Το προσφυγικό στην ατζέντα των καγκελαρίων της Γερμανίας και της Αυστρίας το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο. Προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ. Τη Δευτέρα το πρωί συνάντηση Κουρτς-Μακρόν.Η σημερινή επίσκεψη του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στο Βερολίνο αφορά την προετοιμασία της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Τετάρτη και Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ. Αύριο το πρωί ο κ. Κουρτς θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Κεντρικά θέματα της επικείμενης Συνόδου τα οποία ο κ. Κουρτς θα συζητήσει τόσο με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον γάλλο πρόεδρο είναι η μεταναστευτική πολιτική, το Brexit όπως και θέματα εσωτερικής ασφάλειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ένα επιπλέον θέμα αναμένεται ότι θα είναι η σύνοδος ΕΕ-Αφρικής το Δεκέμβριο όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών. Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό. Μαζί με τις πολιτικές, οι οικονομικές συνθήκες θεωρούνται οι σημαντικότερες αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Αμφιβολίες Αβραμόπουλου για κέντρα υποδοχής στη β. Αφρική

Κεντρικός στόχος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο είναι η εφαρμογή των μέτρων, στο πλαίσιο των αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία προβλέπει προπαντός την ενίσχυση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex αλλά και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στη βόρεια Αφρική.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα αραβικό κράτος στη Μεσόγειο δεν έχει απαντήσει θετικά στο ευρωπαϊκό αίτημα. Ο δε αρμόδιος για το προσφυγικό ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη εκφράσει την άποψη πως το ευρωπαϊκό σχέδιο για κέντρα υποδοχής στην Αφρική δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ