Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με κατάρρευση απειλείται για μια ακόμα φορά η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Μόσχα αντέδρασε έντονα, μετά την απόφαση της ουκρανικής Κυβέρνησης να προσδώσει ειδικό καθεστώς στους αντάρτες, που ελέγχουν τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και να τους επιτρέψει περιορισμένη αυτοδιοίκηση – εφόσον διεξαχθούν τοπικές εκλογές, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία. Η ανακοίνωση αυτή εξόργισε τους ηγέτες των ανταρτών, που έχουν διακηρύξει τις δικές τους «λαϊκές δημοκρατίες».300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
Από το Κίεβο, ο Πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε, ότι κανείς από την ουκρανική πλευρά δεν είχε μεγάλες ελπίδες, ότι η Ρωσία και «οι τρομοκράτες» θα σέβονταν και θα συμμορφώνονταν με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας, που υπεγράφη στο Μινσκ.
«Πρώτα από όλα, για να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες του Μινσκ, οι Ρώσοι τρομοκράτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας και να δώσουν την δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρήσει στην διεξαγωγή ειλικρινών και διαφανών εκλογών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Γιατσένιουκ κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.
Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο μεγάλες βιομηχανικές περιοχές στα ανατολικά, όπως το Ντόνετσκ και το Λούχανσκ, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Εξαιτίας των συγκρούσεων, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ