. Σύμφωνα με έρευνα-μελέτη μεγάλης εταιρείας, με αντικείμενο τις μελλοντικές προβλέψεις και υπολογισμούς, οι ΗΠΑ θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα

-Η αμερικανική Κυβέρνηση φαίνεται να «αποδέχεται» τον τρόπο, με τον οποίο δρουν μερικές Κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, και οι οποίες απαιτούν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ζώνη Σένγκεν.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Απέφυγε να τοποθετηθεί αρνητικά και με σαφήνεια το Στέητ Ντηπάρτμεντ στο μείζον ερώτημα, που αφορά την προσπάθεια ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από την Ζώνη Σένγκεν.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, καλωσόρισε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ελέγξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων και τόνισε, ότι «κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτειά του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται στην χώρα». Το σημείο αυτό της δήλωσης φαίνεται να υπονοεί, ότι η αμερικανική Κυβέρνηση «αποδέχεται» τον τρόπο, με τον οποίο δρουν μερικές Κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, και οι οποίες απαιτούν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ζώνη Σένγκεν. Η Αθήνα και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν, ότι η συμπεριφορά χωρών, όπως οι πρώην κομμουνιστικές, αλλά και η Αυστρία, είναι απαράδεκτη. Σε μερικές περιπτώσεις «άγγιξαν» τα όρια του ρατσισμού.ipa-simaia
Στον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών υποβλήθηκε η εξής ερώτηση:
«Η Ελλάδα απειλείται από μια προσωρινή, αν όχι de facto, έξοδο από την Ζώνη Σένγκεν, λόγω και του τείχους που κτίστηκε στα βόρεια σύνορα της. Έχουν οι ΗΠΑ θέση για το θέμα αυτό; Ανησυχείτε, ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια την Ευρωπαϊκή Ένωση; Κατά τη γνώμη σας είναι αυτό δίκαιο για την Ελλάδα, μια χώρα που υποφέρει από την οικονομική κρίση και τώρα με την προσφυγική κρίση»;

«Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων μας να ελέγξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων»

Ο κ. Μάρκ Τόνερ απάντησε στην ερώτηση αυτή, ότι «πρόκειται για εσωτερικά ζητήματα, της Ελλάδος και της Ευρώπης» και πρόσθεσε:
«Τονίζουμε, βεβαίως, ότι πρόκειται για εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες. Όσο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να εισρέουν σε αριθμό ρεκόρ, αντιλαμβανόμαστε, ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις».
«Κάθε κράτος», συνέχισε, «έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται στην χώρα. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων μας να ελέγξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων».
Όπως ανέφερε ο κ. Τόνερ, «καθώς πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν συνθήκες τρομαχτικών συγκρούσεων, συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες κάθε εθνικότητας πρέπει να γίνονται αποδέκτες συμπεριφορών, με βάση τον ανθρωπισμό και την αξιοπρέπεια. Επίσης, να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες αξιολόγησης (εννοεί και καταγραφής) για παροχή ασύλου».
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όπως εξελίσσεται» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ