Στο στόχαστρο ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μετά την ανακοίνωση του νέου ελληνικού κυβερνητικού σχήματος, μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου εκφράζει αρνητικά συναισθήματα, με πικρόχολα, ειρωνικά και καυστικά σχόλια για την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικεντρώνοντας το βλέμμα της σε δύο σημεία, που θεωρεί κεντρικότερα: Αφ’ ενός μεν, στον νέο Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και αφ’ ετέρου στην -αναγκαστική, όπως παρουσιάζεται- συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”.
Οι πιο ήπιοι τόνοι, με τους οποίους αποτιμάται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, κάνουν λόγο για «περίεργο ζευγάρι», οι πιο αιχμηροί ακόμη και για… «συνεργασία με τον διάβολο»!Varoufakis
Ως ενδεικτική του χαρακτήρα της συγκατοίκησης, η βρετανική εφημερίδα “Guardian” αναφέρεται στην διπλή τελετή ορκωμοσίας: «Κάποια μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, αλλά οι περισσότεροι έσπασαν την παράδοση και έδωσαν πολιτικό» γράφει. Και εξηγεί: «Μόλις δύο έδρες πριν την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να σχηματίσει συνασπισμό με το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”», το οποίο χαρακτηρίζει «ανοικτά ευρωσκεπτικιστικό […] με αρχηγό, ο οποίος έχει πει, ότι η Ευρώπη κυβερνάται «από Γερμανούς νεοναζί».

Γιάννης Βαρουφάκης: “Ένας αντίπαλος, που δεν υποχωρεί εύκολα”

Σε ξεχωριστό κομμάτι του για τον νέο Υπουργό Οικονομικών, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τον Γιάννη Βαρουφάκη ως «τον μη συμβατικό οικονομολόγο, που κρατά στα χέρια του την μοίρα της Ελλάδας». Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, γράφει, θα βρουν στον Γ.Βαρουφάκη «έναν αντίπαλο, που δεν υποχωρεί εύκολα».
Η γαλλική “Monde” μιλά για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας τον Πάνο Καμμένο ως τον «μπελαλίδικο σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα». Λέγοντας, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πραγματιστική λογική για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εφημερίδα παρουσιάζει τον Π.Καμμένο με τον εξής επιγραμματικό τρόπο: «Είναι ένα είδος αρχετυπικού Έλληνα πολιτικού, δημαγωγός, λαϊκιστικής, που φωνάζει και δεν φείδεται ουδενός εξωφρενικού ισχυρισμού».
Όσον αφορά τον νέο Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, η εφημερίδα γράφει, πως «ενώ δεν κρύβει την αντιπάθειά του για «τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών», πρόκειται να βρεθεί στην καρδιά της μηχανής». «Όλος ο κόσμος περιμένει την αντιπαράθεσή του στο επόμενο Eurogroup με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

“Συνεργασία σαν γάμος ψαριού με λαγό”

Η γαλλική “Liberation” μιλά για «την περίεργη ελληνική συμφωνία ριζοσπαστικής αριστεράς και εθνικιστικής δεξιάς». «Η συνεργασία μοιάζει σαν γάμος ψαριού με λαγό», αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση της εφημερίδας, η οποία χαρακτηρίζει τον Π. Καμμένο «γνωστό για τις υπερεθνικιστικές, ξενοφοβικές και ομοφοβικές απόψεις τους» και απαριθμεί διάφορες πρόσφατες δηλώσεις του (για «αεροψεκασμούς» ή «για το ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πληρώνει φόρους αλλά οι Εβραίοι και οι Βουδιστές εξαιρούνται»). Η εξήγηση για τον γάμο είναι απλή: «Με ποιον άλλον είχε να συνεργαστεί; Το “Ποτάμι” είναι πιο κοντά στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το χρέος και την λιτότητα, το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε συνεργασία» γράφει.
Σχετικά με τον Γ.Βαρουφάκη, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας μιλά για «έναν οικονομολόγο με δημόσια παρουσία, γνωστό ως κάποιον, που κατέχει καλά τους μηχανισμούς χρέους, ο οποίος θα είναι ένας «φιλοπόλεμος» συνομιλητής των Βρυξελλών και του Βερολίνου».
Η ιταλική “Reppublica” γράφει για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και την συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπλέξει». Μιλά για ένα «αδύνατο δίδυμο της ριζοσπαστικής αριστεράς με ένα δηλωμένα αντιμεταναστευτικό κόμμα», στέκεται επίσης ιδιαίτερα στους «ψεκασμούς» και καταλήγει, πως «τώρα, χάρη στην συμμαχία με τον Τσίπρα, ο Π.Καμμένος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Σόϊμπλε ανεπιθύμητο και είχε πει, πως κάποιος έπρεπε να του υπενθυμίζει, πως η Γερμανία χρωστά ακόμη την Κατοχή, θα έχει την ευκαιρία να του το πει ο ίδιος».

“Συμφωνία με τον διάβολο”

H γερμανική “Sueddeutsche Zeitung” αναφέρεται στον Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας, πως «ο Τσίπρας κάνει Υπουργό Οικονομικών έναν ριζοσπάστη πολέμιο της λιτότητας». «Ο οικονομολόγος με το ισχυρό ταμπεραμέντο έχει καταδικάσει σε πάμπολλες συνεντεύξεις του τα μέτρα λιτότητας και έχει επιπλέον υποσχεθεί να καταστρέψει τα θεμέλια, στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία».
«Ο Βαρουφάκης, όμως, έχει επίσης διαμηνύσει, πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, κι έτσι θέλει να κάνει προτάσεις, που ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν μπορεί να αρνηθεί», σημειώνει η εφημερίδα.
Η γερμανική “Frankfurter Allgemeine Zeitung” παρουσιάζει το προφίλ του Γ.Βαρουφάκη με τον τίτλο «ισχυρά συνθήματα κατά της Γερμανίας». «Ο νέος έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει απειλήσει», γράφει χαρακτηριστικά, «πως η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει» ενώ στέκεται ιδιαίτερα, όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, στις αναφορές του «πως η λιτότητα είναι βασανιστήριο εικονικού πνιγμού». Παρουσιάζοντας εκτενώς τις απόψεις του για την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και τις θεμελιώδεις ελλείψεις της Ευρωζώνης, η εφημερίδα φαίνεται και αυτή να προετοιμάζει έδαφος σύγκρουσης στα επόμενα Eurogroup.
Όσον αφορά δε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η εφημερίδα δεν μασά τα λόγια της σε κεντρικό της σχόλιο: Με τίτλο «συμφωνία με τον διάβολο», γράφει, πως το κόμμα του Π.Καμμένου «αντιπροσωπεύει την παλιά, αποτυχημένη Ελλάδα, και έχει έναν δημαγωγό για πρόεδρο». Με την επιλογή του για τον μικρότερο εταίρο, «ο Τσίπρας πρόδωσε τις ελπίδες τμήματος των ψηφοφόρων του». «Οι αριστεροί δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν την σύμπραξη με τον Π.Καμμένο και η απάντηση είναι, πως πρόκειται για αναγκαίο κακό. Τότε, καλή ανάβαση Ευρώπη!» καταλήγει το σχόλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ