-Όσοι εναντιώνονται στην συγκεκριμένη κίνηση, υποστηρίζουν, ότι είναι αδύνατο να «χαμηλώσει» η κρυπτογράφηση συγκεκριμένων μόνον χρηστών και, συνεπώς, θα «χαμηλώσει» για όλους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του Τύπου, που βασίζονται σε έγκυρες πληροφορίες από την Ε.Ε. και σε δηλώσεις αξιωματούχων, η Γαλλία και η Γερμανία κάνουν σχέδια, ώστε να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να τους επιτραπεί να «σπάσουν» μια από τις πιο κεντρικές τεχνολογίες, που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο!
Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες σκοπεύουν να ζητήσουν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους τους να επιβάλλουν στις εταιρείες τεχνολογίας την χαλάρωση των επιπέδων κρυπτογράφησης, που χρησιμοποιούν για να μένουν τα μηνύματα, όσο πιο ιδιωτικά γίνεται.
Η κίνηση αυτή των δϋο χωρών πρωτοδημιουργήθηκε στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, όταν ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, είχε σκεφτεί να απαγορεύσει την χρήση των WhatsApp και Snapchat, επειδή δεν ήταν δυνατό να σπάσει η κρυπτογράφησή τους.
Όμως, τώρα, μετά το μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη, η αιτιολογία, που προβάλλεται, δηλαδή η «παρακολούθηση εν δυνάμει τρομοκρατών» φαντάζει πειστική, και ιδιαίτερα για τις Κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας, που σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν ως σημαντικό επιχείρημα. Μάλιστα, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών είπε, ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα χρησιμοποιείται μόνον σε αυτούς, που ήδη ερευνώνται από τις Αρχές.

Όπως υποστηρίζουν, όσοι εναντιώνονται στην συγκεκριμένη απόφαση, είναι αδύνατο να «χαμηλώσει» η κρυπτογράφηση συγκεκριμένων μόνον χρηστών και συνεπώς, θα «χαμηλώσει» για όλους, με αποτελεσμα να παρακολουθούνται όλοι οι χρήστες!

Βέβαια, κανείς δεν έχει αναφέρει, πως μπορεί να γίνει κατι τέτοιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, όσοι εναντιώνονται στην συγκεκριμένη απόφαση, είναι αδύνατο να «χαμηλώσει» η κρυπτογράφηση συγκεκριμένων μόνον χρηστών και συνεπώς, θα παρακολουθούνται όλοι.
Εκτός αυτού, καταργώντας σημαντικό κομμάτι της διαδικτυακής κρυπτογράφησης, τίθεται σε κίνδυνο και η διαδικτυακή συναλλαγή των χρηστών με τις τράπεζες, οι οποίες, επίσης, χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την ασφάλεια των συναλλαγών.
Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε από τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Όπως έίπε, ο ίδιος του και ο Γερμανός ομόλογός του θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει την κρυπτογράφηση σε όλη την ήπειρο, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα.
«Οι ανταλλαγές, που πραγματοποιούνται μέσω εφαρμογών, όπως το Telegram, πρέπει να εντοπίζονται και να χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της νομικής διαδικασίας» είπε ο Καζνέβ.
«Προτείνουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής πράξης για την θέσπιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τις εταιρείες, ώστε να τις αναγκάσει να αφαιρέσουν παράνομο περιεχόμενο ή να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα ως μέρος των ερευνών, έστω και αν δεν βρίσκονται στην Ευρώπη».

YPOLOGISTIS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ