναι η σημαντικότερη από τις αποστολές που έχει η ΕΕ.
“Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο, από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης”, δήλωσε ο κ.Τουσκ, ο οποίος βρέθηκε στην Χάγη για ένα συνέδριο του Φιλελεύθερου Κομματος του Ρούτε, που είναι σύμμαχος της “Πλατφόρμας Πολιτών” του κ. Τουσκ.

Πρωτοφανή αύξηση της δημοτικότητάς τους παρουσιάζουν τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη

Ο ίδιος πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στα ακροδεξιά κόμματα, που τάσσονται κατά των μεταναστών και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη, πως “μόνον τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία”.
Στην Ολλανδία, το αντιισλαμικό “Κόμμα της Ελευθερίας” του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τα υψηλότερα ποσοστά, που είχε ποτέ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει, πως η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί εφέτος 800.000 πρόσφυγες, παρά την αντίθεση μερικών από τους κυβερνητικούς συμμάχους της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ