“Άνοιγμα” της Ρωσίας στην Ελλάδα για ενδεχόμενη παροχή ρωσικής οικονομικής βοήθειας στην χώρα μας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η κυβέρνηση της Ελλάδος, συνεπικουρούμενη από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας της Σλοβενίας και της Φινλανδίας ανάγκασε την Ε.Ε. να υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις της και να αναβάλει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ε.Ε. η παράταση των ισχυουσών κυρώσεων μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αντί για ένα έτος επιπλέον, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.Fahnen_Europaparlament
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, η οποία σίγουρα συμβάλει στην σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

“Οι διαπραγματεύσεις έληξαν με έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα”

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ.Νίκος Κοτζιάς, μετά την σύσκεψη και την λήψη δήλωσε, ότι «επελέγη ο διάλογος έναντι των κυρώσεων» για να προσθέσει ακόμη, ότι “αφαιρέθηκε η πρόταση για νέες κυρώσεις” . Τόνισε, επίσης, ότι “οι διαπραγματεύσεις έληξαν με έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα”.
Ο ίδιος σημείωσε, ότι, όπως είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, “η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτόν τον συμβιβασμό”.
Ο κ. Νίκος Κοτζιάς τόνισε, ότι το νέο, τροποποιημένο κείμενο της Ε.Ε. υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.
Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων και στις κυρώσεις, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, ότι αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων κατά προσώπων, έναντι δωδεκάμηνης παράτασης, που είχε προταθεί αρχικά και τόνισε, ότι αφαιρέθηκε από το κείμενο η αναφορά στην ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

“Να εφαρμοσθεί η Συμφωνία του Μίνσκ με διάλογο και όχι με κυρώσεις”

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε, άλλωστε, σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα) και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί, ποιός είναι ακριβώς ο στόχος της Ε.Ε. στην Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη.
Ο ίδιος τόνισε ακόμη, ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησε, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Μινσκ με διάλογο με τη Ρωσία και όχι με κυρώσεις.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. και την συμβολή της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της, ότι “αποδείχθηκε σήμερα, πως άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνον η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην Ε.Ε.»

Το “ευχαριστήριο” της Ρωσίας προς την Αθήνα ήταν άμεσο

Στα πλαίσια αυτών των εξελίξεων και ως αναγνώριση της συμβολής της χώρας μας στην μη επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ότι η Ρωσία θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην καταχρεωμένη Ελλάδα λίγες ημέρες αφού η νέα ελληνική κυβέρνηση αμφισβήτησε τις περαιτέρω κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας.
Ο κ. Siluanov δήλωσε, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει από την Ρωσία βοήθεια, αλλά δεν απέκλεισε μία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, εάν η Ελλάδα το ζητήσει.
«Εάν μία τέτοια αίτηση υποβληθεί στην ρωσική κυβέρνηση, θα το εξετάσουμε σίγουρα, αλλά θα λάβουμε υπόψιν μας όλους τους παράγοντες των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, επομένως αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω. Αν υποβλήθεί θα την εξετάσουμε» δήλωσε ο κ. Siluanov στο CNBC, σε μία αποκλειστική του συνέντευξη, που παρεχώρησε στην Μόσχα.
Όπως σημειώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, οι δηλώσεις του κ. Siluanov έρχονται δύο ημέρες αφού η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αποστασιοποιήθηκε από τις εκκλήσεις για αύξηση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, υποδεικνύοντας, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κοιτάει προς την ανατολή, δηλαδή προς την Ρωσία για υποστήριξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ