-Τα παιδιά, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ισπανία, ανέρχονται σε ποσοστό 23%, στην Ελλάδα πλήττεται από την φτώχεια ένα στα πέντε παιδιά, ενώ και στις δύο χώρες σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του “Ιδρύματος Bertelsmann”, η οποία διαπιστώνει, ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πλήττουν ακόμη σοβαρά τις νότιες χώρες της Ευρωζώνης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα πλήττεται σοβαρά από την φτώχεια!
Η νέα μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου κάνει λόγο για μεγάλες κοινωνικές ανισότητες στις βιομηχανικές χώρες, ενώ, αναφορικά με τις χώρες του Νότου, σημειώνει, ότι αντιμετωπίζονται τεράστια προβλήματα, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Ενδεικτικά αναφέρει, ότι στην Ισπανία τα παιδιά, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχονται σε 23%, ενώ στην Ελλάδα, το ένα στα πέντε παιδιά πλήττεται σοβαρά απόντην φτώχεια.
Επιπλέον, η μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σημειώνοντας, ότι «το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει», επισημαίνοντας, ότι σε πολλά κράτη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ ο «εθνικιστικός λαϊκισμός» προελαύνει.

Τις καλύτερες «επιδόσεις» στην αξιολόγηση του “Ιδρύματος Bertelsmann”, σημείωσαν οι σκανδιναβικές χώρες, με πρωτοπόρο την Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Ελβετία και η Γερμανία, παρά το ότι και οι ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά αρχίζουν να εμφανίζουν αστάθεια!

Συγκεκριμένα, κατά την μελέτη αυτή, επιδεινώνεται η κοινωνική ανισότητα στις βιομηχανικές χώρες, ενώ τα προβλήματα «οξύνθηκαν εν μέρει δραματικά» τα τελευταία δύο χρόνια. Στην σχετική έρευνα, που εστιάζει στις μελλοντικές προοπτικές 41 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ε.Ε., υπογραμμίζεται, ότι καλύτερες «επιδόσεις» στην σχετική αξιολόγηση σημείωσαν οι σκανδιναβικές χώρες, με πρωτοπόρο την Σουηδία, ενώ ακολουθούν η Ελβετία και η Γερμανία. Ωστόσο, ακόμη και οι ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά αρχίζουν να εμφανίζουν αστάθεια, υπογραμμίζεται στην μελέτη.
Η οικονομία της Νορβηγίας πλήττεται από τις πτωτικές τιμές του πετρελαίου. Το αυξημένο προσφυγικό ρεύμα έφερε την Σουηδία στα όρια των δυνατοτήτων υποδοχής ανθρώπων, ενώ και η ανεργία των νέων στην χώρα είναι υψηλή. Επίσης, όπως σημειώνει το “Ίδρυμα Bertelsmann”, τόσο στην Σουηδία, όσο και στην Δανία, αυξήθηκε αισθητά η ανισότητα στο πεδίο των εισοδημάτων.

“Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει, καθώς σε πολλά κράτη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ ο «εθνικιστικός λαϊκισμός» προελαύνει”!

Πολύ σοβαρότερα προβλήματα διακρίνουν, πάντως, οι συντάκτες της μελέτης στις νότιες χώρες της ευρωζώνης. Όπως διαπιστώνουν, οι συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης και η λιτότητα, που επιβλήθηκε επί σειρά ετών «παραμένουν εκεί ακόμη τεράστιες».
Σύμφωνα με τους ίδιους,τα ποσοστά των μακροχρόνιων ανέργων και η παιδική φτώχεια κυμαίνονται σε διψήφιο αριθμό. Τα παιδιά, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ισπανία, ανέρχονται σε ποσοστό 23%, ενώ και στην Ελλάδα πλήττεται ένα στα πέντε παιδιά. Και στις δύο χώρες σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι!
Η μελέτη του γερμανικού ιδρύματος στηλιτεύει την αδυναμία των βιομηχανικών χωρών να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα. Όπως επισημαίνεται, έχουν σκληρύνει τα μέτωπα στην Ε.Ε. εξαιτίας της μεγαλύτερης μετακίνησης προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει», προειδοποιεί το “Ίδρυμα Bertelsmann”, επισημαίνοντας, ότι σε πολλά κράτη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ ο «εθνικιστικός λαϊκισμός» προελαύνει. Αυτά τα κινήματα θέτουν «τα μεμονωμένα εθνικά συμφέροντα πάνω από τον στόχο της εξεύρεσης κοινών διεθνών λύσεων για τα προβλήματα», επισημαίνει η μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου.

euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ