4

Μια ανοιχτή διάλεξη για τις ρίζες των ρεμπέτικων θα παρουσιαστεί από την Δρ. Δήμητρα Τσούνη την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τη Δρ Τσούνη γνωρίσαμε τα ρεμπέτικα ως ένα ευρύ είδος αστικής ελληνικής μουσικής που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στις αστικές και παράκτιες περιοχές της Μικράς Ασίας, των νησιών του Αιγαίου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

«Εντούτοις η ιστορία των ρεμπέτικων ξεκίνησε σε παραστάσεις café-amanτου 19ου αιώνα με την επίσκεψη ομάδων από τη Μικρά Ασία. Ταξίδευαν στα Βαλκάνια και έγιναν δημοφιλή όπως αναφέρεται  στον αθηναϊκό Τύπο μεταξύ της δεκαετίας του 1870 και της δεκαετίας του 1890,» είπε.

Αυτή η διάλεξη αναλύει δημοσιεύματα εφημερίδωνγια τις εκθέσεις των café-aman που τεκμηριώθηκε από τον Θόδωρο Χατζηπανταζή (1986) στο βιβλίο του «ΤηςΑσιάτιδοςΜούσηςΕρασταί. Η Ακμή Του Αθηναϊκού Καφέ Αμάν στα Χρόνια της Βασιλείας του Γεώργιου Α’. Συμβολή στη Μελέτη της Προϊστορίας Του Ρεμπέτικου».

Εξετάζει τις διακυμάνσεις στην αποδοχή της μουσικήςcafe-aman και αποκαλύπτει αντίθετες αλλά επικρατούσες ιδεολογικές αφηγήσεις σχετικά με τη φύση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής εθνότητας.

Η Δήμητρα Τσούνη γεννήθηκε στην Αδελαΐδα από γονείς Ικαριώτες και Πόντιους. Σπούδασε δυτική κλασσική μουσική, μουσική Αβοριγίνων, εθνομουσικολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, όπου και ολοκλήρωσε τη διατριβή της για τη μουσική των Ελληνοαυστραλών μεταναστών.

Είναι συγγραφέας διαφόρων εκδόσεων για την ελληνικήμουσική. Κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας στην Ελλάδα, η Δήμητρα έμαθε να παίζει μπαγλαμά (λαούτο με μακρύ λαιμό) και το τουμπερλέκι στη Δημοτική Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής Αριστείδου Μόσχου, στην Αθήνα. Σήμερα διδάσκει πιάνο, τουμπερλέκι και μπαγλαμά και εκτελεί και οργανώνει παραδοσιακή ελληνική μουσική στο μουσικό συγκρότημα Meraki. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε συναυλία για το Μίκη Θεοδωράκητου Φεστιβάλ Οδύσσειας (Νοέμβριος 2018).

Πότε:Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, 7.00μμ

Πού:ΕλληνικόΚέντρο (DelphiMez, 168 LonsdaleStreet, Melbourne)

Greek Community of Melbourne