-Συγκαλούνται έκτακτες συσκέψεις από τον Πρωθυπουργό, την στιγμή, που η κατάσταση στους καταυλισμούς έγινε, πλέον, οριακή, αφού η αύξηση των προσφυγικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο ξεπέρασε το 76% και οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά μας έφθασαν τους 10.000!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην ελληνική Κυβέρνηση ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η ραγδαία αυξητική τάση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού η κατάσταση στους καταυλισμούς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίζεται, πλέον, ως «οριακή». Μάλιστα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου-Σάμου, η κατάσταση είναι άκρως ασφυκτική και επικίνδυνη, ενώ επισημαίνεται, ότι «τεντώνουν» τα νεύρα όλων όσο περνάει ο καιρός.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συγκαλέσει το προσεχές διήμερο διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, διακόπτοντας τις ολιγοήμερες διακοπές του.

Η αύξηση των προσφυγικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ξεπερνά το 76%, ενώ την ίδια στιγμή οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά μας ξεπέρασαν τους 10.000!

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, ότι οι αρμόδιοι Αναπλ. Υπουργοί της Κυβέρνησης, κ.κ. Μουζάλας και Βίτσας, έχουν κληθεί να επεξεργαστούν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με βάση το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί στους Ευρωπαίους εταίρους.
Στόχος είναι να καταστεί σαφές, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μία μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, λόγω της «χαλαρής» στάσης της γείτονος χώρας στο θέμα αυτό.
Πάντως, ενδεικτικό χαρακτηρίζεται το γεγονός, ότι μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από αυτό, η αύξηση των προσφυγικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο ξεπερνά το 76%, ενώ την ίδια στιγμή οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά μας ξεπέρασαν τους 10.000!

 

koutsoxeros3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ