Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, οι οποίες θα εξετάσουν την «πολεμική ετοιμότητα» της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης, που δημιουργήθηκε στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, τονίζουν Νατοϊκοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το έγκυρο διεθνές αμυντικό πόρταλ “defencetalk.com”, επικαλούμενο άρθρο του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου “Agence France-Presse”.Flag_of_NATO.svg
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη στο Στρατιωτικό Αρχηγείο της βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην βελγική πόλη Mons, “αυτή θα είναι η πρώτη ευκαιρία να δούμε σε δράση, μέσω μιας πολύ μεγάλης άσκησης την ετοιμότητα της «Task Force»”.
Καθώς η κρίση βαθαίνει στην Ουκρανία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο για την δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος», με περίπου 5.000 στρατιώτες, και η οποία θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί οπουδήποτε μέσα σε μια-δύο ημέρες .
Αυτή η μονάδα ταχείας αντίδρασης (VJTF) πρόκειται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία επίσημα από το 2016, με τα κέντρα διοίκησης να δημιουργούνται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

«Θα είναι μια πολύ δυναμική άσκηση, και θα είναι η πρώτη φορά, που η δύναμη VTJF, με συνολική σύνθεση μέχρι και 30.000 στρατιωτών, θα εκπαιδευτεί κάτω από ρεαλιστικό σενάριο»

Η συνολική σύνθεση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αριθμεί μέχρι και 30.000 στρατιώτες , και αφορά σχέδιο, που είχε «γεννηθεί» στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό να αποτρέψει την Σοβιετική Ένωση, να απειλήσει την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Η πρώτη άσκηση θα επικεντρωθεί στην ταχεία προετοιμασία των δυνάμεων αυτών και στην ανάπτυξη του προσωπικού στους χώρους προορισμού», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
«Στην δεύτερη άσκηση, θα δοκιμαστεί η ικανότητά ανάπτυξης της δύναμης αυτής, από στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες θα προέρχονται από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία και την Τσεχία στην περιοχή Zagan, στην δυτική Πολωνία, με σκοπό να ανταποκριθεί σε σενάριο, που αφορά εξελισσόμενη κρίση», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Θα είναι μια πολύ δυναμική άσκηση, και θα είναι η πρώτη φορά, που η δύναμη αυτή (VTJF) θα εκπαιδευτεί κάτω από ρεαλιστικό σενάριο» πρόσθεσε ο Νατοϊκός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και πληροφορίες του ρωσικού τύπου, οι ρωσικές στρατιές της αποκαλούμενης δυτικής και νότιας περιφέρειας έχουν ήδη « μετακινηθεί» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την Μολδαβία, αλλά και με τις χώρες της Βαλτικής.
Η ανάδειξη της Πολωνίας, ως της κύριας περιοχής συγκέντρωσης Νατοϊκών δυνάμεων, έχει προκαλέσει τον εξοπλισμό « μέχρι τα δόντια» του Καλίνινγκραντ, ειδικά με πυραύλους εδάφους-εδάφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ