Συνέντευξη  Μάξιμου Χαρακόπουλου στην TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο.

…Εκείνο που μπορώ να πω για το μεταναστευτικό είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου ας μην μιλούνε για σχοινί.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εσείς 3 μήνες έχετε κάνει κάτι αξιοπρόσεχτο...

Μισό λεπτάκι. Θα σας πω τι έχουμε κάνει εμείς. Η πολιτική που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια πολιτική του welcome, καλώς ήρθατε, ανοιχτά σύνορα, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μας έλεγε ο κ. Τσίπρας. Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν από τη χώρα στα βόρεια σύνορα, ώσπου κάποια στιγμή το πρόβλημα έφτασε στην Κεντρική Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία και αλλού. Άρχισαν να υψώνονται φράχτες, κλείσανε τα σύνορα και έχουμε τώρα από την Ανατολή καραβιές που χρησιμοποιεί εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό ο Ερντογάν, ασκώντας πίεση στην Ε.Ε και εμμέσως και στην Ελλάδα. Χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στα απέναντι παράλια επιδιώκουν να έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος και από την άλλη τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, άρα εγκλωβίζονται εδώ. Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση; Διότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική με συγκεκριμένες ιδεοληψίες και εμμονές. Γιατί έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άνθρωποι εδώ αναμένοντας να κριθεί αν δικαιούνται άσυλο, γιατί αυτό; Γιατί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκεκριμένη που έδινε τη δυνατότητα προσφυγών και ξανά προσφυγών, είχαμε ουσιαστικά 4 στάδια για την τελική απονομή ή όχι του καθεστώτος του ασύλου, μια διαδικασία που έπαιρνε χρόνια. Μέχρι και 10 χρόνια μπορεί να διεκδικούσε κανείς το δικαίωμα να πάρει άσυλο. Έτσι, συνέχιζαν να εγκλωβίζονται, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες. Εμείς, λοιπόν, έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε άμεσα, είναι σχεδόν έτοιμο, παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου που θέλει η κυβέρνηση να φέρει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη διαδικασία παραχώρησης ασύλου σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. Ουσιαστικά το πρόβλημα από προσφυγικό έχει τείνει να γίνει πια αμιγώς μεταναστευτικό. 8 στους 10 εισερχομένους στη χώρα πια δεν είναι πρόσφυγες διωκόμενοι από τη Συρία και το Ιράκ, όπου είχαμε εμπόλεμες καταστάσεις, αλλά είναι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες από το Αφγανιστάν, από δεκάδες άλλες χώρες, από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη αναζητώντας εργασία.

-Εγώ επενδύω στην ειλικρίνειά σας. Καταλαβαίνω πόσο δυσκολεύεται κάποιος άνθρωπος, πόσο μάλλον όταν είναι κυβερνητικός, να κρίνει την ηγεσία της χώρας και σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, αλλά αυτές οι απανωτές συσκέψεις που έγιναν υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν ήταν μεταξύ συναρμοδίων υπουργείων. Γιατί δεν έγιναν από την αρχή; Μήπως υποτιμήθηκε το θέμα;

Από την αρχή, πότε δηλαδή, από τις πρώτες μέρες είχαμε…

-Εμείς είδαμε την πρώτη μέρα να πηγαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Μόρια και τι έγινε; Διατηρήσατε τους ίδιους κανόνες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κανόνες για να αλλάξουν χρειάζονται νόμοι κ. Πολύζο, και οι νόμοι δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη. Σας είπα παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, θα πρέπει να δοθεί σε διαβούλευση, υπάρχουν και κάποιες διαδικασίες. Αλλά να δεχόμαστε την κριτική ότι η κυβέρνηση αδράνησε αυτούς τους 3 μήνες, όταν μέχρι πρότινος όλοι αναγνωρίζουν ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά μιας κυβέρνησης, η οποία φάνηκε ότι είναι προετοιμασμένη για όλα τα μείζονα και σοβαρά θέματα…

-Άρα η προτεραιότητα ήταν, το πρώτο που ψηφίσατε ήταν η λειτουργία του κράτους;

Μα με συγχωρείτε, η λειτουργία του κράτους είναι ήσσονος σημασίας; Αλλά για το μεταναστευτικό η κριτική ποια είναι; Για να καταλάβουμε δηλαδή;

-Ότι έπρεπε να γίνει ο ξεσηκωμός στη Μόρια, να πεθάνει μια γυναίκα για να λειτουργήσουν πιο έντονα τα αντανακλαστικά.

Η κατάσταση στη Μόρια δεν είναι σημερινή και πώς φτάσαμε στη Μόρια επίσης είναι γνωστό. Να δεχθώ αν θέλετε ένα μέρος της κριτικής σας, αλλά είναι η πρώτη φορά νομίζω που μια κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει δώσει απτά δείγματα γραφής. Εάν δεν αλλάξει ο νόμος για την απονομή του ασύλου, εάν δεν αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, εάν δεν υπάρξει καλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ που δεν δείχνει πολλές φορές το μέγεθος της αλληλεγγύης που θα περιμέναμε, ιδιαίτερα οι χώρες του Βίζεγκραντ…

-Ο πρωθυπουργός το είπε αλλά δεν αρκεί να το λέει εδώ για τις χώρες του Βίζεγκραντ. Στη σύνοδο τη Δευτέρα των υπουργών εξωτερικών στις 14 του μηνός σε μια βδομάδα από σήμερα ο κ. Δένδιας θα ζητήσει δεσμεύσεις ότι δεν μπορούν να έχουν ισόβια κλειστά τα σύνορά τους;

Μα η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή το έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει επ´ αυτού και θέλω να πιστεύω ότι θα τεθεί, ευκαιρίας δοθείσης, και από τον αρμόδιο υπουργό των Εξωτερικών. Αλλά όλοι γινόμαστε κοινωνοί αυτής της αντίληψης που υπάρχει στην ΕΕ. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στη Europol, όπου συμμετείχαμε και θέσαμε και εμείς μετ’ επιτάσεως και οι Κύπριοι συνάδελφοί μας και οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι, οι Ισπανοί, οι χώρες που είμαστε ουσιαστικά οι πύλες εισόδου μεταναστών στην ΕΕ τις ανάγκη να υπάρχει ουσιαστικότερη, έμπρακτη αλληλεγγύη από πλευράς της ΕΕ. Και η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο πόροι και χρήματα, όπου και κει υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά για το πως τα διαχειρίζονταν οι ΜΚΟ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ξέρετε ασκείται ένας έλεγχος από τα ευρωπαϊκά όργανα…

-Δυο ερωτήματα. Το ένα είναι επειδή είναι διεθνείς αυτοί οι κανόνες, θα αυξηθεί, γιατί στον απολογισμό που είδα από αυτές τις συσκέψεις…

Ο τρόπος που θα απονεμηθεί το άσυλο θα ρυθμιστεί με νόμο του κράτους.

-Όχι δεν λέω για το άσυλο, θα αυξηθεί η ροή προς τα πίσω, γιατί κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε στείλει 1.800 τόσους.

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Στα 4,5 χρόνια 1.800 τόσες επαναπροωθήσεις. Εμείς φιλοδοξούμε αλλάζοντας τους κανόνες να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία, η κοινή δήλωση ουσιαστικά ΕΕ και Τουρκίας. Μέχρι τώρα η χώρα εγκαλείται ότι δεν προχωρά γρήγορα τη διαδικασία απονομής ασύλου, προκειμένου να ξεχωριστούν οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο από τους παράτυπους μετανάστες, έτσι ώστε οι δεύτεροι να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Στα 4,5 χρόνια όπως είπατε είναι μόλις 1.800!

-Άρα ένας τρόπος να ανακουφίσουμε τα νησιά είναι αυτός.

Ο βασικός τρόπος είναι αυτός. Ο στόχος δεν είναι να μεταφέρουμε διαρκώς στην ηπειρωτική Ελλάδα μετανάστες για να πούμε ότι αποσυμφορίζονται τα νησιά. Έτσι στέλνουμε λάθος μήνυμα και σε αυτούς που είναι στην απέναντι πλευρά. Ο στόχος μας είναι με τους νέους κανόνες που θα έχουμε για την απονομή ασύλου μέσα στο 2020 πλέον των 10.000 να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

-Το δεύτερο ερώτημα έχει πιο τοπικά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία που κάνανε οι περιφερειάρχες με τον υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι μια δομή ανά περιφέρεια. Γιατί υπάρχουν περιφέρειες που δεν έχουν, η Πελοπόννησος, η Κρήτη που δεν έχουν δομές. Έρχεται, όμως, το υπουργείο και λέει εμείς θα δώσουμε κίνητρα στους δήμους που θα φιλοξενήσουν καταυλισμούς προσφύγων. Τι από τα δυο θα ισχύσει; Θα πάμε και σε νέο καταυλισμό στη Θεσσαλία, πέρα από το Κουτσόχερο εννοώ;

Κοιτάξτε, για τον νόμο Λάρισας τουλάχιστον, η ενημέρωση που εγώ έχω, γιατί είχα συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, τον κ. Κουμουτσάκο, είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα δομή στον νομό της Λάρισας, και συγκεκριμένα στο Κυψελοχώρι, όπως είχε ξεκινήσει στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, μια προετοιμασία σχετική. Ούτε και θα υπάρχει αύξηση των υποδομών στο Κουτσόχερο προκειμένου να δεχθούν και άλλους παράτυπους μετανάστες ή πρόσφυγες. Αυτή είναι η εικόνα που έχω. Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι ορθό, αν μιλούμε για μετακινήσεις από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια βάση ισοκατανομής. Δεν μπορεί κάποιες περιφέρειες να επιβαρύνονται περισσότερο και άλλες να μην σηκώνουν καθόλου από το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Γιατί καταλαβαίνετε, αν υπάρχει ανισοκατανομή, στις τοπικές κοινωνίες που είναι πιο έντονο το πρόβλημα, αναπτύσσονται και αντιδράσεις, ξενοφοβία…

 

-Άρα δεν μπορείτε με βεβαιότητα να μας πείτε ότι θα ισχύσει το μια δομή ανά περιφέρεια, μπορεί και να μην ισχύσει. Λέτε ότι πήρατε τη διαβεβαίωση για το νομό Λάρισας.

Εγώ δεν συμμετείχα στη σύσκεψη των περιφερειαρχών με τον υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη. Για την εκλογική μου περιφέρεια, έχοντας έννομο συμφέρον και εκπροσωπώντας τους πολίτες που διαμαρτύρονται, αυτή είναι η δέσμευση που έλαβα στη συνάντηση που είχα και την οποία επικοινωνώ και μέσα από την εκπομπή σας στους πολίτες.

-Ωραία, πάμε να δούμε τι γίνεται. Θα έχουμε αλισβερίσι για την ψήφο των ομογενών; Γιατί δεν είναι η ψήφος μόνο των ομογενών συνδέεται ενδεχομένως αυτό και με τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή που θα χρειάζονται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Κοιτάξτε, εμείς δεν θέλουμε να συνδέσουμε τα δυο ή τρία θέματα που βάλατε, που είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκ των πραγμάτων του χρόνου τον Γενάρη θα πρέπει να εκλέξουμε νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, λήγει η θητεία του. Υπάρχει, βεβαίως και το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που με ένταση βάζει η ΝΔ, γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα από τον εκλογικό νόμο πρωτίστως προσδοκά κυβερνησιμότητα. Βεβαίως σε ένα μεγάλο βαθμό και αναλογική εκπροσώπηση, αλλά το κυρίαρχο από τις εκλογές είναι να προκύπτει μια κυβέρνηση που να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο. Για μας η ψήφος των ομογενών αποδεσμεύεται από τα δυο αυτά ζητήματα. Άλλωστε, το ζήτημα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με την αναθεώρηση του Συντάγματος πια έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της βουλής και την πρόωρη προκήρυξη εκλογών. Τώρα, όσον αφορά το πρόσωπο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πολύ νωρίς να ανοίξει αυτή η συζήτηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας στη ΔΕΘ.

-Αυτό δεν θα ισχύει για πολύ καιρό γιατί δεν είναι και τόσο μακριά. Δεν θα πάμε Φεβρουάριο θα πάμε Μάρτιο.

Προφανώς, αλλά σας είπα αυτό δεν είναι το μείζον τώρα. Η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι σημαντικό να ρυθμιστεί. Γιατί πραγματικά είναι ένα ζήτημα ταλαιπωρίας που υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στερούνται της δυνατότητας να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Και το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο γιατί στα χρόνια της κρίσης, όπως ξέρετε, 500.000 νέα παιδιά με προσόντα αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης γιατί η Ελλάδα της κρίσης δεν τους έδινε αυτές τις δυνατότητες. Λοιπόν, ενώ σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Τουρκία, όταν γίνονται εκλογές έχουν τη δυνατότητα είτε στα προξενεία της Γερμανίας είτε αλλού όπου βρίσκονται, Τούρκοι πολίτες να ψηφίζουν για λογαριασμό της χώρας τους, αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

-Μιλούμε λοιπόν μόνο για όσους θα έχουν την ιθαγένεια…

Δεν μιλούμε για αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων, δεν μιλούμε για διεύρυνση…

-Σύμφωνοι. Αλλά στην Αμερική που μίλησε ο πρωθυπουργός, στην Αστόρια, φαντάζομαι στο ακροατήριο θα ήταν και δεύτερες και τρίτες γενιές που μπορεί να είναι Αμερικάνοι.

Η βάση της συζήτησης αυτή τη στιγμή είναι για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους. Και μετανάστες πρώτης γενιάς που βρίσκονται και 20 και 30 χρόνια στο εξωτερικό και βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η βάση συζήτησης αυτή τη στιγμή είναι αυτή. Δεν μιλούμε για διεύρυνση του εκλογικού καταλόγου, ούτε για καμιά προσπάθεια αλλοίωσης εκλογικών αποτελεσμάτων. Μιλούμε γι’ αυτό. Και αυτονόητο είναι ότι η ψήφος τους πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα.

-Εσείς γιατί λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται; Τι να φοβηθεί;

Είδατε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί εμείς επιμείναμε και στην προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης και στην περίοδο Καραμανλή επιχειρήσαμε να κάνουμε αυτό το τολμηρό βήμα, να δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, στον τόπο της κατοικίας τους και τότε δεν μπορέσαμε να συμπληρώσουμε τον μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών, προκειμένου να το καταστήσουμε νόμο του κράτους από τότε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση που μας έφερε, λέει ουσιαστικά ότι οι πολίτες αυτοί, οι ομογενείς, οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας, αλλά θα βγάζουν ορισμένους βουλευτές Επικρατείας. Με συγχωρείτε, αυτή η πρόταση είναι και αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

-Θέλω να βλέπω τον Χαρακόπουλο πως κάνει εκστρατεία ετεροδημοτών στην Αθήνα να κάνει στην Αμερική ας πούμε ή στη Γερμανία, δεν ξέρω που έχουν μεταναστεύσει…

Δεν θα γίνει αυτό, γιατί η ψήφος τους θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα και δεν θα επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λάρισα, στην εκλογή των προσώπων. Θα ψηφίζουν ψηφοδέλτια εθνικής επικράτειας.

-Πάμε να δούμε και τα υπόλοιπα θέματα. Γιατί να αισιοδοξούμε ότι θα έρθει καλύτερη ανάπτυξη επί των ημερών σας;

Γιατί νομίζω ότι και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα δίνει τα σωστά μηνύματα..

-Αλλά δείχνει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά μόλις 1,8%.

Ναι. Αλλά αύξηση! Στα χρόνια της κρίσης περάσαμε δραματικές μειώσεις ακόμη και στην κατανάλωση βασικών αγαθών στην κατανάλωση τροφίμων. Νομίζω ότι είναι θετική και αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,8% για το 2020 από 1,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 19. Στέλνει στέλνει ξεκάθαρα  μηνύματα μείωσης της φορολογίας, ότι μπαίνει επιτέλους ένα τέρμα σε μια μακρά πολιτικής λιτότητας που κράτησε καθηλωμένη τη χώρα για μια σχεδόν 10ετία. Θα μειωθεί ο φόρος στην επιχειρηματική δράση, στα μερίσματα στο 5 από 10% και από το 28 στο 24 και του χρόνου στο 20% στην επιχειρηματική δράση. Ο εισαγωγικός φόρος στα χαμηλά εισοδήματα πέφτει στο 9%. Θα μειωθούν επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές. Νομίζω ότι στέλνεται ένα καθαρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνον στην επενδυτική κοινότητα, σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα ότι εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει έναν σταθερό προσανατολισμό. Μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, πολύ βασική παράμετρος κ. Πολύζο γιατί έχουμε υπηρετήσει σε σχήματα συμμαχιών το προηγούμενο διάστημα που δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά. Γιατί ξέρετε αν έχεις 2 και 3 εταίρους που μπορεί να έχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές προτεραιότητες…

-Ταλαιπωρηθήκατε την προηγούμενη φορά από το ΠΑΣΟΚ; Εσείς το ζήσατε…

Εγώ το έζησα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά θα σας έλεγα ότι και η περίοδος η πρώτη, που είχαμε και το τρίτο κόμμα, τη ΔΗΜΑΡ, τις δολιχοδρομίες, τις υπαναχωρήσεις του κ. Κουβέλη που οδήγησε στο τέλος στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ήταν μια δύσκολη άσκηση. Εδώ έχουμε τώρα μια καθαρή, ισχυρή εντολή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό που ξέρει που θέλει να πάει το καράβι της χώρας και κινείται με γρήγορους ρυθμούς και αποτελεσματικούς.

-‘Άκουγα σήμερα τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη, σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη να λέει σιγά την απεργία, στο δικό μου υπουργείο δεν απήργησε κανείς, εγώ δεν είδα να αντιδρά στο νομοσχέδιο του ανάπτυξης η κοινωνία. Αλλά αυτό που συζητήθηκε, πέρα από ότι αν είναι πραγματικά ή όχι ήταν η ατάκα του πρωθυπουργού στα social του. Ότι οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς. Επικρίθηκε από πολλούς. 

Αυτό κ. Πολύζο νομίζω ότι κακώς επικρίθηκε, γιατί η αναφορά του πρωθυπουργού είχε να κάνει με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, όπου μειοψηφίες ουσιαστικά καταδυναστεύουν τα συνδικάτα και λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Το άνοιγμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προκειμένου οι πραγματικές πλειοψηφίες να λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι πολύ πιο ουσιαστικό και αυτό που ενδιαφέρει εντέλει την κοινωνία των πολιτών. Η χαμηλή συμμετοχή σε τέτοιες απεργιακές κινητοποιήσεις δείχνει ότι η κοινωνία των πολιτών έχει αναμονή προς την νέα κυβέρνηση. Εμείς δεν διεκδικήσαμε ποτέ καμία περίοδο χάριτος για την κυβέρνηση αυτή, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά νομίζω ότι οι πολίτες αναμένουν, προσμένουν, και η κυβέρνηση αυτή, θέλω να πιστεύω ότι και φαίνεται, ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, υλοποιεί με γρήγορο ρυθμό τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αιφνιδιάζει ευχάριστα πολλές φορές, όπως νομοθέτησε την μείωση του ΕΝΦΙΑ που αυτές τις μέρες καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν.

-Με το νομό για το τσιγάρο τι θα κάνετε; 

Για το τσιγάρο νομίζω επίσης ότι ο Κυριάκος θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, όπως πρέπει. Αν και τα πρότυπα που εμφανίζονται πολλές φορές και από βουλευτές, και πρώην υπουργούς, να καπνίζουν και σε ιδιωτικούς και σε κλειστούς χώρους προσβάλλουν…

-Και εσείς έχετε θεριακλήδες. Πέρυσι στην ΔΕΘ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης στην αίθουσα των δημοσιογράφων, οι δημοσιογράφοι συνήθως δεν αντιδρούν όταν ακούν κάτι. Στο σημείο αυτό έπεσαν χειροκροτήματα, από κάποιους μην νομίζετε και ο δικός μας ο κλάδος έχει πολλούς καπνιστές. Εγώ είμαι φανατικός αντικαπνιστής, έχω φωνάξει την αστυνομία για να καταγγείλω την δική μου παρέα. Το λέω γιατί είχε γραφεί τότε στις τοπικές εφημερίδες αλλά πολλά μπρος πίσω βλέπουμε. Αφήστε μέχρι τέλους να δούμε πόσο αυστηρά θα τηρηθεί αυτός ο νόμος. 

Εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθεί αυτός ο νόμος γιατί κι άλλη φορά και, εντάξει όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι, κι άλλη φορά επιχειρήθηκε…

-Πάμε στα εθνικά μας κ. υπουργέ.

Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό και ισχυρό το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή συνάντηση.

-Συγνώμη, ο πρωθυπουργός έμεινε σήμερα στην Ελλάδα, ενώ ήταν να φύγει για την τριμερή Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, γιατί έχουμε την νέα απόπειρα των Τούρκων με νέο γεωτρύπανο να πάνε σε οικόπεδο της Κύπρου. Έφυγε ο κ. Δένδιας στην Κύπρο εκτάκτως για το ίδιο θέμα. Θέλω να πω δεν μας αφήνουν και σε ησυχία οι γείτονές μας.

Κοιτάξτε είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ζήτημα είναι κάθε φορά να διαμορφώνεις εκείνες τις στρατηγικές συμμαχίες προκειμένου να υπερασπίζεσαι καλύτερα τα συμφέροντά σου. Η χώρα επειδή ακριβώς βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη γειτονιά, όποτε είχε εθνικές επιτυχίες αυτές τις κατήγαγε γιατί ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τις σωστές συμμαχίες, όταν ταύτισε τα συμφέροντά της με τα συμφέροντα ευρύτερων δυνάμεων. Στην παρούσα συγκυρία είναι ο απολογισμός της επίσκεψης του Υπέξ των ΗΠΑ κ. Πομπέο πολύ θετικός. Νομίζω ότι έστειλε ισχυρά μηνύματα και στην άλλη πλευρά και στους γείτονές μας εξ ανατολών ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρακολουθήσουν απαθείς…

-Σκεφτείτε λοιπόν τι περνάει ο Οικουμενικός Πατριάρχης που ζει εκεί, που είναι αναγκασμένος με έδρα την Κωνσταντινούπολη να κάνει το ποιμαντικό του έργο.

Κι αυτό δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται κάποιοι που με ευκολία από την Ελλάδα, και κάποιοι από την ελλαδική εκκλησία πετροβολούν το Φανάρι.

-Θα έπρεπε να έχουμε πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στον άθλο να είσαι εκεί και να απολαμβάνεις σεβασμού και εκτίμησης, και να μπορεί να είναι συνομιλητής. Θα μπορούσαν να μας έχουν δηλαδή στο περιθώριο. Τα λέμε αυτά διότι προσφάτως επειδή σας τα δείξαμε ότι είχαμε πάει με τον Κώστα τον Αγοραστό στο Φανάρι, πήγε να πάρει ευχή για την Τρίτη του θητεία και εκεί μας είπε διαβάστε αυτό το βιβλίο του Χαρακόπουλου που γράφει για τις θηριωδίες κάποιων και θέλουμε να πείτε τι βλέπουμε εδώ. Αυτά είναι στην Ιταλία, δεν είναι στο Φανάρι…

Είμαστε στην Κάτω Ιταλία, μετά την ανάληψη της ευθύνης από μέρους μου του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Συνοδεύσαμε τον Πατριάρχη στην Κάτω Ιταλία, όπου βρέθηκε εκεί προκειμένου να λειτουργήσει με αφορμή τα 100 χρόνια της αυτονομίας της τοπικής εκκλησίας, όπου βρέθηκαν εκεί -και είναι άξια μνείας η ιστορία- Αρβανίτες που εγκατέλειψαν τον Μοριά, την Κορώνη, και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας μετά την άλωση της περιοχής από τους Τούρκους, και οι οποίοι προσπάθησαν να διατηρήσουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, εξακολουθούν και σήμερα να είναι ελληνόρυθμοι ή βυζαντόρυθμοι. Εδώ βλέπουμε μια έκθεση για την Ανάσταση του Χριστού, που την είχαμε διοργανώσει εκεί με έργα που είχαν βραβευτεί από όλο τον κόσμο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε εκεί, αυτοί οι άνθρωποι νοιώθουν ότι έχουν ελληνικές ρίζες, ότι είναι Ρωμιοί. Βλέπετε πίσω και τον Δήμαρχο με την κορδέλα, μας υποδέχθηκαν πολύ θερμά και πραγματικά είναι συγκινητικό 5 αιώνες μετά την άλωση και την μετεγκατάστασή τους στην Κάτω Ιταλία να ακούς να ψάλλουν ελληνικά. Πολλοί, βέβαια δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα που ψάλλουν, αλλά ήταν πάρα πολύ συγκινητικό γεγονός και η παρουσία του Πατριάρχη τόνισε αυτόν τον σύνδεσμο της αρχαίας Ρώμης με τη Νέα Ρώμη και ευρύτερα αυτήν την έννοια της Ρωμιοσύνης, που υπηρετούμε όλοι μας.

-Σας ευχαριστώ θερμά κ. υπουργέ. Εις το επανιδείν. 

Εγώ σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ